香港龜友論壇

查看: 1829|回復: 7
打印 上一主題 下一主題

新手求救 巴西仔唔食野10天成日抓頭及尾 水中鼻噴氣泡

樓主
由7月養到現在 約15CM 初時俾飼料 但試過餵蝦後就唔食其他 平時膠箱水唔多 而牠不愛箱內會試爬出 故自10月起經常放她通屋行
一直到12月中天氣轉冷佢就唔食野成日抓頭及尾 上網後知道巴西仔唔耐寒 故急買燈/暖管及放多D水(剛過背) 俾食物佢 佢聞下之後好似痛苦甘縮頭 以為佢腸胃有問題 加了龜精靈及用暖管後 見佢好辛苦經常抓尾 連續4天好辛苦排便之後抓尾次數減少亦沒有排便 可能已沒有食10天

現在牠經常在暖管附近 我SET暖管 26度因陸上用60W燈後都只是21-22度  見佢一沉水鼻噴氣泡 好似沒有分泌物 間中會開口 經常抓頭及間中抓尾 活躍雖減但有時仍想爬出箱 用手捉牠感到佢反抗時仍有力想問

1) 有沒有大大知甚麼事
2) 是否感冒
3)我見有文章話感冒要SET 28-29度 但陸上只有21度咪好大溫差 究竟應點好
4)附上照片 我見皮膚沒問題 但為何經常抓

心急請指教

回復

沙發
回復 helloling 的帖子

Ching:

有無買水用溫度計?(因暖管提供的溫度不能作準)

盡量令水溫調高至接近30度,注意不要超過30度;

繼續保持水位剛過龜殼頂,但要有全陸地俾龜龜曬乾身;

請問你支燈係咪保暖燈泡呢?(如果係保暖燈,陸地唔應該得21度噉低溫)
去爬店買支深藍色的保暖燈泡吧,你個膠箱噉大,買支150W吧。

希望幫到你呢
回復

板凳
回復 浩洋凰 的帖子

Ching:

還有,你可以看一下這張帖呢:
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=93292

希望能幫到你
回復

地板
多謝 我怕用大火數會太勁 另外牠唔多上陸地是否好事嗎 佢情況好似唔嚴重但唔食好擔心
回復

鼻噴泡似感冒,我只大巴自從上星期日整醒來浸左次Reptoboost後,一直無醒過。大約11月中開始只大巴開始食少左,12月中我見只野成日唔食,就試下混黑屋強迫冬眠,兩只巴苗訓多佐,但仍然日日起身BB,跟住食番幾粒龜糧。
回復

加暖多天後終於食蝦肉  不過2天沒換水 好多甩皮 以前沒暖管時水位很低沒留意 請問正常嗎
回復

helloling 發表於 2013-12-26 12:37
多謝 我怕用大火數會太勁 另外牠唔多上陸地是否好事嗎 佢情況好似唔嚴重但唔食好擔心 ...

怕用大火數會太勁?噉可以用細啲火數,如100W或75W;用保暖燈泡絕對好過唔用,因龜是冷血動物,要用好多外來嘅熱力幫助身體各機能嘅運作;PS 天聞報告話這兩天會超冷,及我的龜缸不大,但現在冬天也是用150W的深藍色保暖燈泡呢。

另外牠唔多上陸地是否好事嗎?我個人認為唔多上陸地,或唔多下水裏,都絕對係唔好嘅事;龜只在水裏不上陸地乾身,經過長時間後,龜甲好容易被真菌感染,龜殼會角質化,龜殼會唔靚;最好都係買個保暖燈泡,等個陸地夠暖,俾龜龜上岸乾身吧。
回復

helloling 發表於 2013-12-26 21:24
加暖多天後終於食蝦肉  不過2天沒換水 好多甩皮 以前沒暖管時水位很低沒留意 請問正常嗎 ...

加熱後,龜龜身體加快了新陳代謝,現在暫時我覺得係正常的,只要水溫不超過30度,及龜龜不是長時間持續甩皮便可。

PS 餵龜後,請盡快用水溫30度左右的隔夜水去換水,因龜龜進食後會好快大解,缸龜水會好污穢。
回復