香港龜友論壇

查看: 3648|回復: 30
打印 上一主題 下一主題

今日買棵小白玉蘭

樓主
原$450,講價後$380(用誠意打動老闆娘)
咁貴 會吾會因為牠不是插枝?

支持植物版

評分

參與人數 2威望 +11 收起 理由
mean2mean + 1 thank you for sharing
火水. + 10 多謝分享

查看全部評分

沙發
花很香但印象中很幾多蟲, 仲係幾大條個隻!

yup....  發表於 2011-8-8 23:36
回復

板凳
回復 turtle168 的帖子

哈...仲以為冇人會留言

有蟲既話,咁我要噴殺蟲水
回復

地板
香港買樹 , 越大棵越貴
HK運輸係好貴嘅一環
回復

回復 benny 的帖子

之前我租果間村屋有棵勁粗勁高既白玉蘭 ,
要5個我先攬得住佢,之前仲想据左去=.=因為怕打風吹跌壓住我間屋
回復

白蘭,又稱白玉蘭。產于亞洲和北美的溫帶和熱帶。是名貴香花樹種。白蘭屬常綠喬木,喜光,不耐嚴寒,對土壤要求不嚴,葉翠綠,長橢圓形,頂尖長,革質有光澤。花白色,華南地區花期在適溫條件下長年開放不絕,芳香四溢,是生產美容化妝品的上等香源... 白蘭花入面一粒粒綠色的東西是花粉,是未受精的花粉,未受精的花粉是種不到白蘭的。繁殖方法多以壓條繁殖
白蘭花有獨特的生長習性。
(一)喜光,可置於烈日下曝曬。如長期放在蔭蔽處則枝長葉薄,葉片易脫落,花稀香淡;而夏季過於乾燥時,應稍遮蔭,並在盆周圍澆水。

(二)喜溫暖、濕潤,夏季氣溫升高,白蘭花葉大水分消耗多,往往澆水稍遲,葉緣就會焦萎,甚至灼傷嫩梢,每天早晚各一次,盛夏時適當增加噴水次數,澆水不足,盆土過乾,會出現葉色萎黃焦邊現象。澆水要澆透,以免發生澆根現象。

因白蘭花為肉質根,盆中水多少均不利於根系的生長,尤其怕積水,易引起根系發黑腐爛,雨季要將盆側倒,發現爛根所致的黃葉或葉子變紅,應嚴格節制澆水,甚至可待葉片發軟掛下時再澆,澆的水要先貯存一下,使與氣溫相適應。
秋季可2-3天澆水一次。冬季應嚴格控制澆水,只求盆土保持濕潤即行,對采花後和生長弱的植株,需減少澆水,以免枝葉徒長或影響生長。
同時,水溫不易過冷,應於盆土相差不大。白蘭應在立冬前入室,如見葉子發皺、脫落,就表示受寒了;如葉片出現褐點、幹尖、脫落,那就說明越冬室內溫度過高。
(三)性喜肥。由於開花次數多,開一次花要消耗大量的營養,故須及時進行補充,否則必然影響開花。
早春施淡液肥,逐步加濃,不要在過或過濕時的施肥,夏季可在下午澆肥,至傍晚澆清水,將肥水沖淡,驅散根部熱氣以免燒根,至9月底或10月初停止施肥。

(四)要求通風良好,否則易引起紅蜘蛛危害,受害植株葉子發黃脫落。出現此情況除噴藥殺蟲外,應將盆移至陰涼處,節制澆水,不久可重新生出新葉。
(五)白蘭花一年只在春天及伏天發兩次芽,其間枝條有一段停止生長的時期,過後才發第二次芽,邊長枝條邊開花,每次萌芽後,可開花五六朵,花期5-9月份。所以在生長期要剪去病枝、枯枝、徒長枝,摘除部分老葉,以控制樹勢生長,以利於促進花蕾的孕育和提高開花品質。摘除老葉時間以第一次生長盛期過後為宜,翌年春季也適當進行。

評分

參與人數 1威望 +1 收起 理由
SnappingTurtle + 1 多謝

查看全部評分

回復

回復 jimmybyc 的帖子

唔該晒~~~紅色字你加上去?
都吾排除真係花粉種出黎既....
回復

栢Ling哥 發表於 2011-8-8 13:21
回復 benny 的帖子

之前我租果間村屋有棵勁粗勁高既白玉蘭 ,

5個我先攬得住佢!!!勁大棵!!!!!
普通人 , 冇得鋸
同要鋸都好危險
回復

回復 栢Ling哥 的帖子

我記憶中白蘭既香味十分濃郁~
真係好香好香!~
以前放係書包入面.
D同學仔都好鐘意.
回復

回復 jimmybyc 的帖子

我就係中意佢夠香先會買

回復

但係好野蟲.....
哈...你住邊?
等我黎摘下丫.
回復

回復 mean2mean 的帖子

大埔~~
得閒黎lo

我講堅架...  發表於 2011-8-8 23:45
回復

有冇木瓜添....要樹上...一定要生既.....
急需呀...
回復

你住大埔?
回復

唔係~你又唔洗驚
回復

我驚你吾黎
回復

你都未答有冇木瓜
回復

你住邊?
冇地種,咁急要木瓜做咩?
回復

話說我媽咪生骨刺…得到條藥方要用生木瓜的~但必須連皮連“掟”一齊㷛…
但我要呢排較忙、少行山…無得向那些種木瓜的人買…所以仲頭痛緊>.<

生骨刺有條古方,我老豆之前都用過,好似好有效- -" 做參考下啦~ 整熱D醋,搵條毛巾浸一浸D醋,呼係骨刺一陣~重覆幾次  發表於 2011-8-9 00:22
街市冇咩?綠色/橙色都有啦~  發表於 2011-8-9 00:19
回復

街市既雖然外面綠…但通常裡面黄白哂…我要裡面都青嗰D~
回復