香港龜友論壇

查看: 5316|回復: 17
打印 上一主題 下一主題

想買飛河龜養(己買了^_^)

樓主
kinjai 發表於 2013-8-27 10:59
回復 tsyk2012 的帖子

THANKS 我都係諗住 睇晒文 準備好晒D野 先開始養~

其實養落好易,我當魚咁養,易養過其它,又唔使曬太陽

x2  發表於 2013-8-27 14:44
回復

沙發
kinjai 發表於 2013-8-27 13:21
回復 sillywing828 的帖子

有咩設備同餵咩多?

你個缸可玩住先
我用濾桶養菌好d,我就加埋滴漏盒,方便換棉,因濾桶要洗棉好煩
濾材我用ma環(水好清)m size
珊瑚骨可落可唔落,我放咗一袋仔,奇珍boss話要落
硝化細菌一支,換完水落返d,因我有養埋魚
暖管一定要
用隔夜水,隔2日,咩都唔使落(有人教換完水可落啲粗鹽殺菌,我有落過,宜家就小咗)
我喂zoomed幼粒糧及綠色條裝糧,紅蘿蔔,蝦仔,佢都好鐘意食,最重要呢啲無咁易整烏糟啲水,蕃茄都食,但會散晒,喺水中飄飄下,宜家無喂啦
以上係我養咗2個幾月經驗,希望幫到你,飛河b無病過,仲睇住佢大隻咗,手腳肥咗,捉上手仲好力反抗我始終係新手你可參考下,過濾下先
回復

板凳
kinjai 發表於 2013-8-27 16:03

多謝您的意見~

提提你,千萬唔好混琵琶,金青苔養多幾條就ok
設備去x奇or生x水族買平d,生x水族買多幾樣可以每樣減小小,重點唔係呢度,短頭髮個事頭婆會教你買咩好,佢會叫你買小小試下先,用得著先買,唔會一味知你新手呃9你,當然你自己做定功課先去啦,做生意個個都會好奸,無奸不成商嘛,同埋好多貨,外國牌子嘅,x奇無,佢度會有
X奇買千萬唔好詢問帶眼鏡個肥仔,我俾佢老點過1次,買大咗個泵,搞到漏水,當時自己知識唔夠豐富無計,無帶眼鏡後生嗰個會pro d,講明唔啱可搵佢退

暖管一百左右內置埋溫度計,幾好用,我用緊

小弟自己親身經歷,分享下

GOOD THANKS~!  發表於 2013-8-27 17:20
回復

地板
kinjai 發表於 2013-8-27 17:16

正呀!! 放工去睇睇先~~

整好晒upload上嚟睇下,thx
回復