香港龜友論壇

返回列表 發新帖
樓主: 卓子
打印 上一主題 下一主題

草龜單左眼 個頭又有D啡色野/_\

咁我繼續用住優碘幫佢搽身 星期六搵中鋒師兄睇睇佢啦/_\
回復

卓子 發表於 2013-5-8 23:29
咁我繼續用住優碘幫佢搽身 星期六搵中鋒師兄睇睇佢啦/_\

係啦~~~加油~~不過可以的話就盡快啦!
乾養下先!
回復

icaicayin 發表於 2013-5-9 08:59
係啦~~~加油~~不過可以的話就盡快啦!
乾養下先!

尋日佢淨係食左一粒半既龜糧我等唔切帶左佢睇中鋒師兄喇...
家下浸緊黃色粉+水 隻眼好似好D不過佢今日唔肯食野/0\

中鋒師兄話佢如果呢1,2個肯食野好大機會好得返...唔食就聽天尢命><
希望聽日Healthy jai肯食野啦!
回復

卓子 發表於 2013-5-10 15:42
家下浸緊黃色粉+水 隻眼好似好D不過佢今日唔 ...

如果咁就睇下隻龜GE做化啦~~
可以晒太陽就更好, 要直接晒, 唔好隔玻璃!
帶佢去晒太陽就俾水同俾遮蔭佢~~~唔好乾煎

俾心機, 等你好消息!
回復

icaicayin 發表於 2013-5-10 15:56
如果咁就睇下隻龜GE做化啦~~
可以晒太陽就更好, 要直接晒, 唔好隔玻璃!
帶佢去晒太陽就俾水同俾遮蔭佢~~ ...

/0\ 最衰今日落雨...  睇下聽日有無太陽先!!

thanks!!
回復

卓子 發表於 2013-5-10 15:42
家下浸緊黃色粉+水 隻眼好似好D不過佢今日唔 ...

仲想問下你餵咩糧~~~
俾D蝦乾仔佢...我D龜追住食~~如果好返就當零食啦~~唔可以當主食~~
如果生野我就唔建議, 我自己都係新手...唔夠膽亂俾野佢食~~~
回復

我餵呢隻....
魚街應該20蚊有交易...食左半年仲有半樽....
好鬼香GA....搞到我都想食

回復

icaicayin 發表於 2013-5-10 16:05
我餵呢隻....
魚街應該20蚊有交易...食左半年仲有半樽....
好鬼香GA....搞到我都想食

我用平價龜糧炸~~~之前我買過乾蝦比佢 唔知係咪因為d蝦太大粒佢唔食-,- 之後我睇返個樽先知我買左果隻係比10cm以上既龜食.. 我隻龜得果3cm /v\ 聽日去買先*v* 20蚊好平!
回復

卓子 發表於 2013-5-10 16:18
我用平價龜糧炸~~~之前我買過乾蝦比佢 唔知係咪因為d蝦太大粒佢唔食-,- 之後我睇返個樽先知我買左果隻係 ...

其實有外國牌子的水龜糧都係30-40蚊一大碌~~(如圖, 我係魚街買35蚊, 細一個SIZE 好似係20以下, 你可以先買細SIZE)
唔係太貴同埋都好COME食下...我就會買好少少~~自己係淘寶買少件衫都係返度...
既然要養GE...就盡量俾好D GE野俾佢~~
魚街有D 10蚊一大包....我唔敢買...

回復

icaicayin 發表於 2013-5-10 16:24
其實有外國牌子的水龜糧都係30-40蚊一大碌~~(如圖, 我係魚街買35蚊, 細一個SIZE 好似係20以下, 你可以先 ...

=) thanks~~~
回復

卓子 發表於 2013-5-10 16:18
我用平價龜糧炸~~~之前我買過乾蝦比佢 唔知係咪因為d蝦太大粒佢唔食-,- 之後我睇返個樽先知我買左果隻係 ...

D蝦大隻, 龜龜食唔到, 唔想晒左佢就自己切/剪碎D LOR~~咁唔洗浪費^^
回復

icaicayin 發表於 2013-5-10 16:29
D蝦大隻, 龜龜食唔到, 唔想晒左佢就自己切/剪碎D LOR~~咁唔洗浪費^^

我剪細左佢都唔食 我隻野係偏食仔仔xdd

BTW 佢頭先終於肯食野~~~~~開心到彈起~~
回復

卓子 發表於 2013-5-10 17:29
我剪細左佢都唔食 我隻野係偏食仔仔xdd

BTW 佢頭先終於肯食野~~~~~開心到彈起~~ ...

hehe~~龜都會揀野食ga~~
食返野就好啦~~加油~~keep住~~
退左d白點同佢影返d靚相!
回復

icaicayin 發表於 2013-5-10 18:53
hehe~~龜都會揀野食ga~~
食返野就好啦~~加油~~keep住~~
退左d白點同佢影返d靚相! ...

一定一定
回復

好嚴重!!腐肉加發炎
回復

小豹 發表於 2013-5-10 21:16
好嚴重!!腐肉加發炎

係呀><
搵左中鋒師兄..希望佢好得返!!

佢今日都幾活躍下 會游下水同食野 雖然食量係平時既一半 同埋眼果度甩左少少皮 希望快d問返眼!!
回復

回復 卓子 的帖子

開返眼*
回復