香港龜友論壇

查看: 5305|回復: 17
打印 上一主題 下一主題

想買飛河龜養(己買了^_^)

樓主

除左奇X, 仲有邊到有? 而家好似貴左好多

(更新9月2)
星期六去左奇珍入左隻飛河啦..放左係2尺缸到養  我餵野食佢有食~~食沉糧,都幾活躍, 除左食呢D仲可以食咩?  各位CHINGCTSE幾耐餵一次同幾多粒到?  而家有個頂濾,暖管,氣泵,山瑚粒  我覺得果新頂濾好似唔夠(俾SALES呃左), 唔係好吸到D便便~ 想加個勁既濾筒, 有無咩好介紹(幾錢到)  呢兩日會出去再買~ 會買埋個溫度計,買D水草, 諗緊加唔加幾條魚毛仔~  我想問買UVB燈岩唔岩(上網話飛龜長期係水底,,唔係好洗陽光)?幾錢到?  淺淺係sweetheart改既(因為淺色同有$$$$)~希望佢快高長大啦~~ 其實想養多隻,,不過大左好似會有攻擊性同埋驚個缸唔夠大~  THX各位~~遲下整好D再UPLOAD 相

加多幾張相~~
個日出MK 叫到匯發D 飛河好大超級大隻 @_@,好似有隻白化既飛河

剩養飛河好似DRY DRY 地, 想加多隻/幾條魚毛~

沙發
真係唔覺有了~~係旺角
回復

板凳
hi ching 我都系啱買左個飛河龜 因為之前我唔知奇珍有 走左去第二度買 老實果句 唔好咁做 奇珍果d既狀態系最好 $580....或者魚街十字路口果度 有件酸辣粉隔離再隔離(我唔記得鋪名) 果間d狀態都ok.都系$580
回復

地板
回復 tsyk2012 的帖子

貴左好多呀..不過奇X果D幾活潑~

我見到D忍者龜都可以深水蓑?

我而家有個2尺半魚缸~
仲有D咩裝備要? 糧,小擺設,過濾

暖管一定要?  (有邊間買設備平?)
回復

kinjai 發表於 2013-8-27 10:12

貴左好多呀..不過奇X果D幾活潑~

忍者我唔知  其實養龜最好先睇多d文 我都系衝動買反黎 冇睇文 養左2日就皮膚病 依家醫緊  
飛河唔洗任何擺設 因為會刮傷佢d皮膚 飛河龜沒有殼 全身都是皮膚 容易得皮膚病 水質一定要保持得好好 小飛河一般唔識食水面的糧 可能你要買沉底糧 你可以問下個老闆 佢識唔識食水面糧 如果識 你就可以買d普通龜糧  暖管其實建議要 因為幼小飛河龜需要保持水溫28度以上 30度左右最佳 到你樣左一年左右 佢健康的話你就可以25度以上  同買宜家臨近冬天 天氣慢慢涼 最好就宜家買 魚街買我唸平既就100幾十 建議買好小小 會比較耐用 (以上知識只是我爬文學反黎 可能有些誤導 最好自己睇到d文) 希望幫到你!!

評分

參與人數 1威望 +1 收起 理由
黑食 + 1

查看全部評分

回復

THANKS 我都係諗住 睇晒文 準備好晒D野 先開始養~
回復

過瀘一定要勁,飛河好重視水質,暖管而家可以吾洗住,最好清缸,因為飛河好易受傷!
回復

kinjai 發表於 2013-8-27 10:59

THANKS 我都係諗住 睇晒文 準備好晒D野 先開始養~

其實養落好易,我當魚咁養,易養過其它,又唔使曬太陽

x2  發表於 2013-8-27 14:44
回復

回復 sillywing828 的帖子

有咩設備同餵咩多?
回復

kinjai 發表於 2013-8-27 13:21

有咩設備同餵咩多?

你個缸可玩住先
我用濾桶養菌好d,我就加埋滴漏盒,方便換棉,因濾桶要洗棉好煩
濾材我用ma環(水好清)m size
珊瑚骨可落可唔落,我放咗一袋仔,奇珍boss話要落
硝化細菌一支,換完水落返d,因我有養埋魚
暖管一定要
用隔夜水,隔2日,咩都唔使落(有人教換完水可落啲粗鹽殺菌,我有落過,宜家就小咗)
我喂zoomed幼粒糧及綠色條裝糧,紅蘿蔔,蝦仔,佢都好鐘意食,最重要呢啲無咁易整烏糟啲水,蕃茄都食,但會散晒,喺水中飄飄下,宜家無喂啦
以上係我養咗2個幾月經驗,希望幫到你,飛河b無病過,仲睇住佢大隻咗,手腳肥咗,捉上手仲好力反抗我始終係新手你可參考下,過濾下先
回復

多謝您的意見~

好有用~~ 我去睇下裝備先~

回復

kinjai 發表於 2013-8-27 16:03

多謝您的意見~

提提你,千萬唔好混琵琶,金青苔養多幾條就ok
設備去x奇or生x水族買平d,生x水族買多幾樣可以每樣減小小,重點唔係呢度,短頭髮個事頭婆會教你買咩好,佢會叫你買小小試下先,用得著先買,唔會一味知你新手呃9你,當然你自己做定功課先去啦,做生意個個都會好奸,無奸不成商嘛,同埋好多貨,外國牌子嘅,x奇無,佢度會有
X奇買千萬唔好詢問帶眼鏡個肥仔,我俾佢老點過1次,買大咗個泵,搞到漏水,當時自己知識唔夠豐富無計,無帶眼鏡後生嗰個會pro d,講明唔啱可搵佢退

暖管一百左右內置埋溫度計,幾好用,我用緊

小弟自己親身經歷,分享下

GOOD THANKS~!  發表於 2013-8-27 17:20
回復

正呀!! 放工去睇睇先~~

thanks for your useful advice
回復

kinjai 發表於 2013-8-27 17:16

正呀!! 放工去睇睇先~~

整好晒upload上嚟睇下,thx
回復

星期六去左奇珍入左隻飛河啦..放左係2尺缸到養

我餵野食佢有食~~食沉糧,都幾活躍, 除左食呢D仲可以食咩?

各位CHINGCTSE幾耐餵一次同幾多粒到?

而家有個頂濾,暖管,氣泵,山瑚粒

我覺得果新頂濾好似唔夠(俾SALES呃左), 唔係好吸到D便便~ 想加個勁既濾筒, 有無咩好介紹(幾錢到)

呢兩日會出去再買~ 會買埋個溫度計,買D水草, 諗緊加唔加幾條魚毛仔~

我想問買UVB燈岩唔岩(上網話飛龜長期係水底,,唔係好洗陽光)?幾錢到?

淺淺係sweetheart改既(因為淺色同有$$$$)~希望佢快高長大啦~~ 其實想養多隻,,不過大左好似會有攻擊性同埋驚個缸唔夠大~

THX各位~~遲下整好D再UPLOAD 相

之前用落果缸~換左新頂濾,加左暖管

之前用落果缸~換左新頂濾,加左暖管

$$

$$

淺淺~$$

淺淺~$$
回復

kinjai 發表於 2013-9-2 11:05

星期六去左奇珍入左隻飛河啦..放左係2尺缸到養

我養死過飛河龜=.=好傷心 幫你唔到
同埋祝佢健健康康

嗯~花多D錢係裝備希望龜龜健康D~  發表於 2013-9-2 17:36
回復

好可愛既飛河B
回復

我都想養!可以混羅漢嗎?
回復