香港龜友論壇

查看: 1570|回復: 6
打印 上一主題 下一主題

我近日開始餵活魚仔俾我隻龜龜食...

樓主
我隻龜龜買返嚟嘅時候, 食嘢都唔係咁乖, 蝦乾, 食少少就算, 海蝦, 食幾啖就唔食, 龜糧, 直頭唔啋...近日開始餵佢食活餌, 佢就食得好快...
本來冇問題嘅, 但開始發現佢啲便便顏色好黑, 其實咁樣有冇問題嘅呢 ?

當然, 佢唔鍾意食蔬菜架, 我打算買部攪拌機番嚟, 打成蔬菜汁俾佢飲, 好過冇呀...

回復

沙發
你隻乜龜先介紹下
回復

板凳
點比汁佢飲?
回復

地板
你買部機番黎都係浪費,根本你隻龜都仲未養定,你太緊張佢啦!如果你隻龜無病黎講,你應該餓佢4-5天,之後放2粒糧比佢,如果佢都唔食,你買多幾隻糧黎試,龜好奇怪,唔係隻隻糧都食,糧唔得就冰紅蟲!
回復

水龜是會吃糧的, 多試幾種不同的龜糧,餓幾日,餵一次糧, 重覆幾次   就可以
回復

多謝各位嘅講解呀, 我果隻係巴西龜嚟嘅, 我用部機打容咗啲蔬菜, 再倒落水俾佢飲...
其實, 我都有諗過餓吓佢架, 但我肯, 我媽都唔肯啦...唔通我帶埋佢返工咩...
而家我關注嘅係, 佢啲便便黑色, 有冇問題架 ?
回復

水龜係肉食動物,部分巴西龜中意食香蕉同提子,我過幾只似乎全部唔吼
回復