香港龜友論壇

返回列表 發新帖
樓主: mblack
打印 上一主題 下一主題

有冇新手一開始就養印星?

吾高,除左佢肚餓如果吾係佢只會去穩祕地方訓覺
回復

我都是一養就星
2012年12月8日至今
無病過
回復

火星 發表於 2013-7-5 16:28
浸水時最好有太陽直接曬到,d水冇咁易凍。
如果冇太陽就放燈底浸水,唔好比佢冷親。 ...

明白, 咁浸水水溫應該大約幾度呢?
回復

AlexBack 發表於 2013-7-5 16:29
吾高,除左佢肚餓如果吾係佢只會去穩祕地方訓覺

哎呀! 好似冇咁好玩wor!!
回復

candycandy 發表於 2013-7-5 16:47
我都是一養就星
2012年12月8日至今
無病過

咁聽落都好似有好多成功個案wor!! 等我話比我個friend知先得!!

回復

星星好靚~
買啲大隻啲,底甲8cm以上,好多c兄都咁講
回復

雪米BE 發表於 2013-7-5 19:06
星星好靚~
買啲大隻啲,底甲8cm以上,好多c兄都咁講

係呀,睇d網站都係咁講
回復

我第一隻陸龜都係星龜,一養六年幾到依嫁。
有時帶龜番屋企,都要睇下你好唔好彩搵到隻健康龜,至少買底甲5.5cm或以上,買龜時睇下龜殼有無軟;四支有無力;活唔活躍;有冇流鼻水;眼睛有無神;訓緊覺拎上手係咪即時開眼(dr.yu講健康既龜係會即時開眼);好彩既話,最好即時睇到龜龜屙便便,爛屎代表腸胃唔好or生蟲,買龜時大概係咁,有溜請師兄補充。

我隻星大概底甲5cm回家,星龜呼吸道的確好敏感,對週邊環境改變需要適應其,起初我用草粒做底材,回家後流鼻水,起初以為佢冷親,因為當時帶龜龜回家是冬天,以為途中冷親,即刻帶佢去大圍睇醫生打針,打左幾抗生素針,好似無乜改善,偶然就會流鼻水,但佢精神狀況非常好,非常精靈,又食得,所以之後無再去睇多次醫生,改用牧草做底材,偶然流鼻水情況都持續左三個幾月就停了。

星龜容易結石亦都係真,養左大概9個月,不幸結石,石係膀胱位,令JJ也受傷,最後做手術取石切JJ,仲要留院,當時心痛死同好自責......所以食物方面要好小心,千祈唔可以食菜同單一食高葉酸既葉(如桑葉),要食沙津,從不同既葉吸收不同的維他命,如車錢草+蒲公英+桑葉+牧草溝埋咁食。自呢次大病,之後五年幾龜龜都平安健康地成長。

其實做足功課先去養,應該唔難的。但都要有心理準備,萬一龜龜有事時,要有一筆錢比佢睇醫生。帶左龜龜番屋企,就要承諾一生一世的照顧。

段短片係之前幫隻星龜整的,可以欣賞一下
http://www.youtube.com/watch?v=PFEnbdhHRTI
回復

我一开始都係养星,未够两个月就离开了,总搞到好伤感
回復

olivia 發表於 2013-7-6 02:05
我第一隻陸龜都係星龜,一養六年幾到依嫁。
有時帶龜番屋企,都要睇下你好唔好彩搵到隻健康龜,至少買底甲5 ...

多謝你提供這麼多資料給我們參供,從如何選龜到提供多樣化食材等等,這些都對我們好有幫助!
想請問車綫草,蒲公英,牧草這些可以係度買?是不是天天要買新鮮的,還是可以買定幾天份量放入雪櫃呢?
牧草做底材的好處及壞處是什麼?
從YouTube 片中可以看得出魔星是一隻幸福的龜仔,佢有生日蛋糕食啊
係呢,你點察覺到魔星有結石?之前有咩徵兆?
回復

dzha039 發表於 2013-7-6 06:28
我一开始都係养星,未够两个月就离开了,总搞到好伤感

哎呀!唔好太傷心喇,可能龜B適應唔到新環境!
咁而家仲有冇養印星呀?
回復

AlexBack 發表於 2013-7-5 16:20
星係我養過最吾活躍既品種

隻隻性格唔同啫.
我果隻好活潑, 成日行黎行去, 又推山洞, 我無餓親佢,佢食完野訓醒又係咁行黎行去.
利申:我隻星養左八年
回復

回復 mblack 的帖子

冇再養星咯, 之後改養變星.
回復

回復 olivia 的帖子

咁睇e生 打針 杜蟲要幾錢左右?
回復