香港龜友論壇

樓主: 龜痴
打印 上一主題 下一主題

農曆7月14夜探荔枝窩 (本周六晚)

回復 龜痴 的帖子

但係要改路喎....
佢有D路段封左...話係私家路...
要兜大圈...
回復

回復 mean2mean 的帖子

改路又有咩問題???

根據 YvY 強烈要求... 今次活動改為露營... 夠 4 人 JOIN 的話我帶麻雀上山打... ^^
回復

回復 龜痴 的帖子

得得得....

你記住睇實D小朋友呀...
順便影下人...影下景....影下....鬼

我喺屋企做節都打麻雀....當為你地加下油啦
記住唔好一齊打"西"呀.....
回復

龜痴 發表於 2011-8-11 10:48
回復 mean2mean 的帖子

改路又有咩問題???

唉…真係唔邪唔玩…
仲要打麻雀…果d最鐘意賭錢-_-
回復

回復 龜痴 的帖子

失敬,失敬,樓主係老手又行過幾次就問題不大,開得團點都有責任睇住D隊友,尋日見到呢

個"貼"以為年青人貪好玩走去行,所以先提點下,我唔去囉,星期六對老鬼黎講最好係打麻將.
回復

好恐怖
不過我果日生日去海洋公園
回復

去埋鎖羅盤村la,好近

在70年代十分盛行郊遊遠足.
有不少人在新界東北行到鎖羅盤時,發現指南針失效,

又有不少曾經聽聞傳說的人.嘗試找出該條村落.
但跟據地圖指示也是找不到.....

話說有一班行山人事,曾經路過鎖羅盤行經一條村落時.
其中一人走到隊尾小解.要求隊友先行一步,
當隊友發現久等後仍不見小解的隊員追上.
便折返尋找,可惜連路經的村落也找不到~
在報警尋求協助下,警方在鎖羅盤村,
發現該名失蹤行山人士,但死狀恐佈.
據閒是跪在地上.面上留下受到極度驚嚇的面容.
似是見到一些恐佈現像!
最後警方表示可能是受偷渡客襲擊所致.
事情亦告一段落~

雖然警察會經常巡查新界東北一帶山野以防有偷渡客偷渡入境,
但據閒 鎖羅盤村 就只有一些"老差骨"才識路入去,
如非"老差骨"帶路就多數會找不到.甚至迷路.
除非有"人"想請你入去.

鎖羅盤村...唔難去喎....我上次有去...不過日光日白..  發表於 2011-8-11 19:13
回復

我去唔去得?

YvY
你唔去得唔得???  發表於 2011-8-11 19:53
回復

等等見到野就好笑- -
不過真係見到唔好即刻講比人知- -(試過)
一定PK- -
祝你地好彩><
回復

Dicken 發表於 2011-8-11 18:59
我去唔去得?

回復

路線上係可以行埋 鎖羅盤, 其實用郊遊遠足既心態去啦, 只要你地係尊重果到,無咁多朋

友得閒搞你地既.
回復

龜痴 發表於 2011-8-11 19:54

不過我驚你嚇我...
回復

Dicken 發表於 2011-8-11 21:15
不過我驚你嚇我...

咁你就唔好去LAW~
佢會嚇死人架
回復

好想去,但我又去唔到
回復

今晚我同 yvy 買野食明天去 camp...
現在最後招集...

come come come
回復

回復 Dicken 的帖子

其實你真係好無聊...
我平均一年都攪幾次露營, 廿幾次行山... 又唔係無經驗...
跟過我既人都知道我唔會俾人做 d 危險野... 安全為上...
你又未跟過我去行山... 去露營又不是甚麼危險的活動... 點解你成日覺得有危險 ??

仲有你次次活動都話想報名... 之後最後又多多借口話唔去...
你知唔知你咁做會十分浪費我既精神 and 時間... 令人十分討厭架...
我攪呢 d 活動目的都係想大家年青人多多接觸大自然... 唔好掛住打機上網...
次次活動都係蝕錢去攪... 我花錢花時間去攪活動我好樂意...
但係花時間去應付你呢 d 無聊人真係令我想死...
你成日呃水吹... 成日做 d 無聊野... 問完人去唔去得之後又唔去... 浪費我時間精神...
大佬我無欠你架... 你唔好再煩我啦... 我真係頂你唔順喇...

T_T  發表於 2011-8-12 13:13

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
啊橙 + 10 多謝分享

查看全部評分

回復

龜痴 發表於 2011-8-12 12:30
回復 Dicken 的帖子

其實你真係好無聊...

我唔會再煩你...

回復

Can I join? I will back HK on Sat noon...but I don't  have any CAMPING Equipment,...
回復

回復 Samurai 的帖子

sure... pm me your tel no.
no need to worry... we will share the tent and the cook-set...
believe me, in this summer time, you don't want a sleeping bag...
all i need is to prepare some extra food...

just bring along a big back pack, a torch with spare batteries and water...
this is a very short trip... about 20km hike with little assending/descending...
everything will be fine...
回復

回復 龜痴 的帖子

Thanks for your hospitality!

For me sleeping on the Grassland is fine as I always do...then I will bring the Night Hiking stuff only with photo gears.
Btw, any chance for the sunrise/set photo shooting?
回復