香港龜友論壇

查看: 3557|回復: 9
打印 上一主題 下一主題

反思單食一隻水龜糧

樓主

見到命脈 D癀告話食糧營養全面.如果係真.主人做什麼要買幾隻龜食糧.如果營養全面買一隻OK???????是否做主人自己認為食一隻糧營養唔足夠?????...我D龜食咗N字.唔食REP.真冇辦法.浪費
沙發

其實好多廣告都話自己產品如何如何, eg. bb既奶粉幾全面, 有幾聰明, 智力發展如何, 做IQ博士....
隨著唔同成長既階段需求會有所變化, 單食一種糧,
感覺就好似長期臥床的病人, 單吃奶粉, 是可以維持生命, 但是否滿足(包括心靈)??
我想生命的東西都應該會想嘗試吃到不同的美食(不論那些美食是否健康),
每天吃著相同的東西會否滿足, 是因龜而已~
但我們又不知龜在想什麼, 只好試著...

每隻龜都有不同喜好, 可能龜龜主觀覺得REP唔好, 所以唔食, 又或者突然有新野, 唔敢試
可以試下將慣食既糧混埋新糧, 焗一晚混和陣味, 可能會食

如果唔食, 只怪主人眼光不好 講笑咋, 唔好嬲呀~~~

回復

板凳
我用N字混REP一星期.餵龜食REP幾柆.追逐N字鯨呑..所以為食D龜.好養D.
回復

地板

回復 908a 的帖子

做得狠心D直程唔好俾佢選擇 ,
1. 先淨放REP糧,
2. 過一陣(大約十五分鐘)再去睇有無食哂,
3. 有食剩就指下粒糧, 推埋去龜龜個咀, 同佢講 (溫情版)'食啦~食啦~快D食' / (凶惡版)'食!!快D食!!!唔係就哼哼哼!!!'
(E個STEP一定要做, 講笑)
4. 再掉N字糧

日復日龜龜應該會接受, 餵零食果D都係咁, 先掉糧, 有食先有零食, 無食無得食,
不過如果2,3日都唔食, 就無得勉強, 照放鐘意食既糧, 再慢慢試~~
又或者留意下 1隻龜唔食, 可能第二隻會鐘意食,有D龜真係好為食, 通殺

回復

冇錯.養4隻得1隻好為食.通殺..C兄.你可以做龜龜網上心理專家..
回復

回復 908a 的帖子

哈哈~對得多佢地班衰野就知,
唉...剛剛帶隻龜去曬太陽先置火,唔係因為太陽曬天氣熱,
有隻草草E排真係同我作對, 就係拎落去果幾分鐘, 同我痾好多好多便便, 仲痴到成身都係
已經特登唔餵野食, 佢E排真係有D唔妥, 可能係生蛋影响脾性

是啊~ 溫韾提示, 要按回复先睇到

回復

我都係2只龜只食命脈糧

其他糧唔食,所以我決定間中D比山坑魚比他們食
回復

回復

回復

点解成日洗板
回復