香港龜友論壇

樓主: cowboycc
打印 上一主題 下一主題

星龜bb

樓主,請問搞成點?
有時間請update下
回復

matchfung 發表於 2013-8-28 00:27
樓主,請問搞成點?
有時間請update下

https://www.dropbox.com/s/20q1tsxunrww025/IMG-20130828-WA0014.jpg

最新執走左舊木 原來冷熱點唔係指有瓦遮陰同室外ge地方....咁要舊木都冇咩用住....衣家用住A4紙墊底先 但仲未知用咩做底材好
同埋有ching話擺台底唔好 我已經執走晒我台面d野擺左係台上面等空氣涼通d
用左個矮d ge膠盤放左水同糧 唔知咁做岩唔岩?

琴日同龜龜沖涼 有隻終於肯痾臭臭..不過唔係好靚個d成條...不過可能冇咩食野冇屎痾掛?
另一隻都仲係成日訓...係沖涼先醒少少.....
同埋...我見到話沖涼都會痾尿...但兩隻呢兩日都冇痾過...咁樣係咪唔正常?
回復

你可以試下用紅土做底材丫,有無睇過我上次轉載個網頁?直得參考下!
你餵咩比佢地食丫?食野果陣活唔活躍?
回復

matchfung 發表於 2013-8-28 13:52
你可以試下用紅土做底材丫,有無睇過我上次轉載個網頁?直得參考下!
你餵咩比佢地食丫?食野果陣活唔活躍 ...

紅土好似好難買 同埋唔係好夠濕 我屋企唔知點解比較乾想要d保濕d ge底材

都係龜糧 封面係隻盾臂龜個隻糧丫...佢地仲未食野....琴日有隻我用鉗夾d野埋佢口邊先有開口好似咬下咁 今日出門前又浸濕左粒糧整開左再加左d水...希望佢地會起身食啦><
回復

魚街大部分店都餵油麥,若龜未慣食糧又咁體弱,都係比返佢食開的較好,到佢穩定些有胃口再諗點轉較理想。油麥菜長遠唔餵得,你不如等佢食油麥菜開了口後轉比車前或桑葉,龜糧就通常唔肯咁易開口食。
回復

紅土在魚佬水族有貨
回復

simlhliu 發表於 2013-8-28 15:47
紅土在魚佬水族有貨

等我放工去睇下街市仲有冇油菜賣先><

唔知荃灣個間有冇得買呢?(交易區個度個間) 我係個邊番工 有就可以順便買埋
回復

cowboycc 發表於 2013-8-28 16:05
等我放工去睇下街市仲有冇油菜賣先><

唔知荃灣個間有冇得買呢?(交易區個度個間) 我係個邊番工 有就可以 ...

你係咪指“中蜂”?
佢果度都有紅土賣,不過你最好打個電話落去問下,因為有時都會沽清!
另外見到樓主張相(https://www.dropbox.com/s/20q1tsxunrww025/IMG-20130828-WA0014.jpg),餵龜嘅糧望落好似比較濕,其實d糧唔應該“浸”,應該係“噴”濕佢就得,因為陸龜嘅食物大部份都只會有少少水份,而唔係全濕…
回復

油麥菜唔係油菜喎
回復

paulwai75 發表於 2013-8-28 16:40
你係咪指“中蜂”?
佢果度都有紅土賣,不過你最好打個電話落去問下,因為有時都會沽清!
另外見到樓主張 ...

好 知道 打個電話去問下先:)
原來我又做錯野...T^T
回復

simlhliu 發表於 2013-8-28 16:52
油麥菜唔係油菜喎

我打漏左自己都唔知tim 我記得係油麥菜ge
回復

cowboycc 發表於 2013-8-28 17:01
好 知道 打個電話去問下先:)
原來我又做錯野...T^T

慢慢黎啦,我都係養左陸龜半年…
不過講真,人多意見多,聽得多有時都唔知聽邊個講好,所以都要樓主你自己消化下,始終每個飼主嘅居住環境各有不同,所以響setting上面都會有出入…
最緊要有唔明就發問,呢個forum大把師兄師姐可以賜教架!

養龜,各有一套。  發表於 2013-8-29 15:18
回復

cowboycc 發表於 2013-8-28 17:02
我打漏左自己都唔知tim  我記得係油麥菜ge

如果隻龜吃糧  最好少D餵菜
回復

ching, update番少少近況>< 琴晚放工仆左落中峰買左紅土同陶粒做底材睇下對龜龜有冇幫助
因為龜龜好似唔係好食野..順便買左盒reptoboost T^T
https://www.dropbox.com/s/5ddy17 ... 8-29%2001.19.52.jpg

今朝臨出門幫佢地影番張近照 :)
https://www.dropbox.com/s/7ys4wx ... 8-29%2008.24.26.jpg

不過有隻龜龜隻眼好似有d問題...好多眼屎又唔識自己捽....但龜龜隻眼太細我又影唔到相>< 但我幫佢捽左d眼屎佢又會mak番對眼望住我
回復

早晚浸reptoboost,試下比油麥菜,引佢開口
回復

cowboycc 發表於 2013-8-29 15:22
ching, update番少少近況>< 琴晚放工仆左落中峰買左紅土同陶粒做底材睇下對龜龜有冇幫助
因為龜龜好似唔係 ...

尋日有無順便買埋枝Zoomed眼藥水看下門口?同埋我想問,你宜家有d咩糧用黎餵龜?其實如果佢地真係完全唔食糧,可以試下用菜葉溝糧,因為佢地響鋪頭可能從來未食過糧,佢地唔肯食都屬於比較正常,改變食物始終都需要少少時間,現階段最緊要佢地健康…
回復

肯學肯改!系好主人!
只系開錯頭姐!
去2家家私買個矮箱喇!
幾10蚊
回復

實惠都有2款矮膠箱,約60-80$
回復

只有支持你!
回復

多謝樓上咁多ching
今日放工番到去放左油麥真係即刻開口

不過壞消息係....琴日話有眼屎個隻已經.....
回復