香港龜友論壇

查看: 5531|回復: 48
打印 上一主題 下一主題

龜B拒食第3天

樓主
各位師兄, 我家的龜B拒食, 已經是第3天了, 請問一般龜B可以多久不吃東西??

記得之前見過有師兄說拒食的龜, 好像可以用葡萄糖開水, 幫牠補充體力,

請教一下, 水&葡萄糖的份量是多少?? 還有要浸多久?? or 要餵牠喝??

我家的龜B是紅耳, 大約3 cm x 3 cm的大小, 萬分感謝~
沙發
我都係新手…
但係想問下佢番到你果度既時候有無開口食過野?
(期待其他師兄解畫)
回復

板凳
買左番嚟幾耐?一開始就5食定係忽然5食?龜b拒食一般都可以頂一星期左右,不過要睇龜本身有冇病,人都吾會無事無幹吾食野la。會吾會環境因素影響佢?有冇成日望佢呀?
回復

地板
買回來第3天, 一直沒吃過東西, 但還算活躍, 拿上手四肢有力, 也會走來走去, 每次我電腦開音樂, 牠就會跑近電腦那邊, 關了音樂, 就走去另一邊
回復

回復 Pang81 的帖子

暫不用太擔心,因龜苗好多都未開口就賣,加上環境陌生未適應。注意水質,一定要用隔夜水,因新水有氯氣,對龜苗會造成傷害。多曬太陽對龜的胃口會有好大幫助,建議每日30分鐘,但切忌烈日當空下晒龜。

評分

參與人數 1威望 +4 收起 理由
豬仙人 + 4 熱心幫助

查看全部評分

回復

ja7344 發表於 2011-7-13 11:23

暫不用太擔心,因龜苗好多都未開口就賣,加上環境陌生未適應。注意水質,一定要用隔夜 ...

了解!! 水方面我有隔夜, 陽光方面由於工作關係, 不能每天帶牠們晒太陽, 所以龜缸放窗邊, 但也怕未必經常有太陽晒入屋, 另外再加了太陽燈 (UVA+UVB燈)

想請教一下, 如果我15W太陽燈垂直放, 距離20 cm左右, 大概每天要晒多久??
回復

盡量忍手唔好成日搞佢, 等佢安心適應新環境生活, 自然會開口食嘢
回復

好多時龜龜新買反黎都唔開口既
你可以試下餓下佢,之後先再喂食
曬下太陽先喂食,不過切記唔好係12~2點呢D時間曬
喂開口糧,蝦,魚
希望幫到你
回復

其實點樣為知晒太陽.
如果普通日光晒到個缸算唔算.

我屋企真係好難有真係太陽光入到屋 仲要照正個缸
回復

紫外光燈我個人覺得係廢o既,但聊勝於無,照3、4小時不及晒10分鐘真太陽。因此,照3、4小時燈對龜係有好處。但爭取假日多帶牠去晒太陽吧。一小時就夠。記得要有小小水!
回復

回復 stustu 的帖子

唔算,因玻璃阻隔了90%紫外線。極其量只可說令龜見到日光,而不算「晒太陽」。香港居住環境局限,的確並非家家戶戶咁幸運有陽光、有露台,唯有星期六、日帶牠落樓下晒一陣,自己坐低打下psp、聽下歌,一小時好快過
回復

最好等龜b有自由不受打優的感覺,5係你想佢食都難.....
回復

回復 ja7344 的帖子

我也有打算每星期六or日帶牠們去晒太陽, 剛剛那個星期日(牠們來的第2天)就帶了牠們去塔門玩
回復

我之前隻食蝸10幾天先開口的
回復

夜晚放係一個早上會有太陽曬到既位置(窗口比較好) 咁你返工之前放返入屋就得既喇
回復

Pang81 發表於 2011-7-13 21:53

我也有打算每星期六or日帶牠們去晒太陽, 剛剛那個星期日(牠們來的第2天)就帶了 ...

塔門!!!?咁對你呢個做法,我倒有點意見。佢地唔係貓狗,龜要一個平靜、安全,每天一模一樣的生活環境,不受打擾,你去塔門旅行帶埋佢地去,仲要係龜苗,令佢嚴重受驚。我明白佢點解唔開口了。「曬太陽」一天半小時已經好夠,星期六日得閒可多曬一會,佢地係水龜,要長時間在水中生活的。你外出帶埋佢去,佢會中暑、脫水的。即使有水,你走路時把牠晃來晃去,唔嚇死已經萬幸了。
回復

試吓俾d豐年蝦,紅虫等引佢開口啦,記得要足夠解凍...
回復

可能真的是嚇親龜B, 今天再試另外兩種糧, 其中一隻望了一,兩眼又沒開口吃... 但另外一隻有吃東西
回復

算是好的開始了....
回復

係邊兩種糧?有試過Nuttrafin Max、zoomed嗎?尤其Nut. Max好香,而zoomed夠細粒,好適合龜苗食。繼續觀察,不用太擔心住。
回復