香港龜友論壇

查看: 1991|回復: 7
打印 上一主題 下一主題

救救我的小巴西龜!!!!

樓主
各位, 大家好, 我最新新買左兩隻小巴西龜, 個殼大將長4cm左右啦!
買左設返黎之後, 一隻好明顯地活躍好多(A龜仔), 而另一隻(B龜仔)就不斷比活躍果隻"恰"佢, 成日踩住佢, 直情成隻疊左係上面。

最新, 我發現B龜仔 近尾巴邊位的龜殼好軟好 lum, 軟到好似一按佢就會下陷, 好驚點算好???  仲有, B龜仔個殼邊同埋d紋外圍係有白色圍住咁, 究竟B龜仔有咩病嘐, 可以點醫治,
如圖(B龜仔):

講少少B龜仔的生活先, 我早晚都有喂小蝦乾(有殼)的, 佢地兩隻好多時都食哂, 無淨蝦殼, 間唔中喂Zoomed小粒龜糧(因為佢地唔太鐘意食), 等佢地食完就換新的乾淨水。

另外, 我發現A龜仔的個頭後面殼邊, 都有白點, , 係咪比B龜仔傳染???
如圖:

請問各位, 我而家可以點做呀!?  謝謝!
沙發

有白點既話..可能係白點病~

龜龜疊疊 係因為佢地感情好... 打交既話係會咬對方的...

龜殼軟係因為欠缺鈣... 食蝦之餘~ 仲要多曬太陽~

白點病可以參考這個...看看能否幫得上~?
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=36531&extra=page%3D3

p.s  如生病的龜一定要隔離飼養養病....待好番先放埋一齊..
就如人感冒一樣, 一樣是會傳染的....

龜龜都是苗bb.... 低抗力較差... 要小心處理...~
回復

板凳
師兄尾殼軟係正常嫁wo
你想知係咪軟殼
你輕輕力禁下底甲或者面甲...
試下啦
回復

地板
蝦乾做主糧會唔夠營養喎..
回復

回復 seira2242527 的帖子

多謝你的回覆, 咁點解佢個殼會有白色圍住既, 好似會沿住d白色爛殼呀!!!!

"買左設返黎之後, 一隻好明顯地活躍好多(A龜仔), 而另一隻(B龜仔)就不斷比活躍果隻"恰"佢, 成日踩住佢, 直情成隻疊左係上面" 同我兩隻龜嘅情況一樣!   發表於 2012-5-25 01:46
回復

回復 yycyt 的帖子

下, 係咩?????  B龜仔軟到好似會沿住D白色爛咁樣喎, 同埋手手腳腳無A龜仔咁好力!!!
回復

回復 crystal_030 的帖子

小心d       handle!!!!(甲)

白點就好快d搞!!!!bb好快死~~~
回復

試下用左優碘先,
同埋記得比佢地曬下太陽, 曬太陽時要比少少水d龜龜, 唔好係太陽太勁既時候曬,曬既時候唔好太長
回復