香港龜友論壇

樓主: maoma
打印 上一主題 下一主題

又搶奶

boap 發表於 2014-1-24 19:55
林鄭月娥表示,推出打擊水貨客搶奶粉措施,希望令媽媽毋須再頻撲買奶粉. ...

我唔係政府官員、唔係林鄭月娥老公、亦唔係同佢地同一致治理念. 佢講嘅野唔代表倒我我亦唔會全部認同. 佢話唔選特首都有變.
首先我唔係唔知社會上有其他人形容買奶粉做搶奶粉, 只係唔認同買奶粉形容做搶奶粉, 其次你所貼似係記者編輯標題面唔係轉述林鄭月娥所言, 如真係記者標題當然簡化濃縮左內文, 難以完整表達內文全義, 而且報導可能有編輯部其他因素影響.
回復

boap 發表於 2014-1-24 20:01
全國政協委員、國務院食品安全委員會辦公室副主任劉佩智接受《新京報》訪問時稱,內地遊客港澳搶奶粉只是暫 ...

呵呵
我查過啦, 係標題黨呃細路

新京報原文原標題   [内地客抢购洋奶“只是暂时现象”]
繁體字版標題被有心人篡改    [食品安全辦:內地客港澳搶奶粉是暫時現象]

搶同搶購, 跟本兩回事
正係印證左我之前言論嘅好例子

借機批評一下, 造假誣蔑欺騙港人的傳媒可恥!

你再搵幾個例子啦, 唔該
回復

boap 發表於 2014-1-24 20:05
衷心希望某些認同大陸人繼續搶奶粉嘅人
生仔有pat pat啦

咁講道理師兄? 啲搶奶粉賊同黨會生仔有pat pat? 因為禍不及妻兒?

咁我都祝所有人好人有好報, 身體健康萬事勝意啦. 恭喜恭喜
回復

herbalchung 發表於 2014-1-28 01:49
搶購不同搶. 師兄你可以查下搶字點用, 查吓搶字嘅意思
你愛唔愛黨, 係你自己嘅事. 點解可以自已唔 ...

搶奶粉、搶學額、搶食糧、搶買樓
乜都搶一餐
導致貨品及樓價因正常供應失去平衡
價格水漲船高
影響香港人正常生活

咁都唔係搶?

當人人都都客觀認為係搶
得你呢位維園阿伯
眾人皆醉你獨醒
何等威風呢

都係果句啦,孔乙己都死撐竊書不能算偷
咪同你一樣無分別?
回復

herbalchung 發表於 2014-1-24 19:41
我真係唔知邊個post我有[將愛國同愛黨混為一談姐], 可唔可以俾條link我去睇吓? 唔該.

搶奶粉係主 ...

你係選擇性失憶定老人痴呆症?
剛剛先至屈我唔愛國
我澄清完之後
你反屈我轉頭話無講過?
你都得架啦你
回復

boap 發表於 2014-1-24 20:01
全國政協委員、國務院食品安全委員會辦公室副主任劉佩智接受《新京報》訪問時稱,內地遊客港澳搶奶粉只是暫 ...

誹謗係乜嘢
你都係讀下書先同我講嘢啦
關描述咩事呀

喂,依家全國政協「誹謗」緊你啲大陸人喎
話你哋搶奶粉喎
仲唔上街自焚?
回復

herbalchung 發表於 2014-1-28 03:11
毛澤東唔好, 你批評毛澤東. 如果你講嘅野係事實, 中國人民都係佢受害者, 亦唔會因為咁由人變蝗蟲, 買野變 ...

1. 中國人係毛澤東時代嘅受害者,與蝗蟲搶奶粉
第一,請問兩者之間有咩邏輯關係?
第二,毛澤東令數以十萬人死亡,中國近代極多人禍,正正因為一黨專政引致!

2.六四事件中大部分為暴徒? 嘩!你當香港人定全世界人係弱智?
全世界嘅人情情楚楚睇住大陸,搵坦克同用槍掃射、輾殺手無寸鐵、恨鐵不成鋼的愛國學生在先
學生才逼不得已反抗
你個人渣竟然可以振振有詞屈佢地係暴徒?你定性呀? 你係邊位呀? 哈哈哈,笑死人咩
你呢個大陸喱五毛扮香港人,竟然可以顛倒是非黑白至此?
連我身邊嘅大陸人,都對六四咬牙切齒,你呢個五毛竟然指鹿為馬?
都係果句啦,為咗收果少少維穩費,希望你生仔有pat pat,死有葬身之地啦,因為我相信係有報應架
當時逃離的領袖今日肚滿腸肥, 估計得到外國特別關照作報酬?? 係又如何? 人哋俾共燦通輯喎?大陸都唔俾返喎? 唔通去你屋企投靠你呀?
你咪支持共燦鎮壓囉,但全世界嘅人,包括中國人,都清楚事件係由一啲獨裁領導人引發,
自己人殺自己人!一個咁樣嘅政權竟然想千秋萬世?

回復

共燦黨六四搵坦克碌學生成肉嘅相片,網上俯拾皆是,無片段係因為太恐怖,唔可以播出街!
咁就可以證明無輾壓學生成肉醬? 無向學生開槍掃射? 咁果啲槍聲係你發出架? 定你放屁導致架
你講咁多陰謀論插支聯會,卻沒有一丁點證據
你都幾雙重標準喎
回復

herbalchung 發表於 2014-1-28 03:36
咁你唔使自己分析就跟講? 多人講就啱?? 香港報紙全部中立有公信力???

咁官員直斥大陸人搶奶粉呢? 全部都來自你哋共燦黨架喎
你竟然否定領導的說話?? 反了反了
回復

回復

一起回顧中共屠殺手無寸鐵學生的史實
http://www.228.net.tw/index.php? ... w&id=7777&Itemid=71
http://blog.boxun.com/hero/64/52_1.shtml
http://www.youtube.com/watch?v=5zGnwjarCcg
https://www.youtube.com/watch?v=7SLLQviRGrQ

我只看到中共解放軍的暴行
學生手無寸鐵不斷逃跑
暴徒呢?? 果個暴徒莫非就係你??
回復

boap 發表於 2014-1-29 20:30
搶奶粉、搶學額、搶食糧、搶買樓
乜都搶一餐
導致貨品及樓價因正常供應失去平衡

師兄, 咁樣你買任何野都會買一件少一件啦,
大家樂啲焗豬都可以話俾人買貴哂失平衡囉~~

美國QE香港人同國內同胞都阻唔倒, 通漲同資值升值係全球面對問題,
如果奶粉被國內人買到跌價先算異像

原來師兄以為多人買野就叫搶???
咁我好失望囉, 以為你有咩新論點證明倒你啱

拿, 我就做左30年人, 有正常社交生活, 差唔多日日都要出街接觸街上幾百幾千人
自問親耳聽到人講搶奶粉都唔夠20次
我唔係好知你人人係點人人...
我當打個5折俾你再讓你半臂當你意思係四份一以上人有講

細路仔玩泥沙就好無意思, 你重覆一千次假野我都只會當睇唔倒
影響社會運作就係好卑劣嘅行為...
不如我地一齊發個誓, 哩件事上邊個講大話, 過唔到2014年, 如何?
回復

boap 發表於 2014-1-29 20:34
你係選擇性失憶定老人痴呆症?
剛剛先至屈我唔愛國
我澄清完之後

師兄, 澄清唔倒喎
回復

boap 發表於 2014-1-29 20:44
誹謗係乜嘢
你都係讀下書先同我講嘢啦
關描述咩事呀

你唔形容可以型成誹謗呀? 誹謗唔係放屁喎~~

邊個全國政協講? 如果有我自焚又何妨
回復

boap 發表於 2014-1-29 23:26
1. 中國人係毛澤東時代嘅受害者,與蝗蟲搶奶粉
第一,請問兩者之間有咩邏輯關係?
第二,毛澤東令數以十 ...

1, 無, 亦唔使. 係兩件事, 毛澤東不能完全代表中國、中國人
2, 點止數十萬??? 但有何理據關一黨專政事? 2013年都一黨專政緊, 唔見有餓死???

啲相部份都係假嘅, 死屍相片到處可搜羅. 相就幾多都有, 但係一條片都無, 百幾年前就有攝錄機, 幾百個記者在場無人影倒. 你信埋我個份.
再講, 衝擊國家叫極唔走, 又學人螳臂擋車, 坦克唔係開去學校操場轆人, 俾車車死有乜好怨? 城市地型坦克點夠人跑, 好笑...

你身邊大陸人點諗, 我唔參考, 我有自己分辨是非能力, 過左多人贊同就係啱嘅年紀好耐. 我唔排除佢地想融入你先講你想聽嘅說話~~
回復

回復 herbalchung 的帖子

看來有人已經技窮了
http://xian.qq.com/a/20110310/000219.htm
你不是說有繁體網站曲解政協的意思嗎?
這份文章呢?

「内地游客去了后,一下子就把那边的奶粉抢光了。」
連內地傳媒都以中國式搶奶粉形容事件
https://www.google.com.hk/search?lr=lang_zh-CN|lang_zh-TW&newwindow=1&biw=1280&bih=658&tbs=lr%3Alang_1zh-CN|lang_1zh-TW&q=%E4%B8%AD%E5%9C%8B%E5%BC%8F%E6%90%B6%E5%A5%B6%E7%B2%89&oq=%E4%B8%AD%E5%9C%8B%E5%BC%8F%E6%90%B6%E5%A5%B6%E7%B2%89&gs_l=serp.3...178801.180349.0.180640.4.4.0.0.0.0.673.946.2j1j5-1.4.0....0...1c.1.32.serp..2.2.708.FAjAnsTIl-g

不過都是共燦黨最擅長的文字遊戲?
本質有變嗎
回復

boap 發表於 2014-1-29 23:34
共燦黨六四搵坦克碌學生成肉嘅相片,網上俯拾皆是,無片段係因為太恐怖,唔可以播出街!
咁就可以證明無輾 ...

其他LINK你貼得出, 唔爭在幫幫手搵兩三條可以令人確信係89年北京軍隊坦克轆暴徒嘅相睇吓? 先謝
我就幾年裡面搵左好多次都搵唔倒

我想有而且相信或多或少會有嘅. 原因係我唔想原來咁多華人多年來都係不辨是非被外國同漢奸們利用作以華制華

回復

herbalchung 發表於 2014-1-30 00:55
師兄, 咁樣你買任何野都會買一件少一件啦,
大家樂啲焗豬都可以話俾人買貴哂失平衡囉~~

原來香港父母買唔到奶粉係抵死嘅、應該嘅
與人無尤
因為買一件就自然少一件架啦?
大陸人應該繼續盲搶奶粉!!
順便搶下M巾、廁紙、即食麵等等。
回復

herbalchung 發表於 2014-1-30 00:58
你唔形容可以型成誹謗呀? 誹謗唔係放屁喎~~

邊個全國政協講? 如果有我自焚又何妨 ...

我幾時有講放屁呢兩個字?
請列舉之!
抑或連你自己都覺得自己放緊屁?
回復

herbalchung 發表於 2014-1-30 00:56
師兄, 澄清唔倒喎

唔好轉移視線啦
繼續搶你嘅奶粉啦
回復