香港龜友論壇

查看: 15925|回復: 15
打印 上一主題 下一主題

雪地松鼠介紹

樓主

雪地松鼠

中文學名:松鼠
(其實佢地發現到止今最少都有15年,但係到e家都未有一個學名,只可以稱松鼠亞種)

英文學名:Sciurus vulgaris

分布:俄羅斯西伯利亞,中國新疆天山南麓

簡介
首先大家先唔好誤會小弟放d毛公仔相上黎証估大家,因為佢地全身白色毛茸茸加上4隻腳仔同頭,仲有果對長毛耳紅當當,睇落係真係會以為佢地係入左電芯既毛公仔,我第一次睇佢地都毒到好興奮,加上佢地可愛既性格,以上既野都以經令我平時對自己隻寶貝極度偏心,另外佢地會換毛變色....

雪地松鼠介紹內容:

1分男女

2毛色,品相

3習性,性格

4飼養環境

5飼養數目

6健康(內外病痛)

7管教,外出
(6,7請去5樓睇.....)

1分男女

雪地公

雪地母

2毛色,品相

機本上所有松鼠一年會換2次種毛(當然有時都會有例外一年都係冬毛OR夏毛),一種係冬毛,另一種就係夏毛,2種都係以生長方式慢慢接換,以下係冬毛同夏毛大部份松鼠出現既特徵
冬天毛會以全身密麻麻既長毛同耳仔長出長毛,所以區分為冬毛
夏天毛就會以全身希疏既短毛,同耳仔冇毛,所以區分為夏毛
大部份魔王會係夏天區分佢本身係咩魔,因為魔王松鼠機本上換左冬毛,多數都係以全黑為多,換反夏天毛就會出現反自身既色
雪地就冬天全身灰白至灰黑色毛為主,4隻腳仔同頭都係橙紅色,仲會有一對長長既紅色耳仔毛,而夏天就會以全身橙紅色,最後肚就全年都係白雪雪尾就灰白色至灰黑色
換毛多數一換就換幾個月,養得好毛色自然有亮度同光澤,同爆尾
另外所以松鼠既顏色有深奕有淺,就算係同一胎都會有好多明顯差異,仲有換毛冇一個確定月分,只有一生少少耳仔毛代表佢開始出冬毛,開始甩好多毛就代表佢開始換夏毛,E幾樣都係正常既,文字上好難表達到
詳情觀賞以下,以下有冬毛,夏毛,一年換毛相

夏天雪地

冬天雪地

雪地換毛相

3習性,性格
松鼠一般5至10年命,當然有好多玩家超過10年,但係大多數都係住係交區,仲要好注意佢健康同好多野.....
機本上,天生唔客得,一客會有好大反應,養奈左同聽話既另計
天生係鐘意咬野既(我係要咬,吹呀),佢地就算知道明知唔食得既野,都會囉黎咬左先,真係好牙痕同身痕(其實只係D牙不停咁生要搵野磨牙,佢地生存既時間有4分1真係用黎磨牙),哈哈
另外佢地視力唔係好好,係正鼻哥面前既野會睇唔到,所以佢地多數用耳同鼻黎補救,如果你唔信可以用手指頂佢鼻哥,不過佢鐘唔鐘意另一件事........
早上同中午各有2個鐘左右會好活躍,因為呢2個鐘數係佢地最精神既時間,當然養奈左,佢地會習慣主人既生理時鐘,姐係佢地慣左你咩鐘數比野佢食,就會企定定係門口問你囉飯其餘時間多數都係見人就跳下冇人就係咁訓,以上最少都養左8,9個月先會出現豬一樣咁既生活,當然睇反主人點教.....奕都可以養到雙反既

雪地松鼠本身係生活係D好凍既地方生活,所以要清楚佢野外點生存,先好轉環境

性格上E個真係不得不提(因為2個真係對比好大)

魔王性格:天生好動極之活躍,唔識幾時停,如果唔加以管教佢,根本就係冇時停,如果唔係人養大佢會對人有極大既介心,先走佬,走唔甩就咬左先......佢地係好聰明,可惜衰在佢地聰明係第2度

雪地性格:天生溫馴,有時會活躍,不過好自然玩完就識停變地毯,最少唔管教,唔用野食引佢,佢都會根主人行(小弟就係養佢第一日,唔用野食引佢,佢都主動根我行,可能佢肚餓其實問我囉野食)任何時間摸佢,佢都唔會點理會(魔王就一定會行開),如果唔係經人養大,佢係你面前都只係慢慢行,就算行近佢,佢都唔會點理會對人唔會有好大介心,反而會有好奇心

以上性格小弟唔係以少量作單位觀察出黎既,但係只作參考,因為有時會有例外,例如魔王發情,就算養到幾馴,佢都會咬人......

4飼養環境

同魔王又係一樣,不過有能力就比多D空間佢地,因為養佢地環境愈大,佢地毛色同健康度會有雙對明顯關係,正常人地可以養8,9年,如果你反而養得果3,4年,最主要完因為環境做唔夠好,如果籠細地方唔夠,仲要唔可以經常放佢,咁情願唔好接佢反屋企啦....如果屋企人容許OR自己有能力,可以自己DIY個大籠OR DIY個空間比佢地,最後最緊要籠既位置對空氣流通,太陽可以平普照到,E D都係最機本既要求,當然我都希望大家最少都養到佢8年啦
機本上2日開始唔換木康OR其他低料,就會開始有味,其實佢地本身如果有沖開涼同佢唔玩尼沙,佢地身上根本冇味.....最後養一對既朋友個籠最好一星期大洗一次,木板就2日

5飼養數目

單養既朋友,咁教佢指令同聽話都會好易上手,養一對以上既朋友唔洗諗佢會聽話得去邊因為如果你要同一時間教好2隻都少都花2陪時間,到最後都係會變左分開教,奕都有朋友養一對可以好聽話,可能你會覺得人地好好彩隻鼠性格咁好,但係人地可能一日花好多時間同精神去打理佢地.......所以請係飼養之前,諗清楚自己可以花幾多時間照顧佢地.......

最後小弟都係同其他一樣,一開頭對松鼠既知識都係一冇所知,所以會搵野生松鼠既生活習慣同其他國家既玩家既養法黎參考之復都係邊學邊養邊改進,因為果時香港3,4年前唔多人養松鼠,所以起初都係準可能所有野對佢地最好,因為我第一對松鼠係花栗而魔王就係過左3個月先比我搵到,仲要係一碎鼠我先開始養,所以要佢地聽話係一件好難既事,最後好好彩佢地都好聽話同肥肥白白,最開都係佢地陪伴我既時間....

另外好感謝你秋時間睇完全文
喜歡各位師兄師姐去群組交流~http://www.facebook.com/?ref=home#!/group.php?gid=111856022185132

辛苦了小傑... 佢呢個雪地介紹真係用心之作... 由夜晚11點打到早上7點幾都未打完!!! 真係愛鼠之人... 小傑我支持你也!!!!!!! 加油!  發表於 2011-8-6 16:04

評分

參與人數 5威望 +60 收起 理由
龜痴 + 10 原創內容
EcHo + 10 原創內容
kara + 10 原創內容
刀刀 + 10 熱心幫助
火水. + 20 多謝分享

查看全部評分

沙發
睇完個post右學到野
回復

板凳
師兄好勁

我都想玩...abut太貴了
回復

地板
唔好咁講啦....大家交流交流...可惜個個板都係1萬字到頂,仲有好多養法未能加上...本來分7個單元....
jimmysiau ~你太言重啦....
回復

健康(內外病痛)
松鼠病痛都有好多種,但係先要清楚自己隻寶貝有咩問題先,因為大部分病既病徵都差唔多,最起碼明確左係咩事,先係野食改變,必要時先開始用藥,如果明確唔到先去睇醫生啦
以下所有病既解決方法,係出自我國玩家既心得
牙齿过长
   1长期食用柔软的食物,牙齿无法正常啮磨而过长生长。生长过度的牙齿会伤害口腔内部,影响食物的摄取。此外还会并发牙龈腐败、鼻炎等症状。这将造成牙齿逐渐松动而掉落。一边牙齿掉落后,另一边的牙齿因缺乏正常的啮磨,需进行定期的切断手术。早期诊断,可望早期治疗。
   2打架造成的伤害
   松鼠有攻击团体中弱者的习性。外观状似健康,但已罹患重病的松鼠,将会遭到健康松鼠的攻击。如果解剖这些被攻击而死的松鼠,将会发现早已患有重病。此外,体弱的松鼠,也很容易遭到攻击。发现松鼠打架,应将每只松鼠用笼子隔开。受伤的部位,应用抗生素治疗,以免伤口化脓;较大的伤口,应进行手术缝合。由于有自相残杀的可能,体弱的松鼠应尽早进行隔离。
   3低钙血症
   产前、产后的雌松鼠会罹患此病。
   由于血液中的钙浓度降低,而出现痉挛、麻痹、运动失调等症状。这时若不及早注射钙剂,将有死亡之虑。可在怀孕以及产后哺乳的雌松鼠的饮食中添加钙剂,作为预防方法。此外,日光浴也很重要。
   4佝偻病
   松鼠如同人类一般,也会罹患佝偻病。
   除必须经常补充钙及活性维生素D外,日光浴也是不可欠缺的。补钙可以用三精葡糖糖酸钙兑水做为日常的饮水
   5尿道炎
   尿道受到细菌感染会形成尿道炎。
   雄性松鼠由于阴茎肿大,也会发生排尿困难。由于排尿时产生的疼痛,会发出痛苦的叫声。若发现这些症状,应立刻验尿,使用适当的抗生素治疗。
   6骨折
   当松鼠在屋内游玩时,可能因不当的跳跃而发生骨折。单纯的骨折,不需手术就能痊愈。最好的方法就是静养。但若伤及脊椎骨,预后情况可能不佳。
   7螨病
   是由寄生于皮肤上的疥螨虫引起的皮肤病,通称疥螨病。主要临床症状为:皮肤红肿,尤其四肢、趾掌、耳颈部等处皮肤红肿最厉害;被毛脱落、形成黄白痴皮,发痒不安,经常可以见到用爪趾抓挠和摩擦宠舍现象。本病的防治为:用5%辛硫磷乳油,配成0.1%的膏剂(100克黄凡士林加上50%辛硫磷乳油0.1毫升,调到均匀)涂擦患部,或用2%洗必泰软膏涂于患部,直到病愈。
 8胃肠臌胀
   由于饮食具不卫生,吃入腐败变质饲料或未经加热处理的酵母、谷物饲料蒸煮不熟,调料不均匀。尤其是刚分窝断奶的仔兽,贪食过饱,饲喂时间拉得过长,以至抢食,消化不良,以及慢性胃肠炎等,均易引发本病。该病多发生于夏季,尤其是在离乳分窝的时期,经常可以见到。患兽腹围增大,叩之有鼓音,压之有弹性,触感有多量气体,手压时动物表现呼吸困难;患兽多头颈伸直,伏卧于小室或笼内。如治疗不及时,多因心脏衰弱,窒息而亡。防治方法有:首先,必须知道引起膨胀的原因,减少胃肠道的发酵产气。口服:%乳酸溶液(或食用醋)3~5毫升,有时能缓解本病的作用。当然,病情危急者,应采用穿刺放气法治疗。同时注入乳酸等防腐剂。一般的食用乳酶生1.2克、人工盐0.2克就可以
   9肺炎
 该病多继发于感冒;饲养管理不当,压力过大、过度潮湿、空气流通不畅时,松鼠很容易患肺炎。物理和化学因素的刺激部可引起肺炎。急性肺炎往往1~2天不吃食就很快死亡;慢性肺炎,治疗及时大多可病愈。其临床症状为:精神沉郁、体温升高、鼻镜干燥;呼吸急迫、有时咳嗽,粪便于燥,喜饮水不吃食;有时发生畏寒战栗。预防肺炎,主要是加强防寒保暖措施,严防感冒。人类的感冒,也可能传染给松鼠,应特别注意。治疗肺炎应精心护理,补给新鲜易消化的饲料;同时以青霉素10~20万单位、安痛定1.0~2.O毫升,肌肉注射,每日2~3次连用3天,并补给5~10%葡萄糖20毫升,皮下注射;维生素C或复合维生素B2毫升1日1次,肌肉注射。
松鼠得了肺炎一定要尽早治疗
管教,外出
如果養你隻寶貝4個月,你都未清楚佢既咩性格鐘意咩,唔鐘意咩....咁你要努力啦....(係國內玩家引用鼠類動物,小弟修改少少)
     1.放松时
     整理披毛:松鼠有二个情况下会整理自己的披毛。 -- 第一种情况,就是在放松状态。 -- 另一个情况,就是饲主抚摸他们之后,鼠鼠想把自己的味道再涂上身上。鼠鼠是喜欢自己的味道!
     爬在地上:看见他们懒洋洋的样子,就知道他们真是非常安心!很多松鼠也是这样睡。
     卷曲身体:鼠鼠甜睡着的时候是卷曲身体,所以作为主人看见这样就最好别吵省他们了!簡單D同訓到死左冇分別咁既樣....
     2.警戒时
    耳朵向內:松鼠耳朵向內表示他的警觉性高,正处于警觉状态。当鼠鼠警觉时,他们耳朵一般都是耳朵向內,对周遭环境的微弱声音非常敏感。因为鼠鼠视力是不太好,所以他们会以灵敏的耳朵以补其不足
     站起来,二手向前:一般是好奇的表现。他们站得高高是想去观察四方有没有敌人,或者侦察一下有没有好吃的走过来。
     鼻子动过不停:之前也提过,鼠鼠视力不太好,所以他们会以听觉触觉嗅觉去填补他们的视力不足。当他们鼻子动过不停,表示他们想侦察同周围环境。
     3.压力时
     环回走动:别以为鼠鼠常在同一路线走动是很好笑,其实这是压力的表现。当鼠鼠精神紧张的时候,他们就会沿着同一路线来回走动。如果饲主看到他们这样的表现就要多注意一下啰! 奕都係想出籠玩
     會瑤尾,覺得感到不安同害怕,見到咁既情況唔好搞佢啦,如果唔係好易會比佢咬.....
     4.生气时

發出低音既估估聲,同不停瑤尾,如果有移動物接近佢個口,一定比佢咬左先     
     5.要求时
     咬笼子:咬笼子的原因除了是为了磨牙、沉闷。另一方面,鼠鼠也会用此动作表达要求,例如要出来玩或吃小食。
     6.高兴时
     係主人身邊不停咁跳,有時仲會跳去主人身上跳黎跳去
     作为饲主的你,看了以上的资料是应该会对自己的鼠鼠多了解一点。如果鼠鼠有不安的情绪,那就当要快找出原因,好象鼠鼠有一个快乐的生活环境。
  叫聲奕都有分好多種,主要高至低音但係明確意思仲未全部可以了解,因為要睇反佢既行為,但係有野就一定係真,佢既叫聲長久可以分到2種,叫聲短表示好緊張,叫聲長表示哀求.....
回復

回復 丫傑 的帖子

師兄...其實一隻最平既品種'要幾$ ??
回復

回復 jimmysiau 的帖子

3色魔王,最平可以500至最貴800....

Thanks ><  發表於 2011-8-6 09:11
回復

超中意~~

好想養返隻(無奈唔得)

回復

又增廣見聞, thank you
回復

感謝^^
對松鼠既知識又知多左
回復

支持.....
有心之作...
花了不小時間心機心血..........
又令我不能自拔.........
中毒太深了........
阿彌陀佛....
早已注定死係你手........
回復

耳仔向後係咩意思? 我果個鬧佢/食松子都會耳仔向後貼住個頭
回復

回復 EcHo 的帖子

怕有人搶佢野食
回復

丫傑 發表於 2011-8-6 18:04
回復 EcHo 的帖子

怕有人搶佢野食

我想問下一隻雪地bb幾錢到?唔該師兄
回復

请问下··雪地松鼠能人工养殖··繁殖吗?··繁殖几率大不大呢·好不好繁殖呢···谢谢··
回復

wow@@大開眼界
回復