香港龜友論壇

樓主: cowboycc
打印 上一主題 下一主題

星龜bb

樓主
cowboycc 發表於 2013-8-28 16:05
等我放工去睇下街市仲有冇油菜賣先><

唔知荃灣個間有冇得買呢?(交易區個度個間) 我係個邊番工 有就可以 ...

你係咪指“中蜂”?
佢果度都有紅土賣,不過你最好打個電話落去問下,因為有時都會沽清!
另外見到樓主張相(https://www.dropbox.com/s/20q1tsxunrww025/IMG-20130828-WA0014.jpg),餵龜嘅糧望落好似比較濕,其實d糧唔應該“浸”,應該係“噴”濕佢就得,因為陸龜嘅食物大部份都只會有少少水份,而唔係全濕…
回復

沙發
cowboycc 發表於 2013-8-28 17:01
好 知道 打個電話去問下先:)
原來我又做錯野...T^T

慢慢黎啦,我都係養左陸龜半年…
不過講真,人多意見多,聽得多有時都唔知聽邊個講好,所以都要樓主你自己消化下,始終每個飼主嘅居住環境各有不同,所以響setting上面都會有出入…
最緊要有唔明就發問,呢個forum大把師兄師姐可以賜教架!

養龜,各有一套。  發表於 2013-8-29 15:18
回復

板凳
cowboycc 發表於 2013-8-29 15:22
ching, update番少少近況>< 琴晚放工仆左落中峰買左紅土同陶粒做底材睇下對龜龜有冇幫助
因為龜龜好似唔係 ...

尋日有無順便買埋枝Zoomed眼藥水看下門口?同埋我想問,你宜家有d咩糧用黎餵龜?其實如果佢地真係完全唔食糧,可以試下用菜葉溝糧,因為佢地響鋪頭可能從來未食過糧,佢地唔肯食都屬於比較正常,改變食物始終都需要少少時間,現階段最緊要佢地健康…
回復

地板
樓主d糧其實係“噴濕”抑或仲係“浸濕”?
回復

cowboycc 發表於 2013-9-2 17:08
浸 我係放左係個水dau度放一陣 去切好d車前然後就去撈@@

個人建議唔好“浸”,買個細細嘅膠噴樽仔(一般雜貨鋪or日本城)都可以買到,用水浸糧會令到d糧過濕,陸龜食水份過高嘅糧對腸胃百害而無一利…
回復