香港龜友論壇

查看: 3873|回復: 16

其實改英文名有咩技巧 有咩限制??

以我所知....d人常用都係一d mary,may果d等等等等常用人名,
有d人就會知道拼音起名

而我又見到有d朋友仔會用一d物件起名, 例如mango, Star 等等.......
用物件起英文名得架咩.....
我成日都覺得好似錯誤咁..... mary,may果d英文一睇就知係人名名詞...
但係mango果d聽落就係物件.... 會諗到係人名咩?

仲有d可能用以動詞起名.... 好似我隻smile咁,
其實改英文咩有大冇話有咩限制??

純粹研究一下,,,,,,,,,,,,,,,,,

回復

英文名呢樣嘢無限制嘎,名詞、動詞、形容詞都有人用。我見過有外國人叫If,唔知身份證係唔係。亦見過有個外國人個車牌,個人名叫Anger。碧咸个女叫Seven都係咁啦。。。

評分

參與人數 1威望 +2 收起 理由
seira2242527 + 2

查看全部評分

回復

噏得出就用得

評分

參與人數 1威望 +1 收起 理由
seira2242527 + 1

查看全部評分

回復

ron 發表於 2014-9-1 20:07
英文名呢樣嘢無限制嘎,名詞、動詞、形容詞都有人用。我見過有外國人叫If,唔知身份證係唔係。亦見過有個 ...

原來係咁.... 呢樣野我諗左好耐 一直冇機會問
唔該哂c兄!

Anger ....超型 我起香港見過有人個車牌叫 usb= =
回復

yungyung 發表於 2014-9-1 20:07
噏得出就用得

haha 咁又係

我見過有d人改拼音名 到頭來唔識讀架
回復

讀得出咪得囉。

評分

seira2242527 + 1 咁又係

查看全部評分

回復

回復 seira2242527 的帖子

誤會啦~美國有車牌就無身份證~我講車牌上個名係真人個名。
回復

最重要係揀24個字母裏面既字, 先算係英文名

24個字母@@?  發表於 2014-9-2 19:16
回復

最緊要查清楚個英文名響外國有冇其它唔好既意思或解釋
回復

回復 wel524 的帖子

回復

最好正正經經改個字典搵倒既名,尤其出黎做野時會用到的話。
有啲名有特別意思/慣用法,例如女仔名cherry,candy,呢啲係外國好多時係脫衣舞女既藝名黎。不過係香港就無乜避喇。

評分

參與人數 1威望 +2 收起 理由
seira2242527 + 2

查看全部評分

回復

Uncledash 發表於 2014-9-2 00:47
最好正正經經改個字典搵倒既名,尤其出黎做野時會用到的話。
有啲名有特別意思/慣用法,例如女仔名cherry,c ...

原來係咁....我都唔知原來D名有特別意思既TIM THX C 兄
回復

ron 發表於 2014-9-1 20:59

誤會啦~美國有車牌就無身份證~我講車牌上個名係真人個名。 ...

係架 咁佢地出街冇身份證點証明身份架-0-!!?
唔同香港有車牌的
回復

唔同,美國有車牌就唔會有身份證。
回復

ron 發表於 2014-9-2 19:35

唔同,美國有車牌就唔會有身份證。

咁俾人偷左架車點算...................
回復

比你激死,我講駕駛證,唔係車頭車尾果D車牌。

評分

seira2242527 + 1

查看全部評分

回復

ron 發表於 2014-9-2 19:46

比你激死,我講駕駛證,唔係車頭車尾果D車牌。

哦........! 原來係咁!
我唔知架嘛
我真係以為全車頭車尾果d
回復