香港龜友論壇

樓主: Alvin-MP5
打印 上一主題 下一主題

我地又比689出賣!

教父 發表於 2013-10-11 20:27
你唔想講咪死返去囉
政治要專才先可以講??咩邏輯呀?
香港人比人殺左GE事都可以當笑話咁睇??

部份香港人對港人被殺可以無動於衷
對於歷界港人政府既消極處理置若罔聞
最主要原因係中共中央無明確既指引
相反,
一去到有中央支持既民族議題
如日軍侵華/藏獨/兩岸對立
此等「政治免問」既人
浮上水面既速度之快/請神上身之勇
牌坊自立自毀,背後係中央支持

所以689既消極相對於台灣既積極
一方係體制上既差別,另一方係689唔敢自作主張
係呢度我仲可以理解

但,
689自降身份,與「賓仔」進行不平等既談判
身份上雖有天差之別,但香港總有一個受害人既身份
可以與之進行一場對等既談判,可惜689冇
689連半點既政治責任都唔肯負,「唔做唔錯」完全體現曬
美國而家自身都難保既時候,中共會理會美國態度?
689連半點政治智慧都欠奉,反而坐上最高位
尸位素餐點解,睇689啦。
(我又係到講政治啦,我又政治唔中立啦,點算,陣間又有人會黎鬧我/_\)

評分

參與人數 1威望 +1 收起 理由
EV-DAY + 1 操作說明 登入讚好

查看全部評分

回復

ew9480 發表於 2013-10-11 17:31
所謂"港奸"同真正通敵嘅"漢奸"邊樣衰啲?
泛民收美金全香港都知!

咁其實中共立國都係收左蘇聯錢姐,咁有咩分別?

評分

查看全部評分

回復

回復 啊橙 的帖子

中共仲賣埋外蒙出去......中史弱雞,有錯請指正。
回復

ew9480 發表於 2013-10-11 17:12
龜友論壇就講龜啦...講政治你又唔係咩專才

聊天室既功用就係用黎講龜以外既話題
如果連聊天室都用黎講龜,咁開黎做乜
香港人而家有好多潔癖
有語言潔癖、有政治潔癖、思想潔癖等等
水清則無魚,下下都話唔講得
咁咩先至可以講?

讚好!!  發表於 2013-10-11 23:58

評分

查看全部評分

回復

kimkwok 發表於 2013-10-11 16:08
公民黨幫莊豐源父母同香港打官司,令十幾萬雙非落左黎香港,仲有幫啲外傭同香港政府打官司,幫佢地爭取外 ...

公民黨令到莊案勝訴呢一點係無可否認
但雙非孕婦可以落黎都係自由行,
而自由行既失控係同建制派既不合作態度有關
民主黨牆頭草冇立場得個講,都係廢
社民連將國際間存在既暴力議會帶入潔癖香港
終日係到吵生曬,嚇親香港市民,又係做唔到野。

不過最過份既都係公民黨
賴係企係人道立場,
雙非又幫,賓妹又幫,係港人唔幫
佢同建制派都係一啖擔……
回復

Alvin-MP5 發表於 2013-10-11 23:25
回復 啊橙 的帖子

中共仲賣埋外蒙出去......中史弱雞,有錯請指正。

睇下你點定義中國人呢個身份
如果係普遍漢人集團,咁賣外蒙係冇乜所謂
但從54個同漢人無乜關係既「中國人」黎睇
呢件事就係十惡不赦。
很遺憾地,呢兩種身份係中共常用黎遮醜同扛壓時用
回復

啊橙 發表於 2013-10-11 23:35
睇下你點定義中國人呢個身份
如果係普遍漢人集團,咁賣外蒙係冇乜所謂
但從54個同漢人無乜關係既「中國人 ...

中共邏輯係好白痴
當年屠殺西藏人民就叫解放..
長春圍城又唔提?殺左幾多平民??
1972年,日本首相田中角榮訪華,就二次世界大戰日本侵略中國道歉,當時毛澤東仲多謝日本侵華....做咩E家中國人好似唔記得左???
文革時,中國大批人民餓死,中共仲送大批米比越共,仲咩上面奶共條友又唔提呀?
1949前中共提出GE民主憲政又去左邊?提出結束一黨專政個口號又去左邊??

另外,以往中國人係泛指50多過民族
但E家中共已經改變左,不再提多民族只提同為中國人,可見對少數民族之重視已結束。
已經唔再要巴結少數民族了。

奶共GE人請你多讀書啦 垃圾

評分

查看全部評分

回復

回復 教父 的帖子

奶共GE人是讀的是國民教育不是中史,所以讀多都無用。
回復

689不過是傀儡
回復

Uncledash 發表於 2013-10-11 17:58
回復 ew9480 的帖子

唔好傻啦好無,3年前香港無政府呀?抽水呢個TERM唔係咁用架。 ...

話會轉達,轉達左3年呀唔該

你睇返自己講咩先好講啦
回復

hongie 發表於 2013-10-11 18:59
放心啦你地

香港都差唔多俾 689 呢個閹人搞死架喇,大家笑下啦 (笑得出既話)

真係只有CY錯?
media冇問題?政客冇問題?社運份子冇問題?
千錯萬錯只有CY錯?
係咪咁呀?
回復

教父 發表於 2013-10-11 20:27
你唔想講咪死返去囉
政治要專才先可以講??咩邏輯呀?
香港人比人殺左GE事都可以當笑話咁睇??

我講緊對蘋果日報/壹傳媒/next media嘅態度呀!
串咀前陌大你隻眼睇清楚先啦!

冇話要政治專才先可以講政治嘅,不過"龜"論壇唔係討論政治嘅合適平台羅!
開post個條友學人講政治冇問題,但係最弊佢唔用腦呢...
只信/講單方面資料,冇一個客觀圖畫,更唔好講critical thinking!
冷靜少少,注意用詞。

你第一句就叫人收聲,好叫人冷靜少少,注意用詞,訓醒未呀你  發表於 2013-10-13 00:07
回復

伐錯我認   伐係5毛 旨在慍兩餐  各位包鹻  

伐立場係大家齊睇央視   可信度高過其他 乃共報紙   
回復

ew9480 發表於 2013-10-12 15:07
低B仔,我講緊對蘋果日報/壹傳媒/next media嘅態度呀!

你真係好搞笑
蘋果日報係轉述菲律賓報,唔係佢作出黎WOR
個日RTHK 、明報都有轉述 WOR
轉述菲律賓報GE媒體多到同你呀媽情人一樣呀
個段文字有邊個字係情感字呀?? 邊到有個人態度呀?講呀?! 指出黎呀!

你覺得唔應該講你咪死返出去囉 仲入黎講做咩呀??
學你咁講你又有用腦咩? 你又係專才咩?
你提區議區選舉就話代表完全民意你又有冇Critical thinking?
你話泛民收美國錢有冇證據呀? 有攞出黎囉! 唔係人講你就信呀麻?你有冇Critical thinking架?
Critical thinking Critical thinking

冷靜少少,注意用詞。
回復

ew9480 發表於 2013-10-12 15:00
真係只有CY錯?
media冇問題?政客冇問題?社運份子冇問題?
千錯萬錯只有CY錯?

media  政客 社運份子有咩錯你咪指出黎囉
大家論述下囉
打個問號就當應左人 好似以為好有說服力咁
人地睇到真係吱一聲忍唔係笑出黎

回復

ew9480 發表於 2013-10-12 14:57
佢話會轉達,轉達左3年呀唔該

轉達左係錯誤
但佢上台前係行會成員
佢對菲律賓人質事件GE工作真係參與左3年WOR
你又點睇?

回復

欲加之罪何患無辭...

只要香港特首一日唔係真普選選出黎
特首做得好唔會有人讚, 做唔好會俾人屈到做錯, 做錯會俾人放大兼剷到反艇
基於我見到社會好多人激進且唔理智又易被煽動擺佈, 而且有人會比我更唔熟政治, 選舉前睇著數計自身利益或者單純睇宣傳方式先決定投票意向...
甚至社會上有人唔講道理, 用花名代號去醜化官員都有人跟從, 思維毫不成熟...
我唔想俾其他市民影響攪衰香港將來, 所以我唔想要普選
回復

herbalchung 發表於 2013-10-12 21:13
欲加之罪何患無辭...

只要香港特首一日唔係真普選選出黎

蛇齋餅粽
回復

教父 發表於 2013-10-12 22:01
蛇齋餅粽

係囉... 攪到為香港發展嘅人, 都要出埋陰招先有能力去爭個位黎為市民做事...
搗亂香港班人真係等天收

我信karma架。  發表於 2013-10-13 00:16
選民 等如倒亂 支侍 取消選民及法冶 人冶社會万歲  發表於 2013-10-12 23:30
回復

herbalchung 發表於 2013-10-12 22:07
係囉... 攪到為香港發展嘅人, 都要出埋陰招先有能力去爭個位黎為市民做事...
搗亂香港班人真係等天收 ...

你唔好咁講民建聯啦
佢搞到MTR年年加 公屋加租 又反對收高球場 起高鐵又唔會優先請香港人
又唔理90%香港人GE反對捐左成億 又否決工人集體談判權
但佢地都幫左你增加過馬路多兩秒呀 你話係咪先

禮義廉ma...  發表於 2013-10-13 00:21
加多幾樣功績,多個幫新來港人士背景都係民建聯,成功令香港繼續穩定,功不可沒。  發表於 2013-10-13 00:11
果果兩秒 可以 梳渡 自由同包 多謝民聯  發表於 2013-10-12 23:26
回復