香港龜友論壇

查看: 2199|回復: 7
打印 上一主題 下一主題

大盾龜

樓主
大家好呀!我係新手,但龜龜已12歲
我剛剛領養了一隻盾龜,1尺半長,我住村屋的,會放龜龜在天台,天台有室內及室外俾她走動。
之前的主人餵她吃Rep-cal,每日吃一次,排便每兩天一次,一星期浸一次水。。
龜龜上年因有結石,做過手術。。想問大家,我接了她回家,每天改做吃2次,排便變成一天一次,一星期浸2次水,你地覺得如何,有大龜龜的朋友可否交流下?
謝謝!
回復

沙發
已經足夠了……比菜龜吃嗎?
回復

板凳
天氣漸涼,要加温做足保暖,就算成體盾臂都會凍死
回復

地板
雖然係成體, 個人覺得還是每天浸(温)水會好一點 (或隔日浸), 既可減少生結石機會, 又方便排便排酸, 養成龜龜浸水時排便排酸既習慣, 大家都開心~~~

其實如果有時間, 每日浸都無壞...冬天既凍又乾, 除左保温, 保濕同樣重要

大個仔喇, 係咪要慢慢轉食牧草會好D呢?
回復

回復 圓圓龜 的帖子

多謝大家回應
五号: 她的前主人沒有俾過菜她食...一向只是吃糧...我都有諗過俾..但又怕吃了後, 返唔到轉頭.
金金: 我會的, 謝謝!
圓圓龜: 我都有咁既打算!

另外, 我想問下大家, 龜龜大便後, 佢自己"責"住D 便便...你地有咩方法可以容易D清理?
謝謝!!
回復

街市 人食的菜,間5中俾, 但車前草, 較佳可常食, 糧也好好。

開始轉冷日夜注意溫差。小心冷到肺炎。
回復

BieChung 發表於 2014-11-4 22:45
街市 人食的菜,間5中俾, 但車前草, 較佳可常食, 糧也好好。

開始轉冷日夜注意溫差。小心冷到肺炎。

車前草.....等我試下先!! ^_^
我呢兩日日頭(大約10am) 俾佢室外走動,晚上(大約8pm)就放佢返室內....這樣可以嗎?

Thanks!!
回復

回復 yandy 的帖子

平時我d龜仔收太陽就回竇瞓覺。...注意保溫保濕
回復