香港龜友論壇

查看: 4189|回復: 27
打印 上一主題 下一主題

megaray100W燈問題

樓主
我個爬缸60X40X45  支MEGA燈離地下應該要幾多CM??本身離地40CM不過佢地成日訓,係咪應該再擺低D??

回復

沙發
kelvin_m0k 發表於 2014-10-20 04:44
我個爬缸60X40X45  支MEGA燈離地下應該要幾多CM??本身離地40CM不過佢地成日訓,係咪應該再擺低D??

...

Mega-ray 100w第5代, 要離地40-45cm.
Mega-ray 100w/160w因法律問題, 已在2013一月改版, 移走D3波段成為垃圾燈.

2013一月開始至今, 全球都沒有一個好的UVB節能燈/燈管/太陽燈, 因為西歐現在已全部統一, 以UVB 30-40uw/cm2為標準, 全部燈都已改成 "超低UVB強度" 但UVB/D3波段正確, 有高D3效率的波段, 和 "強力UVB輸出" 但UVB/D3波段不正確, 實際只有非常低D3效率的這兩類.
例如Mega-ray第5代, 30cm = UVB 200uw/cm2, 但實際的D3效率, 只是相等於一個Zoomed 10.0 26w UVB, 相等於30cm = UVB 30uw/cm2的效率.
回復

板凳
kelvin_m0k 發表於 2014-10-20 04:44

...

爬缸60cm用100w太陽燈 = 烤龜, 結石, 隆背.
回復

地板

100W
我個箱同樣離地40cm,用50W halogen 都嫌太熱,要加 dimmer 先得
用 100W 佢地真係曬死,夏眠...
回復

真係唔該咁多位c兄,咁我應該點做
回復

e獲變左虐畜
回復

kelvin_m0k 發表於 2014-10-20 10:27
真係唔該咁多位c兄,咁我應該點做

改成用Zoomd 10.0 26w UVB拉.
支Mega-ray 100w可用在箱外泡龜/食飯.
回復

我都係用mega-ray 100w, 24寸缸, 放支燈係[size=14.3999996185303px]缸頂離地45cm,
中午最熱都係熱點34.5度, 冷點32度(我住元朗個邊)
佢地都好精神周圍走,所以放網頂冇問題, 絕對唔會晒死

回復

c兄,放網會唔會效果冇咁好?
回復

回復 kelvin_m0k 的帖子

鐵網只會隔少少uvb, 當然冇網會更好,但都要高於40cm
回復

明白,thx  c兄
回復

kailunlun 發表於 2014-10-20 20:32
我都係用mega-ray 100w, 24寸缸, 放支燈係缸頂離地45cm,
中午最熱都係熱點34.5度, 冷點32度(我住元朗個邊) ...

唔會晒死, 但冷點32度就已是烤龜啦, 尤其對蘇來說, 酸的濃度及量會增加, 結石率會大幅度增加, 仲有隆背問題.
回復

回復 waiman 的帖子

更正返, 依家香港室溫24.8度,
下午最熱時熱點32.1度, 冷點 30度
回復

所以香港應該黎緊11月室溫只會越黎越低, 開100w power sun唔成問題, 如果真係驚有問題可以買70w都得
回復

kailunlun 發表於 2014-10-23 22:28

所以香港應該黎緊11月室溫只會越黎越低, 開100w power sun唔成問題, 如果真係驚有問題 ...

烤龜, 最大既問題唔係溫度, 而係濕度, 你試下將個濕度錶, 平放係mega-ray 100w正下方既綠色光範圍地面代替隻龜測一下濕度, 就知係咪烤龜啦. (mega-ray 100w係超窄圓週範圍UVB, 一出左綠色光既範圍, UVB就巨幅係降).

另外, Mega-ray 100w/160w第5代, 因法律問題, 已在2013一月改版, 移走D3波段成為垃圾燈. Mega-ray 70w太陽燈係假燈, Mega-ray的美國官網和Mega-ray的歐州英國官網, 係冇Mega-ray 70w太陽燈架, 只有用5,000v電既70w UVB金鹵燈.

回復

香港代理的70/80w mega-ray是真的, 好多住香港既人都用緊
http://www.hkturtle.org/forum.ph ... ;highlight=mega-ray
回復

kailunlun 發表於 2014-10-24 22:57

香港代理的70/80w mega-ray是真的, 好多住香港既人都用緊

我不認為是真的, 哪怕那燈是從Mega-ray發出貨的, 就如同上次的Mega-ray 100w/160w第3代, 就因被我揭發, Mega-ray在UVA的老板Bob被迫承認了Mega-ray第3代全是假燈, 但那假燈卻是他親手賣出的. 而整個揭發的事件和全情, 正是發生在這里, Bob透過HK的代理發在這的原文回文還在.

另外順便告訴大家一下, Mega-ray自從發生了自己賣自己的第3代假燈之後, Mega-ray已不再是政府動物園的供應商了, 因此Mega-ray不需再受鑒管而開始造垃圾燈, 在2012開始也成為國產代工(分全工與部件代工), 在2013一月份, 開始將UVB/D3波段移走, 成為超低D3效率的垃圾燈, 因此一個 Mega-ray第3代100w/160w, 也比不上一個Zoomed 10.0 26w加全鏡深桶的D3效率, 除此之外Mega-ray可分為美國版, 歐洲版, 和中國版; 不合安全規格的非官方規格, 次品的, 國產代工不需品管又只分直接國內發貨和專銷回國內的, 就是特為中國而設的中國版, 因為中國沒定立低波UVB的法律管制, 銷往那些地區就可不用嚴格生產而低成本,  Mega-ray是在2014才開始這樣做的, 但Zoomed在2013年就這樣做了, 因此Zoomed過往有分產地日本, 德國, 和中國, Zoomed在美國是只銷產地日本, 禁絕國產正版Zoomed, Zoomed在歐州就是德國產. 中國產的非官方規格無品管燈, 就專賣中國/HK/TW和東南亞.

目前在美國已有國產Zoomed以私人性流入美國Amazon私人性的賣, 所以向海外Amazon購買UVB燈也不再可靠了.
回復

waiman 發表於 2014-10-26 01:40
我不認為是真的, 哪怕那燈是從Mega-ray發出貨的, 就如同上次的Mega-ray 100w/160w第3代, 就因被我揭發, Me ...

咁宜家燈具方面可以點樣配搭。
回復

1551154 發表於 2015-3-4 02:47
咁宜家燈具方面可以點樣配搭。

自從在2009年發現了UVB燈中的低波幅射線, 能秒殺人畜的細胞而有大危害之後, 西歐各燈廠至今2014還未能解決問題, 因此從2013一月開始, 全球都沒有一個好的UVB節能燈/燈管/太陽燈, 目前最好別買任何UVB燈, 冬天最好就盡量用保鮮膜, 或花店用來包花的玻璃紙曬龜.
回復

waiman 發表於 2015-3-5 03:18
自從在2009年發現了UVB燈中的低波幅射線, 能秒殺人畜的細胞而有大危害之後, 西歐各燈廠至今2014還未能解 ...

waiman師兄我係室內箱養喔。除咗曬太陽有咩方法可以解決陽光問題。
之前睇過你既貼。
我宜家用緊m燈同飛利浦965既6500既燈另外加多咗t5ho z管10.0咁樣夠唔夠?
補充下。準備入隻R。據聞你可以控制到R既花紋。可有其事?
回復