香港龜友論壇

查看: 3806|回復: 11
打印 上一主題 下一主題

新手揀龜好地方

樓主
   身為養龜新手我,今天經過荃灣地鐵站的大河道附近,發現個度有幾間水族館的龜仔好健康呀,比起旺角.........    荃灣d龜仔99% 生猛,冇病痛,龜殼靚,於是我d龜癮由腳底爬到上腦,立刻買多一隻巴西龜仔(雄性)仲有發現有一間鋪頭的人好有禮貌,設備齊全,價錢仲好平下唔記得鋪名,下次再睇下。 龜仔今日帶翻屋企超精神,已經開口食野,同家中的龜女相處融合。各位師兄一定一早發現此地,師弟我住系南區,好難發現龜龜聖地,介紹介紹比我知

回復

沙發

咪又係水族情迷開,刚刚睇過,其它野唔好講,只係見到有2隻日石苗,但腐皮得極嚴重,其中一隻仲浮水,慘不忍睹,仲無分開養,撈埋其它龜一齊,照咁睇佢完全唔識養龜,見龜龜有價有市就人賣佢又賣!!!

回復

板凳
你D報導好似無線新聞咁,(是是但但)
回復

地板
我覺得鱔稿成份好高
回復

係咪鱟地方呀?有3間水族店架?
回復

回復 swh 的帖子

不過個度d龜真系健康過金魚街好多,金魚街差吾多隻隻有病,好可怕,我之前埋一隻揀左好耐,翻屋企先發現成身病之後過左身  個次之後吾敢再去
回復

回復 jc2038 的帖子

純屬個人意見,不過警覺性高d都好,我第一次養龜覺得買龜系好困難,真系試過養夠一個星期就因為細菌感染,爛殼死,仲要好努力醫左好耐,最後都失敗,真系好難受,吾想再有甘架事發生
回復

回復 ki0110 的帖子

系呀系呀,我見到3間,有一間d龜冇甘健康,其他兩間ok好
回復

邊間龜鋪無病龜,正如邊間魚鋪無病魚,但係病到好似個2隻日石咁都少見,我相信個老闆都唔想,但係佢地都無分開養同浸葯,呢個係養龜既基本常識,到底佢地係唔識理定係唔想理,你自己想想,《《支持對龜龜有愛心的龜店》》
回復

你話你係新手,巴西龜仔咁細隻你都分到係【公定乸】,利害!
回復

回復 swh 的帖子

我養左4個月,之前隻龜病左就系甘搵資料,同埋想養一男一女,就爬左好多文  好似上左癮甘
回復

買龜睇彩數 好似人咁 識著個衰既真係害死自己
回復