香港龜友論壇

查看: 4217|回復: 20
打印 上一主題 下一主題

AQUAEL 25W暖管一問

樓主
各位C HING, 請問這款暖管可不可以橫放在缸底?
皆因小草龜感冒, 想開暖管保溫, 而暖管圖示只有垂放在水中, 小妹過往只養金魚時用過暖管, 怕電死龜龜。感恩!

回復

沙發
你睇下佢有冇話條水線唔可以高過邊個位置,如果有,即係話個制個度唔係防水 ,你成支入哂水會入水氣 ,而家我見有d暖管係唔入得哂水入邊, 因為佢個扭制唔係防水 ,睇落好似收音機制咁 ,你呢個個制都有d似
回復

板凳

放大你張相睇,佢指示好怪 ,打直放就好似可以成支入哂水 , 打斜唔得 ,打橫都唔得,我睇你唔好制了
同埋我睇個制 唔似密封
回復

地板
回復 東方不敗 的帖子

謝謝C HING~ 咁我出去買過另一隻款Orz
回復

等搵緊相你睇
回復

呢張相你睇下頂部粒制, 多數入得水都係細粒,睇落有膠包住,不過就好少你呢種成支膠,多數係玻璃,不過你可以買支膠套套住

回復

回復 東方不敗 的帖子

謝謝C HING~ 明晚去買
回復

回復 小粒子 的帖子

有一種圓形肩制係支管頂, 睇落好似收音機d扭制咁 ,你睇到都會覺得係d la入到水,個隻唔好買
大陸管我以前用開威寶 ,卡奇有, 支管頂係一粒長長地紅色,幼幼的制, 你會覺得佢包得好密咁
幾十元 , 玻璃 ,佢有埋膠圈買 , 返去cut岩長度就得
個兩張相比你睇下個制 ,唔係叫你照住買
回復

回復 東方不敗 的帖子

了解~ 小妹直接去問卡奇職員咁就唔會買到漏電暖管~
回復

回復 小粒子 的帖子

佢地都有時介紹d我唔係咁信ge貨,佢有幾隻牌子,有一隻好似叫aqua gem 就係我話似收音機制,買左後覺得唔對路,睇說明好似話水位最多去到膠頭下邊, 真係唔敢用 ,丟左 ,你信的話買  威寶  ,我以前係水族區介紹過人用,都話ok ,我自己用都覺得算係準, 用過幾支 ,唔係佢壞 ,係我自己多心,用二年就唔要
你叫佢介紹一陣叫你買aqua gem就賴野, 買 威寶  ,多口問下佢係咪成支入哂水 ,佢地班人好忙,有時答得好求其
回復

回復 東方不敗 的帖子

謝謝C HING~你又塞錢落我袋了~
回復

回復 小粒子 的帖子

唔係ge ,係買慣左,養成十幾年魚,買呢d野買到悶了
回復

搵到了,就係呢支,唔好 買

你個藍色膠制應會入水, 我見支管有水珠係頂,就唔敢用 ,不過佢都有成支入得水 ,不過卡奇好似買呢款,所以叫你買 威寶 就唔會買錯
同埋你諗埋25w 岩唔岩用 ,佢係25 ,50 w
回復

回復 東方不敗 的帖子

明白~C HING唔講既話, 萬一佢真係介紹呢款比我, 我一定傻更更諗都冇諗就買
回復

回復 小粒子 的帖子

我個次順手買錯 , 後來問人 ,有d人都話唔敢肯定,有人話咁岩個支入水, 但睇落個制同我平時用開個d唔同 ,你見到兩支個制的設計 ,問你邊支會入水,我諗你都睇得出sales叫你買野係睇佢想賣邊隻貨為優先 ,  威寶最低係25w ,係短管 ,25w應夠用吧,養龜唔係好滿水姐
回復

回復 東方不敗 的帖子

其實... 我會分唔出 我連成支暖管可以放哂入水都係由同事前幾日講起先知 過往養魚時, 我都冇浸過頂 職員講咩我都信, 所以好易比人搵笨
回復

你開左暖管, 你個缸冇水流的話, 會一邊熱一邊冷的
回復

回復 東方不敗 的帖子

小草龜的缸不大,要加添過濾嗎?我每天很勤換水,天天換,天天消毒~
回復

回復 小粒子 的帖子

其實你天天換水沒問題 ,不過水沒有流動 ,近管的水會有你預定的溫度, 但最遠個邊會最凍,因為冇水流, d冷熱水難溝均 ,但你缸細, 用過濾又難用,水流又驚過大 ,我用個十幾吋缸養龜時 ,用個潛水濾水器仔 ,水流都大架,不過將出水的管調較方向, 射埋缸邊再流返入缸水中,就水流慢好多
回復

C HING , 我買咗喇~ 個售貨的真係介紹我用auqa gem
回復