香港龜友論壇

查看: 2946|回復: 23
打印 上一主題 下一主題

想問一D養水龜好基本既野

樓主
1. 唔得:反而有UVB冇UVA,還可以;但暖管,必要。
2. 最好水深剛過龜背:一般苗的水性極差。
3. 格黎可以:但會增加濾桶摩打的負荷(因沒有了地深吸力的輔助),而影響了水流出慢啲,無噉順。
4. 現階段可以成個月先洗1次:因龜苗吃得少痾得少,當然要你沒有過分餵食啦~
回復

沙發
蛇頸之友 發表於 2014-1-7 01:54
4種性格不同的龜,不可混養。食蝸,蛇頸 會俾其他2種欺負。。地圖,食蝸,蛇頸,黑旦 有養個。白刀旦未養個 ...

師兄,我現時有混養黑蛋、刀蛋 同 地圖;刀蛋係最怕醜的,成朝潛水,從不上岸,所以我估計刀蛋應該欺負不到食蝸 同 蛇頸的。

沒混養了,之前試個 唔得  發表於 2014-1-7 22:00
回復

板凳
~峰~ 發表於 2014-1-8 15:08
回復 浩洋凰 的帖子

我決定養刀蛋同食蝸同埋蛇頸食魚都係唔養了

師兄,我養龜的大前題是:最低限度要保住龜龜條命先;
而傷風感冒會引發肺炎,醫遲咗,龜龜會死硬;
所以現在冬天,我會set支暖管28、29幾度,但千萬不要高過30度水溫。

PS 不要信支暖管的調溫計,買多兩個唔同牌子的水用溫度計,嚟check住啲水溫,會穩陣好多。
另外,要有水流,啲水才會恆溫,否則,暖管附近會超熱,而較遠的角落會完全唔熱呢。
回復

地板
~峰~ 發表於 2014-1-10 00:00
回復 浩洋凰 的帖子

今日己經係超人到入左隻刀蛋,不過冇隻全品

師兄,你唔係買刀蛋苗咩!?連苗都無全品,唔係噉差呀嘛~

水溫28度好適中吖;隨著天氣溫度變化,啲水溫都會有上落,但千萬不要超過30度水溫呢。PS 如果想更保暖,可以搵嘢蓋住龜缸缸頂的一半,等啲暖氣無散得噉快。

再PS 買燈具,買成點呀,師兄?

回復