香港龜友論壇

查看: 2742|回復: 16
打印 上一主題 下一主題

求教插喉餵食妙法

樓主

回復 kamkamkaka 的帖子

我上星期都係帶 "妹妹" 睇余醫生架~ 第一次我都失敗左 但第2次就好順利喇~
唔洗擔心 我有少少經驗可以分享下:
1. 一定要抺乾龜龜個頭同個身 唔係好難餵架
2. 輕輕打橫捉實龜頸 伸到最盡 方便插入喉管(龜頸屈曲唔夠直 係插唔到喉架 記住!)
3. 用眉鉗輕力鉗開龜龜下巴 (如果失敗 撩下龜口兩邊 總之撩到佢發惡開口就OK)
4. 扶實支管 睇準機會插入龜口

當你可以輕鬆插入喉管 代表你成功;
如果感覺有阻滯 代表方法錯誤 切勿強行插入!!

回復

沙發

我開左個帖:龜龜插喉-位置圖 記得記得去睇呀!!
p.s 我唔識喺"回復"度post相 所以焗住開多個帖 記緊要睇!

謝謝C姐,功德無量  發表於 2013-6-2 09:52
回復

板凳

放心啦!你一定做得到!
我第一次插喉都唔成功 之後有朋友教路(即以上方法)第二次就好順利插到喇~
所以 你照住黎做就一定得~比啲信心自己啦!!

謝謝  發表於 2013-6-2 12:56
回復

地板
回復 twbb 的帖子

係咩@.@!等我下次試下先~謝謝你呀
係喎~你啲仔女今日點呀?情況有好轉嗎?
回復

係呀~啲狗糧勁難吸入支筒度 我都搞左好耐先吸到
回復