香港龜友論壇

查看: 5970|回復: 31
打印 上一主題 下一主題

紅外, 仿月, 藍燈的區別.

樓主
紅外, 仿月, 藍燈的區別:

紅外 = 用紅色玻璃, 發出紅光, 燈絲特別加粗, 使發出 "遠" 紅外線, 加熱力比同瓦數的普通燈強. (市面上有大量的紅外線燈, 是用普通燈泡, 加上紅色玻璃, 來冒充紅外線燈.)

仿月 = 用紫或藍色的玻璃,, 有發出紫光和藍光的, 燈頭玻璃內層鍍了水銀鏡面, 使前端光線被鏡面擋著而反射向後方, (即反射向燈座或箱頂), 令向下方照射的光線減少.

藍燈 = 發出藍光, 用藍色的玻璃, 玻璃也加厚了一點, 令光線減少一點.

陶瓷燈 = 不發光, "遠" 紅外線向下直射加熱.

夜燈是以加熱為主, 只要用適當的瓦數, 加熱到用者希望的溫度就行了; 但當然, 夜燈加熱也有分, 有發出光線照明作用的, 和沒發出光線的, 日行性的爬蟲或動物, 以沒發出光線的加熱為最好, 夜行性的爬蟲或動物, 以有發出光線的加熱為最好.

另外, 凡有熱力的燈, 都出光紅外線, 不過紅外線有分 "近" 和 "遠" 紅外線兩種, 即短波及長波紅外線, 近紅外線不能穿透皮層, "遠" 紅外線能穿透皮層, 使爬蟲或動物體內的水分子共震磨擦發熱, 而直接從體內失去一點水份.

紅外線夜燈及陶瓷夜燈, 都是發出強烈 "遠" 紅外線, 紅外線燈的紅外線沒陶瓷那麼強, 只有大既是陶瓷的四份之一, 因陶瓷是98%將電能瓦數轉成遠紅外線, 而紅外線燈, 是將大部份的電能瓦數, 都轉成了可見光的紅色光; 散光型的紅外線燈, 是遠紅外線向四方八面四照射, 可見光照到之處, 即遠紅外線亦同時到, 陶瓷燈遠紅外線向下直射.

陶瓷燈因遠紅外線強, 故有個大缺點, 就是會令空氣非常乾燥, 用陶瓷燈要特別注意控制濕度, 至少要控制到晚上箱中的濕度, 比白天高5%.

評分

參與人數 1威望 +2 收起 理由
iamnero + 2 科普文

查看全部評分

沙發
W兄,中文有進步
回復

板凳
推  c兄d文十分有用
睇完文  覺得藍好些!?
回復

地板
陶瓷燈發出的"遠紅外線不多...
是靠傳導和對流加熱...
回復

kanny1314 發表於 2012-6-10 10:31
推  c兄d文十分有用
睇完文  覺得藍好些!?

各有所好了.
回復

waiman 發表於 2012-6-10 23:37
各有所好了.

以有發出光線的加熱為最好.
紅外 = 用紅色玻璃, 發出紅光, 燈絲特別加粗, 使發出 "遠" 紅外線, 加熱力比同瓦數的普通燈
陶瓷燈因遠紅外線強  "遠" 紅外線能穿透皮層, 使爬蟲或動物體內的水分子共震磨擦發熱
近紅外線不能穿透皮層
咁姐係藍燈 = 發出藍光, 用藍色的玻璃, 玻璃也加厚了一點, 令光線減少一點.
又有光@_@"唔知係咪咁理解
回復

龜痴 發表於 2012-6-10 10:35
陶瓷燈發出的"遠紅外線不多...
是靠傳導和對流加熱...

我測過同是60w瓦的紅外線燈和陶瓷燈, 紅外線燈的強度, 只有陶瓷燈的四份之一.
回復

kanny1314 發表於 2012-6-10 10:40
以有發出光線的加熱為最好.
紅外 = 用紅色玻璃, 發出紅光, 燈絲特別加粗, 使發出 "遠" 紅外線, 加熱力比 ...

Sorry, 我睇唔明, 唔好意思, 我中文好差架.
回復

waiman 發表於 2012-6-10 23:42
我測過同是60w瓦的紅外線燈和陶瓷燈, 的紅外線燈的強度, 只有陶瓷燈的四份之一. ...

我多口問句...
你如何量度紅外線強度???
波長是在那一個 RANGE 呢???
回復

waiman 發表於 2012-6-10 23:44
Sorry, 我睇唔明, 唔好意思, 我中文好差架.

=.="姐係 我睇完依個文....
大約明既就係"遠" 紅外如果唔夠濕的話對龜身體唔好
近紅外線就唔會穿透皮層 咁對龜應該好點.....
咁陶瓷燈同紅外都有發出遠紅外線

咁係咪仿月比較好!?

回復

iamnero 發表於 2012-6-10 10:30
W兄,中文有進步

一時時啦. 要有時間慢慢修詞至會好少少咋!  
回復

kanny1314 發表於 2012-6-10 23:48
=.="姐係 我睇完依個文....
大約明既就係"遠" 紅外如果唔夠濕的話對龜身體唔好
近紅外線就唔會穿透皮層  ...

仿月系幾乎冇熱力……
回復

龜痴 發表於 2012-6-10 10:45
我多口問句...
你如何量度紅外線強度???
波長是在那一個 RANGE 呢???

我冇紅外線錶, 所以用分光儀測700-14,000nm.
回復

iamnero 發表於 2012-6-11 00:55
仿月系幾乎冇熱力……

OIC.............................
回復

回復 kanny1314 的帖子

密封式箱:
能處理好濕度, 陶瓷燈無光最好.
不能處理好濕度, 仿月比較好, 仿月光亮度低, 美觀, 但加熱效率也低! 要用更大瓦數, 耗電.
回復

waiman 發表於 2012-6-11 01:08

密封式箱:

豹龜要開陶瓷燈80濕夠嗎  c兄!?
回復

kanny1314 發表於 2012-6-10 12:15
豹龜要開陶瓷燈80濕夠嗎  c兄!?

有70%就足夠了, 80%是一流的.
回復

waiman 發表於 2012-6-11 01:19
有70%就足夠了, 80%是一流的.

十分感激解答......thx
回復

waiman 發表於 2012-6-11 01:08

密封式箱:

仿月燈冷天肯定吾夠熱,佢自已都吾用。
回復

ywwalex 發表於 2012-9-11 22:16
仿月燈冷天肯定吾夠熱,佢自已都吾用。

這叫胡說.
回復