香港龜友論壇

查看: 1948|回復: 7
打印 上一主題 下一主題

巴西龜係咪感冒?

樓主
   本身冇暖管 ,一直用更暖燈照住陸地,屋企未開冷氣,衣3日龜仔突然唔肯食野同唔落水,頭先見距時不時會用口呼吸幾下。我念距應該系感冒,因為有一晚我熄左暖燈去訓教,距就突然落去游水,我冇開翻燈比距曬乾,肯定就系甘病左。應該未到肺炎甘嚴重,因為距仲會望下我,伸下懶腰。我仲聽到距用口呼吸個陣好似有鼻子水嫁聲音。甘距幾耐先會好翻?洗唔洗特別照顧或者用藥?
回復

沙發
雖然我唔知係咩病,但祝你的龜龜早日康復!
回復

板凳
快D加溫先啦,要加溫到32度,望落起碼感冒。
回復

地板
回復 tiffany_john 的帖子

已經開大暖燈,維持溫度,今日見距個鼻有鼻水
回復

請問你平時支暖燈係咩類型?熱點幾多度?
照計e排d氣溫巴西唔會太易病。我就夜晚熄射燈。你冇暖管e家最好乾養,個熱點set到30-32度,但係要留d低溫少少嘅位置比佢。每日放佢落淺水一段短時間比佢飲水,d水最好微暖。
回復

我都係夜晚熄燈比佢地訓, 琴晚都係唔放心 拎返支暖管出黎
呢排天氣反差較大
回復

kk龜 發表於 2014-5-7 15:54
回復 tiffany_john 的帖子

已經開大暖燈,維持溫度,今日見距個鼻有鼻水

感冒加溫恆溫好有機會自己痊愈,希望唔會變成肺炎啦
回復

chuntemp 發表於 2014-5-7 17:26
我都係夜晚熄燈比佢地訓, 琴晚都係唔放心 拎返支暖管出黎
呢排天氣反差較大  ...