香港龜友論壇

查看: 10970|回復: 24
打印 上一主題 下一主題

睇完三間動物醫院後既少少感受

樓主

元朗教育路果間 城市獸醫動物及珍禽異獸醫院

回復 boap 的帖子

原來咁多人知呢間野
我去澳洲三個月,將天竺鼠交低俾朋友照顧,朋友話隻鼠耳仔痕,帶隻鼠去睇呢間野(我本身睇開九龍動物醫院Dr. Diana),睇呢間野次次唔同醫生,醫生開mic睇話有體外寄生蟲,開左強力口服抗生素(未滿1000g天竺鼠唔受得),同要人個個星期番去滴寵物店有得賣既杜蟲藥(其他醫生係俾針筒你番去一個月滴一滴咁大把,因為天竺鼠體重輕,用既藥係小貓同既藥)

朋友一直唔理我既安排,亂用墊材,令隻鼠鼻敏感,我已經同佢講左好多次唔可以,佢地帶隻鼠去睇醫生,個醫生又開強力抗生素(同上次療程相隔2-3星期),又話種菌(但無report睇),又唔識將藥粉開成甜藥水,又唔識開草粉(因為食左抗生素會無胃口,條腸又慢,要將益生菌加落草粉度灌食),收完幾千蚊驗唔出有菌,仲叫我朋友個個星期帶隻鼠番去吸氣,我到依家都唔知係吸咩氣。然後我就提早番香港拎番隻鼠,去九龍動物醫院睇,900蚊搞掂晒,由頭到尾唔需要食抗生素。

有位朋友帶倉鼠去呢間野做手術,因為倉鼠個食囊推左出黎,個醫生無用線綁實個囊,隻鼠一醒番個囊就甩番出黎

仲有朋友帶龍貓去檢查牙齒,點知俾佢亂打鹽水,嘔左成晚。

呢間野唔止係唔識醫龜咁簡單,根本係所有小動物都唔識醫。

後記: 補多兩句病歷果度,元朗果間病歷的確唔清唔楚,我番到香港後追番所有report同用過咩藥,佢都答我無。話驗乜驗物既report係醫生先識睇,所以無野俾我睇倒,錢就收左咁囉。

嘩..!! 甘都得!!  發表於 2013-6-5 22:09
真係好過份喎!!!!!  發表於 2013-6-2 15:44

評分

參與人數 1威望 +3 收起 理由
地獄火 + 3 功德無量

查看全部評分

回復