香港龜友論壇

查看: 5869|回復: 33

還是覺得箱龜好

經常見好多新手鍾意養陸龜,問邊隻陸龜易養,易養嘅陸龜係有,幅射,阿達成萬蚊,安哥更加係幾萬,四趾,賀曼唔可以混養,紅腿聽聞比較大味,黃腿都比較惡,另外盾臂要排酸,歐陸星龜豹龜病痛多唔算易養,剩下嘅有黃頭,黑靴,緣翹等等,,,有啲唔常見到嘅就先唔講住,黃頭夠平,幾百蚊有,不過唔係個個鍾意,黑靴接近3000蚊唔係個個負擔得起,緣翹唔係成日有,,,,,而且好多陸龜都要擔心無酸排,溫度控制唔好而感冒,甚至肺炎

箱龜有啲係好貴,有啲好難養,但係亦都有好多易養,安布,木紋都係幾百至千零,台緣,三趾千幾,東箱苗唔洗2000,重點係箱龜少病痛,成體大極有限,飲食又簡單,唔洗下下去問邊到有車前草,一般溫差接受能力比陸龜强,而且花紋亦多,實屬新手入門嘅龜類

箱龜苗,水龜苗我都夠胆養,但係陸龜苗真係唔夠胆掂

評分

參與人數 4威望 +6 收起 理由
minicooper + 1 多謝分享
君臨天下 + 3 多謝分享
aachiu + 1 功德無量
ki0110 + 1 絶對認同

查看全部評分

Puiki 發表於 2013-9-16 11:57
經常見好多新手鍾意養陸龜,問邊隻陸龜易養,易養嘅陸龜係有,幅射,阿達成萬蚊,安哥更加係幾萬,四趾,賀 ...

其實八角和梅花是箱龜中,比較難養, 新手勿試, 個人認為3趾最易養,只不過容易角質化.
回復

花王 發表於 2013-9-16 12:28
其實八角和梅花是箱龜中,比較難養, 新手勿試, 個人認為3趾最易養,只不過容易角質化. ...

梅花,八角未養過,我覺得緣最易養
回復

Puiki 發表於 2013-9-16 11:57
經常見好多新手鍾意養陸龜,問邊隻陸龜易養,易養嘅陸龜係有,幅射,阿達成萬蚊,安哥更加係幾萬,四趾,賀 ...

贊成,我養水龜為主,都有1隻箱龜,另外一隻朋友寄養!
回復

Puiki 發表於 2013-9-16 12:33
梅花,八角未養過,我覺得緣最易養

不一定,有龜友只緣拒食有個多月,好苦惱了
回復

黃緣FANS ~~~YEAH !!
回復

回復 Puiki 的帖子

師兄, 新手適合養黃緣嗎?

想找成體不太大, 又容易養的龜, 可否給點意見, 謝謝!
回復

花王 發表於 2013-9-16 13:13
不一定,有龜友只緣拒食有個多月,好苦惱了

咁慘呀,我果隻勁活潑,日日問我攞野食,一拎起佢,佢就打橫申直對手,好似扮飛機咁,好得意
回復

水,陸,澤各有易難品種,setting饲料各不相同好難比較,其实視乎玩家要D乜野feel
回復

hellowinn 發表於 2013-9-16 13:19
回復 Puiki 的帖子

師兄, 新手適合養黃緣嗎?

我個人覺得好易養,只要日日浸下水,箱內夠濕,應該無咩難度,而且緣仲好互動下,very good
回復

一個24吋缸,一個水盤,一個uvb,兩隻緣,我3種龜都有養,箱龜係最易打理易互動
回復

Puiki 發表於 2013-9-16 13:23
咁慘呀,我果隻勁活潑,日日問我攞野食,一拎起佢,佢就打橫申直對手,好似扮飛機咁,好得意 ...

奇怪,我養3只緣, 食性不大一樣, 大, 中,的愛食香蕉和虫, 對龜糧, 一見就走, 小的一只, 最愛食糧, 魚糧也愛食,真棒....小的一只當然分開養, 分分鐘大吾好教壞小..
回復

同意。。。我最愛就係箱龜了!!
回復

箱龜真係最易養~~
回復

最好養金錢龜
回復

我係由水龜轉左去養箱龜.
箱龜打理好方便,但係要養得靚又係另一回事.
我想問下PUIKI 師兄,你D緣用咩底材?
回復

kb君 發表於 2013-9-16 15:55
我係由水龜轉左去養箱龜.
箱龜打理好方便,但係要養得靚又係另一回事.
我想問下PUIKI 師兄,你D緣用咩底材? ...

我用漁佬果度買命脈墊底材,另外再加啲椰泥,不過遲下唔用椰泥
回復

Puiki 發表於 2013-9-16 16:19
我用漁佬果度買命脈墊底材,另外再加啲椰泥,不過遲下唔用椰泥

THX晒.幾耐換一次?椰泥唔好用?
回復

kb君 發表於 2013-9-16 16:28
THX晒.幾耐換一次?椰泥唔好用?

我一個月換一次,只係費事煩,所以唔用椰泥
回復

還是覺得你至好小P因為您係一隻好易養既正龜公!

機味濃!哈哈!  發表於 2013-9-16 21:45

評分

參與人數 1威望 +6 收起 理由
Puiki + 6 一針見血

查看全部評分

回復