香港龜友論壇

查看: 2958|回復: 14
打印 上一主題 下一主題

忙了3天的成果

樓主
照片是前幾天拍的

有個就快開花

有個就快開花

評分

參與人數 4威望 +21 收起 理由
skclan + 8 多謝分享
龜媽 + 2 多謝分享
火水. + 8 多謝分享
地獄火 + 3 價廉物美

查看全部評分

回復

沙發
出得切花嗎?
回復

板凳
趕到新年開.
回復

地板
又 lai 種水仙, 5 覺 5 覺都識左你近 2 年了
回復

回復 地獄火 的帖子

係啦, 都少左上網.....你的龜怎樣?
回復

花王 發表於 2014-1-18 18:14
回復 地獄火 的帖子

係啦, 都少左上網.....你的龜怎樣?

都係咁上下,除左陸龜外,水 / 箱龜冇乜點變,最後悔平賣隻東箱母比你
回復

係啦, 最錯, 比左雞肉佢食,搞到消化不良,再亂食藥整死左,真好後悔....好SORRY.不過只3趾好健康,大只左好多.
回復

花王 發表於 2014-1-18 18:30
係啦, 最錯, 比左雞肉佢食,搞到消化不良,再亂食藥整死左,真好後悔....好SORRY.不過只3趾好健康,大只左好多. ...

隻東箱母死左
頂..............早 g 5 賣比你 la
回復

我都浸左四盤,但無雕蟹爪,無時間,我這邊很凍,我驚緊追唔到過年開花
回復

真有一手哩!

回復

nice sharing. look so healthy , strong n short . do u exposure it to full sunlight ? when did u cut the daffodil bulb ? I also cut many bulbs this year on jan 7 .
回復

回復 TakTak 的帖子

要有充足陽光, 水不要太多就會矮身, 如果想過年有花丘頭24日, 蟹爪20或18日.就會應節.
回復

回復 火水. 的帖子

火水將佢放入溫室就趕到了,
回復

火水. 發表於 2014-1-18 20:53
我都浸左四盤,但無雕蟹爪,無時間,我這邊很凍,我驚緊追唔到過年開花

火水兄,今年新年非常溫暖,放心
回復

回復 花王 的帖子

thanks c hing. i cut 2 basket total 60 bulbs for myself and friends this year........... every year like this n have lot of pressure for the flowering period..... as it mainly depand on the temperature...last year bit hot n flowering bit early.... but still ok as long as the flower open healthy... this year should be ok.... as i cut on Jan 7...
回復