香港龜友論壇

樓主: maoma
打印 上一主題 下一主題

又搶奶

boap 發表於 2014-1-30 01:34
1.買帳幕=買起學生?
嘩,好嘢喎

不等於. 但帳幕用途不大, 而且有錢買一個就夠

夜拍功能攝影機, 世界大戰時就有. 外國攝記日夜採訪, 無講唔通
回復

boap 發表於 2014-1-30 01:35
竊書不能算偷

咁算乜?
回復

herbalchung 發表於 2014-1-30 02:06
我又唔介意你話我五毛. 我好願意承擔講公道說話哩個社會責任

你都幾公道呀

因為你話
1.香港父母買唔到奶粉唔駛死,打尖同排隊咪得囉
2.六四無死過人
3.大陸人無搶奶粉
回復

herbalchung 發表於 2014-1-30 01:54
師兄, 你冷靜啲先
第一無人買唔倒. 不過我認為香港人唔好妄想不勞而獲, 你認為好人地都可以認為好 ...

大陸蝗蟲可以促進香港繁榮
全部係你自己一廂情願嘅想法姐

咁97年前
香港豈不是乞緊米?
真可憐

香港人對大陸人嘅憎厭早已不是新聞
回復

boap 發表於 2014-1-30 01:37
咁你意思即係話
一切都係啲學生自己互相殘殺之後
再自己整啲肉碎扮被車死

唔係.
我觀點係
1部份暴徒死不足惜(收錢攪衰自己國家者、殺害軍警者、擾亂社會運作者)
2死傷報大數, 誇張化
回復

herbalchung 發表於 2014-1-30 02:09
不等於. 但帳幕用途不大, 而且有錢買一個就夠

夜拍功能攝影機, 世界大戰時就有. 外國攝記日夜採訪, 無講 ...

全部係建基於閣下的假設
真係好公道呢
回復

BBC footage, witness accounts and journals written about the event suggest a massacre did occur.

http://www.studymode.com/essays/ ... ananmen-153969.html
回復

herbalchung 發表於 2014-1-30 02:13
唔係.
我觀點係
1部份暴徒死不足惜(收錢攪衰自己國家者、殺害軍警者、擾亂社會運作者)

你都無證無據
依舊硬屈學生收錢
搞亂國家
你是否在自打咀巴?
回復

Evidence of a massacre having occurred in Beijing was incontrovertible.

Chinese army tanks guard the strategic Chang'an avenue leading to Tiananmen square (6 June 1989) Manuel Ceneta/AFP
Troops fired at unarmed citizens on the strategic Chang'an Boulevard

Numerous foreign journalists saw it from widely scattered vantage points.

On the morning of 4 June, reporters in the Beijing Hotel close to the square saw troops open fire indiscriminately at unarmed citizens on Chang'an Boulevard who were too far away from the soldiers to pose any real threat.

Thirty or 40 bodies lay, apparently lifeless, on the road afterwards.

http://news.bbc.co.uk/2/hi/asia-pacific/8057762.stm
回復

boap 發表於 2014-1-30 01:41
http://www.youtube.com/watch?v=rjz-6EdjPi8

人證現身說法,中共用坦克屠殺手無寸鐵的學生 ...

講就唔使錢嘅, 但係可以煽動無知婦孺企係自己陣營製造放益.

當時身在天安門香港人黎洪, 之前都話死過萬人(試想當時幾多人聽到之後認為中國政府無人性), 過後都可能受到良心責備講返真話. 點解其他無親眼見到嘅人唔可以? 落唔倒台???
六四事件之『支聯會』黎洪欺騙香港人篇
回復

But it is not uncommon to find Chinese who believe the Communist Party's fiction that there was a riot in Beijing on 3 June that warranted intervention.  << 這就是你

Rioting did occur, but involving angry residents outraged by the army's brutal entry into the city.
回復

boap 發表於 2014-1-30 01:41
http://www.youtube.com/watch?v=rjz-6EdjPi8

人證現身說法,中共用坦克屠殺手無寸鐵的學生 ...

你睇完多啦A夢會唔會當真? 我以前成日都聽人講, 廿幾年前
回復

五毛,你識唔識英文呀?
唔識我可以翻譯俾你聽
回復

herbalchung 發表於 2014-1-30 02:24
你睇完多啦A夢會唔會當真? 我以前成日都聽人講, 廿幾年前

我只係知你不停活在自己的世界中
咁可能你睇得多啦a夢多啦
回復

boap 發表於 2014-1-30 01:47
原來原文引錄都可以係假嘅
佩服佩服
即係你講嘅所有嘢

原文係搶購

你貼嗰啲的當係假, 而且真係有成效, 最少我見呃倒一個人
回復

herbalchung 發表於 2014-1-30 02:25
原文係搶購

你貼嗰啲的當係假, 而且真係有成效, 最少我見呃倒一個人 ...

原文都係寫
回復

boap 發表於 2014-1-30 01:48
得架啦
中央知道你盡忠職守
維穩有功

國家已特別關照香港澳門, 相對於我地其他省市

不過我唔覺得係因為國家有責任善待香港
只係因為唔想外界眼見香港回歸後變差, 特別係台灣省人民.

回復

boap 發表於 2014-1-30 01:58
原來閣下表達能力有問題的話
我係要搵律師嘅!
幾有娛樂性

咁搵中文老師都得嘅
回復

boap 發表於 2014-1-30 02:04
傳媒報導過不少香港父母買不到一些牌子的奶粉,
部分更被炒高至六百元一罐
原來香港人買唔到奶粉

如果有
買唔到, 又只可以食國內熱銷品牌先生存倒嘅香港小朋友, 咁一定又有不少小朋友餓死左. 死哂去邊?

六百一罐又係國內人先會去買同買得起, 利益又係入香港人度
回復

herbalchung 發表於 2014-1-30 02:29
國家已特別關照香港澳門, 相對於我地其他省市

不過我唔覺得係因為國家有責任善待香港

乜你終於都承認係五毛嗎?
回復