香港龜友論壇

查看: 4433|回復: 58
打印 上一主題 下一主題

堅持所相信的!

樓主

『癲狗止步』

昔日男尊女卑既時代,女人唔可以讀書、唔可以有話事權。
爭取女權既女人
性被民眾批評為『搞事份子』
受到嘲笑辱罵,甚至攻擊
佢地既犧牲,造就今日既
男女平等!

女權英雄
Kathrine Switzer
http://www.sportsnote.com.tw/running/view_article.aspx?id=ff6b16f8-7d93-4684-9695-fec1f5c5ce9d

今日我地為左更公平既選舉制度,同樣受到嘲笑、辱罵,甚至攻擊。
請堅持所相信的,彰顯公義,不平則鳴!

" You may say I am dreamer, But I'm not the only one, I hope someday you'll join us, And the world will be one"

評分

參與人數 2威望 +12 收起 理由
一夜白髮 + 10 功德無量
EV-DAY + 2 多謝分享

查看全部評分

回復

沙發
Imagine 係我好中意既一首歌
我去紐約既時候都有去john lennon 既strawberry field

合作係好重要,唔合作,只有仇視敵對,how can the world 'live as one'

聽生日歌有你份。  發表於 2014-10-15 23:50
回復

板凳
昔日的努力 ,HK 才有今日的繁榮及安穩 ,今日班政棍 ,佢地沒有犧牲 ,更沒有在拘趕時侯企出來 ,更甚有班 xx 哥被他煽動爭取...... ,查實袋咗筆錢 ,老婆仔女移曬民 ,夫妻檔昆水 ,大聲呼喚班 xx 哥為 xx 自由堅持到底  佢又唔帶頭衝擊政總 ,勁似李氏陸龜
回復

地板
回復 jasonmetro 的帖子

無謂再同某D會員嘈落去!  
大家追求既野唔同! 由得佢地嘈,最緊要知道自己想成為一個點既人!

You are not the only one!

評分

參與人數 1威望 +3 收起 理由
君臨天下 + 3 一針見血

查看全部評分

回復

你地堅持嘅理想無錯,係用錯方法去爭取,
你硬要用你地嘅方法同步佛去爭取,而勿
視現實慨情況,只會搅到社會大亂,流血收
埸,熟悉隰曆史同共產黨的人應該知道,共產
黨ㄧ定唔會比你威脅到,唔會同你客氣,你地
少數人追求理想,要7百萬人ㄧ齊陪葬,追求理想
要策略,要堅韌,唔係盲衝,唔理整體,呢啲道理
大把人講咗講過,不過你地都係聴唔入耳嘅啦,
大家各自表述啦

『癲狗止步』  發表於 2014-10-15 23:44
回復

回復 kanhung 的帖子

最緊要理性討論 唔好玩人身攻擊

果D社運領袖,佢地既行為對與錯,自有公論。

問題唔係再於D領袖既個人表現,係在於個制度係咪平等、係咪錯!

我認為爭取更公平既選舉制度係岩既事,我就會去做,就係咁簡單!
回復

我其實好感動,呢個論壇仍然有空間比人講理想,講夢,所以我好多謝樓主
面對強權,做到既野真係好少,我地已經與政權為敵,不想再和其他不滿者敵對
的確,全心全意對抗不公義,係我地既首要任務
係大原則底下,同反對者既口舌之爭毫無益處

不過我依然會堅持不平則鳴既原則,捍衛我重視既價值
回復

回復 研究陸龜 的帖子

咁我咁理性平和慨回愎而得到jasonmetro
点評為癫狗止步又点計,算唔算人身攻擊,
呢啲咪雙重標準囉

樓主既意思,係想志同道合既人回應,避免係呢個post爭執  發表於 2014-10-16 00:03
回復

男女平等
我都想 g 如何平等
如果男人可以大肚生仔果刻,我深信男女係平等
回復

回復 TakTak 的帖子

咁你咪拽耳盗鈴,鴕鳥政策,
成日話要有唔同意見,ㄧ有就
唔聽,你咁怕異見,咪証明你
地唔夠point, 唔夠strong ,
你唔好係度發帖咪無人回囉
回復

TakTak 發表於 2014-10-16 00:10

咁你咪拽耳盗鈴,鴕鳥政策,

如果你係想理性討論,我一定奉陪
但我留意你post既野好耐,表面中立,用「我都xxx」呢d字眼
但實在是立場明確

另外請尊重樓主既意願,唔好響呢度爭執

我都留意左你好耐,應該青山偷走出黎個位女病人,食左藥先好佔中,無謂失控弄出人命。  發表於 2014-10-16 10:12
回復

我立埸唔係中立㗎,我係百份百反佔中,
反暴力,熱愛和平,有理想,有熱血,
爱香港,珍惜前人多年心血建設的香港,
你地偏聴唔岩聴,唔比唔同意見回愎,就
不如唔好在此發帖啦

我見你話你去過外國讀書,我請你思想開闊d,請你離開呢個post,我地可以去其他post傾你想傾既野,無謂騎劫呢個咁好既post  發表於 2014-10-16 00:26
回復

回復

我思想同眼界都好開阔,個帖係
open ge, 樓主若不想有異見,咪
自己delete jor 個post lot, 或者去
投訴區都得,你地唔係話要言論自由,
ㄧ唔岩聴就ban
回復

仲有,so far 你覺得我的回愎有毶邊度
唔理性先,定係你理龟唔想debate 先

if you can be reasoned, please calm down first i said it many times that I will not say anything contrary to the main theme in this post, which is to uphold one's dream and persevere  發表於 2014-10-16 00:45
回復

害到人冇工開,家破人亡點計數呢
回復

TakTak 發表於 2014-10-16 00:35
我思想同眼界都好開阔,個帖係
open ge, 樓主若不想有異見,咪
自己delete jor 個post lot, 或者去

其實我都無回過你,更遑論我有權ban你
回復

喂哥哥仔,我好冷靜wor,你嘅回復令我
想起前兩天個的士故事,原來真係有
啲咁嘅人同想法,唔怪得個社會咁啦,自己暴力,
就話人暴力,自己唔冷靜,就叫人冷靜
回復

回復 地獄火 的帖子

我只係講緊女人都可以有權做佢想做既事,而唔係比班男人話晒事。

無謂討論d生理上既結構,而去否定一d價值觀。
回復

回復 東方不敗 的帖子

你話有人無得開工,我認同

家破人亡就作得大左d喎,不如你討論前拎一d例子出黎啦!

拿~我示範一次比你睇!

集會人士令到金鐘一帶既空氣質素變佳

【新報訊】每個人對近日的群眾運動或有不同看法,但近日市區空氣有改善應可獲得大部份市民認同:以往空氣極為混濁的中西區、旺角、銅鑼灣等地,因部份道路被佔領,車輛無法行走,令當地空氣質素大為改善,昨日傍晚6時,環保署在這些地區的監測站錄得「空氣質素健康指數」只有6級,較東涌的8級,健康風險明顯較小。有環保團體指出,此情況反映車輛排放是空氣污染元凶,政府必須繼續採取行動改善。

採訪:靜態組

群眾行動於上月底啟動後,不少市民均感覺到當身處佔領區時,就算人群聚集,也能嗅到清新空氣,除依靠感覺,由監測站錄得的空氣質素健康指數亦可充份反映。
根據環保署提供資料,上月22日星期一佔領行動未發生,旺角路邊監測站由中午至午夜錄得指數5至7級不等,惟於上月29日上周一,即佔領發生後首個星期一,指數卻只錄得3至5級不等。
銅鑼灣路邊監測站錄得的指數更明顯,於上月22日由下午至午夜,指數達7至8級,風險由高至甚高,惟上周一只有3至4級,風險只屬低至中,在中西區一般監測站及中環路邊監測站錄得情況,大致相同。

健康風險明顯降低

群眾運動發生至今,空氣質素轉好後一直保持,以昨日傍晚6時為例,環保署在中西區、旺角、中環、銅鑼灣設置的監測站錄得指數,全部均只有6級,再加上東區監測站,風險中等,屬全港最低,惟其他地區全部均錄得7至8級,健康風險明顯較高。
環保署發言人確認,車輛交通流量減少,旺角、中環、銅鑼灣3個路邊監測站在上月29日,錄得比上月22日較佳的空氣質素健康指數。
健康空氣行動項目經理馮建瑋向本報表示,以往由中環、銅鑼灣和旺角的路邊監測站所錄得的空氣質素,通常都最差,惟自群眾運動啟動後,這些地方空氣質素竟有改善。該會比較去年及今年9月29日及30日的數據,發現今年旺角、銅鑼灣和中環的空氣污染程度,均比去年同期下降,3地懸浮粒子數目均下跌30%至50%。

回復