香港龜友論壇

樓主: Puiki
打印 上一主題 下一主題

有感而發

有趣,原來有人打英文粗口,我係唔比允許扣分
縱使我個人政治/語言立場與某一條版規相反,
就唔應該執行版規,咁係咩道理,
你覺得我扣錯分既話,大可以pm我質問/係投訴對出。
咩打壓異見,動軌扣分等等,不妨cap圖上來
空口講白話,自加罪名本就冇意義,有圖有真相。
你地而家既係為,只係對一尐你地認為異見既人士
作出不合理既批鬥,而唔同既方式令對方難堪,
咁你地同你地口中既「打壓異見」有咩分別。
咩杏+橙/政治友等等,有種就打網名啦,
我連自己個樣都用來做頭像,我就唔怕比人點相,
而批評者反而唔敢打人個網名,呢種欲蓋彌彰既心態為何?
「有我講冇人講」何以見得?
「扮中立」,抱歉我從來都未中立過,我有個句就講個句,所謂既中立係咪應該唔出聲,冇立場就叫中立?如果係咁,即係做尐版主既就預左冇得講野,表達意見?
「扮野」,扮咩野?可否具體尐?
「唔夠人講就扣分」,請問有邊個苦主,請佢出來現身說法。你話boby個位,佢專登係到打「fuxk」呢個字,我係咪應該扣分?佢係咩料都未知就攬人上身......「冇做野」,我係幕係做左尐咩,你地又知尐咩?
樓上話我串個位,多謝你咁讚我,不過我的確好討厭人地打字又中又英,但你話「D」呢個字,就冤枉左我,我自己以前都唔識打「尐」呢個字,都係用D字代替,點會話人地。
只係有尐人中文裡面挾帶十幾廿個英文生字我唔中意咁姐,唔可以既咩?
如果我真係你地口中講得咁邪惡,啊BOBY尐帖仲可以留到今日?我會用咁多時間陪你地曬口水?你地仲可以咁大條思樣咁係到圍威喂?
仲有,我係唔支持民主架,唔好幫我添任何政制立場。同埋我好歡迎你地同我對質,最好就當面啦,係電腦面前人真係咩都夠膽講架。(不過唔使旨意我會比電話你地。)
回復

choichakyam 發表於 2013-8-9 09:03
回復 Puiki 的帖子

一針見血~~我曾經都比佢串過 果陣唔識打個 "啲" 字,我用開 開呢個"D"

上次個Mand人地講整旦糕都鬧人,我咪話囉,聊天室係比人聊天,有人想分享就可以講啦,佢都可以話人

x2 我幫下MANDY手就系咁鬧我  發表於 2013-8-9 14:07
回復

君臨天下 發表於 2013-8-9 10:32
上次個Mand人地講整旦糕都鬧人,我咪話囉,聊天室係比人聊天,有人想分享就可以講啦,佢都可以話人{:104: ...

呢一點我老早就認左錯,如果你想既,我可以重申多次。
回復

做人就將心比己
版主就好似警察
1.""冇做野?我係幕係做左尐咩,你地又知尐咩?""咁你又點知警察幕後做左幾多維持治安既野?
2.應受尊重既「版主」?自己檢討
仲有睇新聞係正確,但要識選擇報導正當既去睇,同埋睇完用腦諗諗,唔好道聽塗說!
你針對人,人地一樣可以話番你
回復

Swastika39 發表於 2013-8-9 12:38
做人就將心比己
版主就好似警察
1.""冇做野?我係幕係做左尐咩,你地又知尐咩?""咁你又點知警察幕後做 ...

好可惜警察有人工豆,我地冇。
同理,既然你地認為我呢個版主係衰人,其他既係好人
咁又將版主同警察類比,咁我可唔可以理解做,你認同警察都有好人同衰人?
我既執重點係老師課餘應否講粗口,然則亦有評論樓主對當時警察是否處理恰當,
所以我冇將重點放落去警方是否恰當,更無全面批評整支警隊,
只係從該名警員既手法作依據,且我對樓主既回覆亦再無執重,
網上既文字無法表現說話者既語氣,如果反對我既人認為係聲大夾惡既,
咁我都真係唔知點反駁好,只可以話現實中認識我既人,理論上唔會對我有如此觀感。
而呢尐係我個人意見,縱使部份人認為立論錯誤,咁係咪就可以用呢種方式去點評?
咁同所謂既「文革式批鬥」又何異?

我支唔支持講粗口係我本人既標準,我唔會因為我係版主既身份而放棄自己既立場,你地話我雙重標準,呢一點講得我好中,對一尐人見到動物被虐既帖,有會員爆曬粗咁,我最多都係叫佢地冷靜,而少有扣分,除非係失控情況。然而,面對一尐罵戰中只為攻擊對方既粗口,我一地會扣分或刪除留言。或者你地認為我捉一尐唔捉一尐,係偏頗,但人情同法理呢兩個相反既標準我都會因時制宜。
你話我針對人就有少許錯誤,我唔認識你,亦唔知你為人,點樣去針對你。若你認為我唔同意你既講法就係針對你既話,咁附和呢個帖既人又係咪一樣?

其實版主呢個職位代表到尐咩?只係係某一個論壇裡面有少許權力可以加分、扣分,刪帖,呢一尐虛擬既權力就可以限制該版主既言論同立場自由?警察有槍有棍,佢地既權力比起我只係一個鍵盤黎得實際,所以警察應該做到不參與政治活動。而我有政治立場就被批評為唔中立,樓主既言其他版主冇我咁政治。政治何時被人如此神化?呢一個評論本身就唔合邏輯,其他版主冇出聲,所以佢地唔政治?獨善其身本身就係政治手段既一種,且佢地唔出聲就代表冇政治立場,咁同保皇派既690萬沉默的支持者又有咩分別?而家你地用一個帖黎聚集一尐不滿我既人黎圍插我,咁又係唔係玩緊政治手段,咁我係咪應該講番佢,「呢尐會員不嬲都唔中立,你睇下佢地幾咁政治。」咁又合唔合理?
君臨天下所講既野既根據,我真係無從稽考,就單單扣左人6分就將我打做成一個橫行霸道,自把自為既人,我睇到真係得啖笑。

我從來對唔需要人地黎尊重我,要人地黎尊重我即係要我尊重一尐我唔想尊重既人,我而家仲係年輕,我冇自信做到尊重所有人,包括我唔想尊重果尐,因此我亦都唔會強求他人尊重我。我打咁多字出黎唔係為左要人尊重我,我都話我同你地都唔認識,你點係到點講都到我現實冇影響,但有好多惡意攻擊、為鬧而鬧、非理性只求一時暢快既行為,我有需要澄清,而我都講我自己係年輕人,人生經驗不足,亦都係透過呢尐方法去對我既思維進行檢討。一尐善意既批評,我樂意接受,但面對一尐惡意既中傷,我自問未有能力去「包容」。

我的確唔係一個合格既版主,因為我連僅有既虛擬權力都冇好好運用,有權力而唔用,等如有錢唔使一樣......

回復

(4)啊橙 活動版版主之一,兼任陸龜版版主一職

正義的年青人,對爬蟲有一棵熱血之心,脾氣古怪但做事可靠,

常自稱老子/大爺,以氣焰囂張,不可一世的態度示人(前世冇

俾人揍過~).自號好食懶非之人(最近竟然會跑步!)  龜痴字評
回復

君臨天下 發表於 2013-8-9 10:32
上次個Mand人地講整旦糕都鬧人,我咪話囉,聊天室係比人聊天,有人想分享就可以講啦,佢都可以話人{:104: ...

啊橙都試過針對我
大蝦系啊
回復

回復 Johnson 的帖子

佢自己唔覺架
回復

Johnson 發表於 2013-8-9 14:10
啊橙都試過針對我
大蝦系啊

幾時既事= =
回復

AsiaSky 發表於 2013-8-9 14:09
(4)啊橙 活動版版主之一,兼任陸龜版版主一職

正義的年青人,對爬蟲有一棵熱血之心,脾氣古怪但做事可靠,

呢尐係廿年前既事
而家可能係咁:
「賤人/垃圾/人渣/廢物一個」
回復

啊橙 發表於 2013-8-9 14:18
呢尐係廿年前既事
而家可能係咁:
「賤人/垃圾/人渣/廢物一個」

你知就好
回復

啊橙 發表於 2013-8-9 14:17
幾時既事= =

你鬧過咁多人
點會記得
你搵翻MANDYd帖咪搵倒lo
回復

Johnson 發表於 2013-8-9 14:33
你鬧過咁多人
點會記得
你搵翻MANDYd帖咪搵倒lo

咁我有印象啦,好似係話佢淨係開尐鉤蛋糕既帖
後來我都知到自己錯左,所以都道左歉
回復

Johnson 發表於 2013-8-9 14:31
你知就好

我唔知架,不過係部分人心目中可能連以上四個都不如
反正就算佢地話係,我都冇打算過會認
回復

請問咁多位ching如果我想做版主系咪要踢一個版主落泥?

成熟啲啦  發表於 2013-8-9 16:00
回復

Johnson 發表於 2013-8-9 14:38
請問咁多位ching如果我想做版主系咪要踢一個版主落泥?

你做
回復

一蚊一隻龜 發表於 2013-8-9 14:41
你做

玩野?
回復

我想投訴KHIP
佢都針對我
回復

Johnson 發表於 2013-8-9 14:42
玩野?

大佬啊 係你面前點敢玩野啊