香港龜友論壇

查看: 1853|回復: 6
打印 上一主題 下一主題

外傭案 梁家傑「4大關卡論」偷換概念誤導市民

樓主
公民黨呢排PK完全唔係為香港民生著想,只係識一味攪亂香港!

我到而家真係睇唔到呢班友為香港民生做過一件有益既事,相反只會做損害民生既事!就以港珠澳大橋為例,到底成萬人有飯食緊要d,定話保育緊要d呢?起港珠澳大橋可以令成萬人有工做,而唔起既話有成萬人冇工開!冇錯,保育係緊要,但前提係要先平衡民生同保育,而唔係一下子打柴晒囉!

而家又攪外傭居港權!用公帑不特止,如果外傭真係成功爭取到居港權,香港以後要負擔既社會福利又增加超多,而家已經因為班大陸人香港仔女,預計將來要額外負擔900幾億社會福利,再加埋班外傭,而家香港既細路仔,將來都唔知點算,分分鐘搵一萬要交4000蚊稅都似!

公民黨呢班友根本想攪亂香港,有咁亂攪咁亂,而且而家仲係到玩緊火,如果外傭單野贏左佢地仲有一線生機,但一但輸左,班友會永不超生!

公民黨真係好Q PK  發表於 2011-8-14 09:01
回復

沙發
退灰 發表於 2011-8-13 23:28
佢哋班友就諗住外傭贏咗,以後就會成爲佢哋嘎票倉,挽回港珠澳大橋環評報告后插水GE選票lor ...

老實講,一個政黨要爭取民心唔係咁,而係要切切實實親身落區做野!

佢地有冇去公共屋材同d老人家量血壓?有冇為住板間房而冇能力住一個單位既低下階層爭取盡快上公屋?有冇為港交所高盛錯輪事件既散戶爭取賠償?有冇反對過巴士加價?

我真係唔覺有!因為佢地唔明白草根階層既苦況,因為佢地唔係律司就係專業人士!一個月搵既夠一般草根食足一年有突,佢地完全唔會明草根階層既苦況!
回復

板凳
退灰 發表於 2011-8-14 00:38
佢哋邊會落社區,只會同D俾得起律師費GE人食飯。
更加唔會明草根階層嘎狀况,平時都喺接觸埋D有錢人要打 ...

所以我都叫左我親友,一定唔好投呢個PK黨
回復