香港龜友論壇

查看: 5530|回復: 48
打印 上一主題 下一主題

龜B拒食第3天

樓主
各位師兄, 我家的龜B拒食, 已經是第3天了, 請問一般龜B可以多久不吃東西??

記得之前見過有師兄說拒食的龜, 好像可以用葡萄糖開水, 幫牠補充體力,

請教一下, 水&葡萄糖的份量是多少?? 還有要浸多久?? or 要餵牠喝??

我家的龜B是紅耳, 大約3 cm x 3 cm的大小, 萬分感謝~
thanks for your sharing
回復

回復 naruto1234 的帖子

龜B應該也是另計... 因為我妹妹家的雌龜, 早前在產卵, 產卵前也是不太吃東西
回復

Pang81 發表於 2011-7-21 08:58

我養龜的年期不多, 但爬文看過, 龜龜突然不吃東西, 大多是身體有毛病的徵兆, 也有 ...

BB生蛋
回復

我養龜的年期不多, 但爬文看過, 龜龜突然不吃東西, 大多是身體有毛病的徵兆, 也有可能是龜龜想要產卵 (當然只限雌龜)
回復

ja7344 發表於 2011-7-13 11:23
回復 Pang81 的帖子

暫不用太擔心,因龜苗好多都未開口就賣,加上環境陌生未適應。注意水質,一定要用隔夜 ...

咁我買左2個月,突然唔食野呢= =
回復

Pang81 發表於 2011-7-20 13:55
回復 KaukcE 的帖子

水位應該不算高, 大概在牠的eye level, 但我有另一隻龜B, 水位要高過牠才會吃, 今晚再 ...

呵呵..隻隻都唔同!!~
佢係米肯食返比野啦!?~
回復

佢肯食野真係太好啦!
回復

回復 KaukcE 的帖子

水位應該不算高, 大概在牠的eye level, 但我有另一隻龜B, 水位要高過牠才會吃, 今晚再做實驗試試
回復

Pang81 發表於 2011-7-13 01:41
各位師兄, 我家的龜B拒食, 已經是第3天了, 請問一般龜B可以多久不吃東西??

記得之前見過有師兄說拒食的龜, ...

佢之前有冇食野!?~
你點餵佢!?~有時d龜b因為水位高..佢地食野會吃力!!~
先要減低理d令佢地減意欲既地方!!~(我個人意見..做過ok)
之後不停將佢既咀移去粒糧面前!!~佢走就再移..
移多幾次唔得就下次!!~((不過我次次都移到佢食為止
但有時會因為驚過頭而唔食..你要睇情況!!~
仲有..一粒一粒餵!!~((搵個細小細既餵食盒
回復

恭喜....恭喜....
回復

恭喜恭喜
回復

回復 sasa 的帖子

好消息!!! 收工回來到現在, 先是浸葡萄糖水, 然後過了清水, 再來跟牠鬥耐性, 等了3小時, 龜B終於肯吃東西了, 牠先吃Nutrafin Max, 然後也有吃Zoomed糧
THANKS各位~
回復

咁奇怪?會唔會係佢有食野,可能只係食好少你唔覺呢 ?

你帶龜仔去睇醫生時記得唔好比佢冷親丫,特別出/入冷氣好易出事。

回復

回復 chim 的帖子

龜B還未肯吃東西, 打算明天BOOK星期四去看獸醫, 希望未FULL BOOKING
回復

有冇試過 Nutrafin Max ? li隻好香架,浸水後好林,龜b都食到,仲有魚仔呢 ?
而家龜b精神如何 丫 ?

我屋企長期開冷氣,我屋企人仲鍾意開到個冷氣好凍,所以其實我summer都開暖管,我較25度~我唔知咁樣岩唔岩,不過我試過一日唔開暖管佢地就即刻食量大減同唔肯郁。

回復

龜B依家點呀,咁細個絕食10日好易出事.....
回復

回復 sasa 的帖子

Nutrafin Max, Zoomed, Sera Reptil, 還有其他的共6種糧+蝦乾也試過, 還未肯吃東西, 現在幫牠浸葡萄糖水, 打算明天去預約看獸醫
今早試餵時發現, 牠沒吃東西, 但奇怪地有屎柯
回復

回復 chim 的帖子

已經第十天, 牠還未肯吃東西,
各位師兄, 請問是否要帶牠去看醫生...
但今天放工回來看了牠一會, 剛在大缸爬來爬去,
有時候爬到反轉了, 隔一會又自己反回來, 如是者重複了兩, 三次
回復

可能未適應新環境,我隻甜甜圈初買頭兩日也不肯吃...我盡量唔攪佢,除了每天給一次糧,靜待30分鐘,不吃的話都即刻換水,以免污染水質,到第3日才開口...一星期後餵食才用另外的膠盤仔...
養了3個幾月,依家佢見到我會立即游過來,伸隻手俾佢重第一時間爬上來....
回復