香港龜友論壇

查看: 857|回復: 13
打印 上一主題 下一主題

有乜分別???

樓主
請問陸龜同箱龜有乜分別呢?箱龜係米刀可以不在水中吃東西的?箱龜係米高背架???
沙發
陸龜在陸上生活,
水龜在水中生活,
箱龜就水陸都得....(唔肯定)
回復

板凳
回復 flower07223 的帖子

箱龜價$貴5貴架?甘東非側係乜野類牙?thx...
回復

地板
elaineleung 發表於 2012-8-8 18:12

貴唔貴..睇你消費能力嫁咋...........有D人幾千蚊隻龜都覺得抵玩
回復

回復 khip 的帖子

冇能力架!幾百$有冇架?
回復

請問陸龜同箱龜有乜分別呢?陸龜係長期係陸地高溫生活,而箱龜不能長期高溫生活
箱龜係米刀可以不在水中吃東西的?咩龜都可以係陸地度食野.
箱龜係米高背架???睇你用咩養法去養同睇品種
幾百$有冇架?二百蚊隻都有,不過睇你鐘唔鐘意個品種,同埋賣得平通常都係有病有問題@@!
註:高溫=33度或以上

評分

參與人數 1威望 +1 收起 理由
山貓 + 1 熱心幫助

查看全部評分

回復

elaineleung 發表於 2012-8-8 18:12

水~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
回復

箱龜絕大多數都擁有可以摺合的腹甲,當牠們完全縮入殼中時,整個外觀有如一個密封的箱子或盒子(box),這就是箱龜或盒龜之名的由來.全世界的箱龜最主要的兩個屬,就是北美箱龜Terrapene屬和亞洲箱龜Cuora屬.台灣也有一種分佈,那當然就是鼎鼎大名的食蛇龜了.
回復

如果師姐係初初養龜,箱龜係比較易養,需要既器材亦都少好多.
回復

我不是初養龜,我有養水龜的,但我想多養箱龜,但是新手,請問有冇300幾蚊既箱龜?
回復

回復 山貓 的帖子

我不是初養龜,我有養水龜的,但我想多養箱龜,但是新手,請問有冇300幾蚊既箱龜?
回復

回復 elaineleung 的帖子

最平應該係安布,應該都唔止300.有陣時八角成體都幾平,如果你唔介意,可以留意下.
反而陸龜有300蚊,就係水中情既鍾紋陸龜,不過養陸龜之前要做定功課.
回復

應該養咩都要做功課
如果有心想接觸陸龜...
先建議爬好晒文,有晒一切基本概念,再先set好setting後才入龜!
(建議可先養紅腿/黃頭,但都要睇你個人喜好)
回復

回復 keita_ 的帖子

我不要陸龜,只要箱龜!!!!!
回復