香港龜友論壇

查看: 2309|回復: 8

求救:我的巴西龜2個星期無食野了(擔心中)

各位可以教教我嗎?我的巴西龜2個星期無食野了,現在很擔心呢。
情況:

我隻龜只有6cm大,2個星期前食好多野的。但突然唔食野。

已開暖燈,溫度28度。

試過3種不同的龜糧、鮮蝦都不行…昨天買了龜仔最鐘意ga乾蝦同食欲促進劑都無反應…

但有時仲好活躍行黎行去的,有時會開口同叫(但不是24小時,可能只是無啦啦一小時)
表面看無眼腫無爛肉…我唔知有時開口是否肺炎?

但佢係咁行黎行去又唔食野好心痛呢。
有人教下應該發生咩事,點龜龜先肯食野嗎?
回復

之前食開咩?6cm唔大,有冇試過餵豐年蝦???我隻火焰之前唔食嘢,淨係食水草同豐年蝦咋
回復

Re:古羅洛斯

謝謝你呀!我未餵過豐年蝦。琴日試左買d好香口ga乾蝦想引佢開口都無反應…係米豐年蝦佢會鐘意食多d呢?>..<
回復

有無屎痾?,個缸有咩架餐,水有幾深?
回復

settng 超簡單,只係一個膠龜箱(有高起的平地位同游水位)同有一個暖燈。
無食野無屎痾>o<
水深只到腳位

佢呢排成日時不時開口同叫(多數晚上.曬太陽同訓覺又唔打開口架wo)…又無鼻水…
我唔知佢係米肺炎所以唔食野…但見佢仲幾活躍就真…

點算?? 各位,我是新手…我都唔知佢係冬眠效應定肺炎定d野唔arm食…好驚佢會死…大家教倒我嗎???
回復

回復 suetpigpig 的帖子

唔肯定,但唔食嘢太耐唔係辦法,咩都要試,至少我中咗,見到佢食嘢個心會安樂d!!!
回復

回復 suetpigpig 的帖子

有師兄教水位最好過龜殼最高位,因為水温會穩定,而且水位唔夠高會反甲,即龜殼兩邊會反起嚟生
回復

回復

謝謝大家的幫忙,我隻傻龜昨日離開了我…應該是肺炎所以唔食野…依家仲好心up~ 但要好多謝大家ga意見。祝新一年大家的龜龜都身體健康呢。
回復