香港龜友論壇

返回列表 發新帖
樓主: summerkai
打印 上一主題 下一主題

龜龜唔食野呀,點算呀????

回復 龜大仙 的帖子

我冇REPTOBOOST 呀,我只係問下,咁我係咪要買??
回復

回復 summerkai 的帖子

如果沒有不用買先攪好龜龜
回復

retoboost,主要成份有電解質同益生菌,幫助龜龜增強體魄同營養,從而令到佢地有返食慾,養龜最基本裝備:1.一個身體比例最小10倍嘅生活空間(30cm膠兜$3X) 2.龜苗水深剛過背就好,如果健康同活躍嘅可加多2cm水比佢游水 ,但要有陸地比佢地上岸休息 3.乾淨嘅水質,要每日換水,無用過濾嘅話就要全換 (水有氯氣,最小要隔24小時去氯)4.盡量保持溫度30度左右,5公升水以下用25W/以上用50W暖管($60~70),缸內溫度用射燈控制,平嘅用philips射膽($1X),不過唔可以掂到水,會爆,貴既可買防水專用膽($80~120),燈罩由幾十至百幾,咁如果d龜龜無咩病痛嘅話呢種環境可以架喇,有條件嘅加個小山洞比佢地(起碼我個幾隻鐘意離埋),唔食野可以試下用蝦干引佢開口,我隻巴西都係成星期唔食最終輸左比蝦干,若果做足佢地都唔肯食野嘅話建議立即帶佢地去睇e生
回復

回復 twbb 的帖子

師兄thank you very much,好詳細呀
回復

兩個星期拒食,嚴重喎
小心感冒或肺炎
有無側身浮水,吹波仔,或者用口吸氣
回復

回復 boap 的帖子

有用nose 吹波波wo, 咁姐係點呀??
回復