香港龜友論壇

查看: 2859|回復: 23
打印 上一主題 下一主題

第一次預備過冬

樓主
濛茶茶 發表於 2013-9-20 21:59
如果唔加溫,要佢冬眠,
咁就要預兩星期時間清腸胃,
譬如想12月1日冬眠,咁11月16日就停吃,

陸龜區理論上不會係水龜吧......問清楚樓主先啦...唔好對號入座COPY AND PASTE.
回復

沙發
john032038229 發表於 2013-9-20 14:48
龜龜過冬 有咩野一定要有? 想先計劃好晒

保持合適既溫度和濕度,由於全年恆溫陸龜唔洗冬眠其實和平時分別唔會好大。

回復

板凳
john032038229 發表於 2013-9-20 22:28
我問陸龜 感覺上過冬好唔安全 有D擔心 所以想問清楚D

你個隻應該是龜B吧?

幼龜環境溫度做足都好,仍然有機會因為其他原因而生病。

所以多注意便好了。

如果要其他師兄姐俾意見,你最好將你過冬SETTING POST上黎。
回復

地板
john032038229 發表於 2013-9-20 22:28
我問陸龜 感覺上過冬好唔安全 有D擔心 所以想問清楚D

對於陸龜一般SETTING資料,可以簡單睇睇香港兩棲及爬蟲協會的基本護理表。

http://www.hkherp.org/document/caresheet/Geochelone_sulcata.pdf

雖然所描述的品種和你的星龜不同,但基本照顧環境都係大同小異。

評分

參與人數 1威望 +1 收起 理由
赤天風 + 1 功德無量

查看全部評分

回復

john032038229 發表於 2013-9-20 22:34
巴打你好 我果隻有6-7CM左右 算唔算幼龜?
因為我未買過冬設備 所以問左先去 ...

B到冇朋友~~~~

有開暖燈既設備或者其他不清楚,亦可以去香港兩棲及爬蟲協會到購買,做慈善幫到動物又幫到自己。

可以面交或送貨,首頁自我介紹有聯絡人電話
http://hkherp.shopping.ttyy.hk/

回復