香港龜友論壇

查看: 9908|回復: 32
打印 上一主題 下一主題

荔枝窩 CAMP -- 相片

樓主
登山日期: AUG13, 4:00PM - AUG14, 12:30PM
路線: 烏蛟滕-> 上下苗田 -> 三椏涌/三椏村 -> 荔枝窩 -> 分水凹 -> 鹿頸...

行程:
農曆 7 月 14, 三位靚仔入荔枝窩露營... 雖然一早已經預備 HEA 行... 不料我地行得比預期中更 HEA...
一路行一路研究路邊的生物 AND 影相... 行一公里休息一次... =.=''
原本預備了晚餐上山玩煮飯仔... 走到三椏村發現士多未關門...
大家走了入去食花蟹作晚餐... 更叫老闆幫我地煮晒帶去的雞排來食... 食到入黑後才再向荔枝窩出發...
可能是鬼節關係... 在荔枝窩巨滕附近... 有幾十隻蝙蝠在我面前不到一米的地方飛過... 可惜太黑太快... 影唔到相...  
荔枝窩晚上被惡犬封路... 我們被迫到附近碼頭紥營... 等早上才入村...
晚上聽到四周的牛牛在怪叫... HAPPY 緊... ^^
早上五點鐘一早起身影日出... 之後再入荔枝窩村煮早餐 AND 玩狗狗... 仲有遊村... 遊到十點先再起行...
中午十二點半左右到鹿頸乘小巴出市區... 整個行程十分 HEA... 係呢 20 年來在 HK 最舒服的露營...

廢話少講... 去相:

沿途經過很多溪流及海岸... KAI 仔在研究海邊生物...

此乃地質公園... 石頭很趣緻... 不過我上年影過石頭... 今次無影石頭... 只影 KAI 仔...

嘩... 咩人咁有型既... ???

三椏村的士多... $30 一隻花蟹... 鮮... 甜... 平...

荔枝窩... 出水口...

海面波平如鏡...

經我嚴訓之下... KAI 仔都識玩 LIGHT PAINTING

大家估下呢張相是在天光或是天黑影的???

荔枝窩村晚上惡犬封路... 我們被迫走到碼頭過夜... 驚見門牌... 另送大紅燈籠高高掛...

我們在碼頭紥營過夜... 月圓關係... 天空所見星星不多...

晨早五點已經有人影日出... 我對日出無興趣... 在影其他人影日出...

太陽出來了... 惡犬要 SLEEP... 我們終於可以入村... 入村發現廣場好多牛屎...

這便是其中一隻阻我們入村的惡犬...

荔枝窩村廢屋...

其中一間廢屋二樓的廢物...

村後的窯...

完... THANKS...

評分

參與人數 12威望 +60 收起 理由
汀汀 + 2 +分比惡犬
c87654 + 2 多謝分享
seira2242527 + 1 多謝分享
sing1544 + 10 多謝分享
啊橙 + 10 多謝分享
仁仔 + 1 ㊣呀
Stussy + 10 多謝解答
devimaycry + 1 多謝分享
siukiubabi + 2 精美相片
火水. + 10 多謝分享
mean2mean + 1 多謝分享
kara + 10 精美相片

查看全部評分

沙發
thanks for sharing
回復

板凳
好正!!!!!!
回復

地板
回復 chris9704 的帖子

隻蟹最正...
好難食到咁鮮, D 肉咁實, 仲要只賣 $30 的花蟹...
回復

好低呀D蟹~

我都覺好抵...  發表於 2011-8-16 09:11
回復

回復 龜痴 的帖子

原本唸住同你一齊去+
回復

有隻好得意既惡犬喎!- -
第8張左邊點解有光既= =?
回復

D蟹...真係幾正咁喎
得兩個去?
回復

果塊地之前去都係勁多牛屎
回復

死飛仔 發表於 2011-8-16 07:01
有隻好得意既惡犬喎!- -
第8張左邊點解有光既= =?

果隻惡犬最後俾我用一罐五香肉丁和兩隻熟雞蛋馴服了...

甘有口福呀...- -''  發表於 2011-8-16 11:57
回復

mean2mean 發表於 2011-8-16 07:51
D蟹...真係幾正咁喎
得兩個去?

三個...
最後一個無問佢願唔願出鏡... 所以無正面相... 只得背面...
用腳架影日出之人便是也..
回復

包=) 發表於 2011-8-16 07:57
果塊地之前去都係勁多牛屎

果度係晒牛屎場...
回復

牛牛在怪叫... HAPPY 緊...<--------講得咁好聽=.='
回復

回復 龜痴 的帖子

哦~無打麻雀都好D

喂~有冇興趣玩盲俠行?
回復

mean2mean 發表於 2011-8-16 10:10
回復 龜痴 的帖子

哦~無打麻雀都好D

盲俠行???
咩來的???
回復

回復 龜痴 的帖子

http://www.orbis.org.hk/moonwalkers/

我join左團...8人...
有冇興趣?
回復

mean2mean 發表於 2011-8-16 10:33
回復 龜痴 的帖子

http://www.orbis.org.hk/moonwalkers/

http://www.orbis.org.hk/moonwalkers/details-p3.html

1.參加蒙眼夜行環節(約10分鐘)時必須遵守大會的安全指引。
2.蒙眼夜行必須在其他參加者 / 工作人員協助下進行。
3.除指定路段外,其餘路段 嚴禁自行蒙眼夜行。

如果 20km 全程蒙眼就有興趣... or 蒙眼行 1-2 km 山路都 ok...
行得十分鐘... 之後要我走 20km 石屎路...
唔好預我... =.=''

haha...okok...  發表於 2011-8-16 10:59
回復

回復 龜痴 的帖子

仲想話你知....我果隊...除左我...得2個男丁....
其他都係囡囡添....
回復

mean2mean 發表於 2011-8-16 11:27
回復 龜痴 的帖子

仲想話你知....我果隊...除左我...得2個男丁....

其實呢... 如果齋去行當然悶... 我一定唔去... 不過呢...
呢個活動背後既意義係為了慈善... 而唔係單單去玩...
所以呢... 咁有意義既活動... 我當然義不容辭啦...

仲有無位加埋我???
回復

有冇去 "梅子林"? 個度好孟的.
回復