香港龜友論壇

樓主: zachary_iverson
打印 上一主題 下一主題

新手養甲虫問問

好 講完 88 打機
thx輝輝
回復

kenbb 發表於 2011-8-15 22:44
我唔知係唔係兜,我之前已講左係4-6個月命.只係獨角仙係1個月命.

傻啦大把人養到半年以上
回復

kahal22204 發表於 2011-8-16 00:33
傻啦大把人養到半年以上

請版主唔好再引用喇..
同埋唔关我事..........
回復

kenbb 發表於 2011-8-16 00:34
請版主唔好再引用喇..
同埋唔关我事..........

我!只係引導番你..等你唔好比d錯既資料誤導同埋用d錯既資料誤導人!
回復

我想問養甲虫係唔係一定要底材?
回復

小第小小心得,給樓主參考一下好了,
一般甲蟲以品種珍貴來區分價錢,
新手入門品種如獨角仙成蟲計算,約$150-$200一對,在網上找,可更便宜,
飼養成蟲環境,您雖要一個飼養箱,甲蟲專用食物(甲蟲果凍),
一些木塊(供甲蟲爬,因甲蟲跌倒,沒木塊爬返轉身,會死的),
噴霧器(噴花的水瓶都可,每天早晚噴一,兩下,控制環境溼度),
底材(水苔,木康或泥土都可,只要留意沒有滅蟲劑都OK,因甲蟲只會排出尿液,比較吸水的底材更佳)
飼養溫度各品種不一,樓主可先找一些中國,香港,台灣的品種入手,這地方溫度接近香港,不用控溫都可以吧,
至於談到甲蟲壽命,各品種不一,
兜形蟲和鍬型蟲分別都很大,
兜形蟲一般有大個體都比較長壽一點,小型個體會短壽一點
如兜蟲中大品種Dynastes hercules hercules,小第飼養過成蟲至死亡都約在7至10個月,

圖:

小品種的兜蟲,如獨角仙,姖兜就短壽得多了.....一般減去蟄服期,約只有兩個月壽命
(蟄服期意思:當年幼蟲從蛹蛻變成蟲後,會留在蛹室內不食不渴,調整身體機能,讓身體組織成熟,一般約3至5星期,要視品種,溫度,體大小而定)

小品種的兜蟲:

至簡單介紹鍬型蟲的壽命

一般鍬型蟲的壽命都在4個月左右,
當然有品種可存活兩年之久,大鍬就是鍬界中的代表
大鍬(包括任何產地)通常一年壽命,日本有飼養者養到4年等這個記錄(沒特意找資料證實,只供參考)
而小第在2007件都飼養過一對,壽命約年半

中國大鍬-福建產圖:

當然有一些短命蟲,一般金鍬這品種,多人飼養,所以介紹一下,
金鍬顏色多變,多人喜愛,但生命約只有3個月左右,通常飼養者留下做標本留念,
或讓成蟲產卵,累代挑戰不同的顏色滿足自己和出售市場等

苔藍金鍬圖:

講住呢幾種先,有時間再分享

評分

參與人數 1威望 +4 收起 理由
Groundbreaking + 4 hot兄你又忍不住了...嘻

查看全部評分

回復

我都想養,最平要幾$
ps:樓上有戲睇,食花生
回復

hot 發表於 2011-8-16 17:50
小第小小心得,給樓主參考一下好了,
一般甲蟲以品種珍貴來區分價錢,
新手入門品種如獨角仙成蟲計算,約$150-$ ...

THX!!!
多謝解答,,我仲想問下邊到買甲虫有保障d??
因為我比較中意獨角仙,,邊種獨角仙最平嫁??@@
回復

回復 阿瘋 的帖子

一般入門品種一SET$200~$300左右,一隻對甲蟲,一個飼養箱,食物,低材等
回復

回復 zachary_iverson 的帖子

保障和商店問題,我不想多推介,您可上網多找資料
中國獨角仙都平,個體比較大,現在又是季節
回復

hot 發表於 2011-8-17 20:35

保障和商店問題,我不想多推介,您可上網多找資料

甘有邊到可以買到?我去睇下都好@v@
回復

MK洗衣街,有一間樓上店,您上網找一下,