香港龜友論壇

查看: 10999|回復: 87
打印 上一主題 下一主題

吸煙的你,會為什麼原因而戒煙呢?

樓主
多選投票: ( 最多可選 3 項 ), 共有 182 人參與投票
您所在的用戶組沒有投票權限
沙發
我食了19年煙,.已戒了4個幾月了....煙太貴了,.私煙亦貴.,現時法例又室內禁煙.,沙灘又禁.,公園又禁.,巴士交匯處又禁.,....家陣在公眾場合吸煙...D人好似好仇視你0甘樣....不得不戒!:

自己種啦!!!  發表於 2011-7-21 17:12
同意...食煙愈來愈樣衰了~  發表於 2011-7-19 17:44
做得好.....堅持堅持...  發表於 2011-7-19 10:11
新生活的開始!!  發表於 2011-7-19 09:21

評分

參與人數 2威望 +5 收起 理由
climbv35907 + 1 要堅持落去 :) 祝你戒煙城功
lukehui + 4 多謝分享

查看全部評分

回復

板凳
寧死不介, 本來都唔係成日食, 1個月先可能1~2 包,
而家1個星期1~2 包, 不憤政府呢D 咁既on _ 加煙稅免紅酒稅做法
你唔比我食, 咁我咪再食多d囉反正買私煙又唔洗交稅比d 無良政府good!

good~~  發表於 2013-8-4 04:37
雖然我唔食煙,但係我非常反對政府加煙稅,大石'澤'死蟹,過'很'份!!!  發表於 2011-12-7 01:12
回復

地板
我代阿爸投17

為了你爸爸健康,叫佢介吧  發表於 2011-7-19 23:25
回復

htse 發表於 2011-7-19 09:39
寧死不介, 本來都唔係成日食, 1個月先可能1~2 包,
而家1個星期1~2 包, 不憤政府呢D 咁既on _ 加煙稅免紅酒 ...

1星期1至2包...是非正式煙民.,久不久才吸煙,亦不算正式煙民.,一般[多數]煙民一曰一包以上.......
回復

大家唔戒煙都好.....
如果食開萬記....唔理你係純萬, 薄荷萬, 定紅萬.....
記住轉牌子....
我認識既肺癌病友....都有十幾廿個...
除左一個食國產牌子....其他全部....萬記!!!!!

當然最好都係慢慢戒甩佢啦....
回復

回復 健身教練 的帖子

good 以你為榮 哈哈哈~~
回復

100元包都會賣

越貴d小朋友越曾買,距地先曾越覺得型!  發表於 2011-8-4 00:10
$1000包你唔會買?  發表於 2011-7-19 23:26
回復

最憎人食煙!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

me too  發表於 2011-7-19 23:24

評分

參與人數 1威望 +1 收起 理由
敏carmanlui + 1

查看全部評分

回復

6`
可惜我冇`^^
回復

17..............
回復

政府全面禁止入口, 同時禁埋酒入口, 我條氣先順!

x2  發表於 2013-8-4 04:38

評分

參與人數 1威望 +1 收起 理由
敏carmanlui + 1 同意

查看全部評分

回復

黑椒仔 發表於 2011-7-19 23:22
最憎人食煙!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

我最憎一大班MK仔同MK女逼我吸二手煙~仲一路行一路夾住支煙手舞足動(多次險被辣中~)
好憎穿著文靜的OL,OR穿晚裝當街煲煙食相何奇樣衰~
女性食煙注意場合同自穿著什麼~令我諗某女同事結婚當日同班姊姊一起在新娘化妝間食煙
(新娘同伴娘...)
男性食煙不顯眼~女性食煙多顯眼

任何人一食煙都會變左衰衰格格="=  發表於 2011-7-19 23:52
回復

70後的我.,...童年時我的男性長輩:父,爺,叔,舅,伯全是煙民,..小學畢業禮時..校監神父亦在學校禮堂內吸雪加...這年代幾呼所有地方都可以吸煙.巴士..火車[柴油列車]..小輪..商場..電影院..醫院..連坐飛機,也可吸煙..當時香煙包裝盒上,完全無警告字句...香煙廣告又誤導市民.吸煙是很有味力.,成功人士.有男子氣蓋的假象,當時社會風氣..男人不吸煙就很內弱.,怕事的感覺.,而我就像大多數人一樣,在朋輩影響下開始吸煙....直到2007年開始,室內全面禁煙...我非常不滿...因我在室內工作,要偷偷地在室內吸煙.,像老鼠一樣,又要被非煙民岐視...到了2009年大幅加煙稅.....唉!又肉痛!但又要食!....再到今年2月...又勁加到50元一包!簡直離普兼過份,......戒煙!是世界大勢所吹....不得不低頭!終於在今年3月3曰開始.....至現在目前為止,.一支煙也沒有吸過....現在就算1000元一包煙也5關我事!

60-70年代無咩人知道食煙對身體唔好,果時煙草公司都包裝到食煙係型,真係十零歲既青少年就會開始食。  發表於 2013-7-26 16:50
吸煙,留番d錢養龜仲好  發表於 2011-7-20 01:40

評分

參與人數 2威望 +15 收起 理由
jellyfish + 5 GOOD~加油~
lukehui + 10 加油ching! 我都搵緊一個值口比自己戒煙~.

查看全部評分

回復

jellyfish 發表於 2011-7-19 23:39
我最憎一大班MK仔同MK女逼我吸二手煙~仲一路行一路夾住支煙手舞足動(多次險被辣中~)
好憎穿著文靜 ...

你噤易好憎, 做人會好易唔開心的,  而且你好明顯對女性有啲..........

回復

健身教練 發表於 2011-7-20 01:37
70後的我.,...童年時我的男性長輩:父,爺,叔,舅,伯全是煙民,..小學畢業禮時..校監神父亦在學校禮堂內吸雪加. ...

真係...
我都係70後,
記得以前睇電視連d國家元首都會食住煙開會(仲有痰罐!),
去到邊都有人食...
回復

9.  怕引起火警,後悔莫及
回復

回復 lukehui 的帖子

現在時代不同了.,政府及社會各界也正在把煙民丑化.,妖魔化,.過份,.哇大.,以不實的數據來宣傳吸煙之害!並把煙民一步步地迫到無自尊[這是世界性的]..,煙民面對不公平.,不合理.....對抗也無用,.無人會幫煙民的....你吸煙有20年嗎?戒煙吧!當你成功戒煙之後,你會很開心的!不雖再為吸煙而煩腦,...戒煙1定要有很強大的意志力!並且是持久性的...一定要夠堅決,.要恨心地同香煙切底分手....頭也不回!!過了1星期之後,.心引就會小好多...但!煙引會無時無克來引友你的....總之..無論如何,.一啖也不吸,.持績這樣的強大決心,終會戒到的!祝你成功!
回復

http://www.youtube.com/watch?v=fDkQjw02qhQ

可以睇下 幾好笑架!!!

評分

參與人數 2威望 +3 收起 理由
johnng9879 + 2 多謝分享
jellyfish + 1 多謝分享~我未睇過~

查看全部評分

回復

牙齒及皮膚變黃,太難睇了
回復