香港龜友論壇

查看: 12518|回復: 29
打印 上一主題 下一主題

淺談過濾系統!

樓主

Hi!各位龜友,好耐無出 POST 了,還記起我嗎?今天和大家談談過濾系統對於養水龜的重要性!

爬過好多文章,大部份的龜友都說天天換水是最好的,所以不需用過濾!
無可否認如能天天換水是最好的,但想想如果缸大、龜龜數量多,
如果要天天換水的話,久而久之便覺得太這麻煩了!
如果龜龜多過三隻,無用過濾,半天左右龜缸便會混濁得很利害了!

就以我自己為例,24吋缸,養了七隻亞成愛龜,糞便真係超勁!
所以如果大家有留意本人之前的 POST ,都知我對過濾系統有一份執著,
不單要做到水清如鏡,同時亦要做到水質穩定,確保愛龜能健健康康地成長!

經過年多的時間,差不多所有有關過濾的硬件和軟件都試過了,
得出以下結論:(且祇是個人見解,不代表全部正確,僅供參考而以)

第一位  : 缸頂滴漏過濾 (是最方便,效能最好!美中不足是外觀不太好看!)

第二位  : 外置濾桶過濾 (清洗比較麻煩,容易積藏細菌,同時亦有漏水的危機!)

其餘的潛濾、掛濾………………等等!不談了,因為可有可無,作用不大!

到軟件了!

第一層  : 白綿 (個人認為作為第一層的過濾,白綿地位無人能代替!)

第二層  : 生物環 (制造消化細菌,對水質和龜龜的健康起了好大的作用!)

第三層  :活性炭 (過濾雜質、分解尿、糞和異味等,工不可沒!謹記要定時更換,否則不用也罷!)

另外可以的話加多一個造浪器,制造水流,流向對正入水位,除可令過濾效果更佳,同時愛龜能多做運動!

是否太多文字呢?太悶嗎?係時候去圖了!手機影的,質數麻麻!實景是更清、更漂亮的!

最後講講現時我的最終過濾系統:

1  : BL-005 1500L 潛水泵 (直上 DIY 滴漏箱,主職清理龜龜門的糞便!)
2  : HW-603B 外置濾桶 X 2 (祇用一個外置頭,串連兩個一齊用,前置放了白棉和生化綿,後置打爆MA         環!主職制造消化細菌,基本上不用清理!)
3  :小型潛濾 (打爆活性炭,主職分解尿、糞和異味等等!約一個月換一次!)
4  :造浪器 (主職制造強大水流,加強過濾效果,同時能令龜龜做多點運動!)

以上大部份設備都是 DIY 度身做的!全部都是 CHEAP CHEAP 野!又一次見証平野未必是唔好的!
歡迎大家俾 D 意見!多多批評和討論!謝謝!

終於打完了,多謝各位用了咁多時間觀看!

喜歡的請加多 D 分哦!加分是我的原動力!

評分

參與人數 6威望 +9 收起 理由
kittyapple38 + 1 多謝分享
Mike記 + 1 原創內容
janede1314 + 1 原創內容
astroppc + 1 功德無量
龜龜ying + 3 過濾達人
Nicole1010 + 2 功德無量

查看全部評分

回復

沙發
功德無量
回復

板凳
非常清!!!!!!!!!!
我都用緊24缸養兩隻6”大草龜,一個桶濾,白棉兩層,黑棉兩層,炭一包,生物環,但啲水非常黃……準備加個前置桶
唔知有冇改善……
回復

地板
邊個型號濾桶?流量有幾大?
回復

d水真係好清,
回復

LCT 發表於 2014-11-8 17:57
d水真係好清,

謝謝師兄!
回復

cys487980 發表於 2014-11-8 17:39
邊個型號濾桶?流量有幾大?

用緊ATMAN.DF700
水流量:整機420/H,泵頭820L/H
回復

請問樓主,咁樣setup, 幾耐換一次水? 每次換幾多?
回復

keipip 發表於 2014-11-8 19:28
用緊ATMAN.DF700
水流量:整機420/H,泵頭820L/H

創星國內大品牌,DF700 細左小小,如果用上DF1300 效果會好很多!
現建議加個前置放白綿和生化綿,DF700 三格打爆 ma 環,最小一個月大清一次前置!

要解決水黃問題,一定要做好分解尿、糞的程序!
建議加個細潛濾,抽超原裝棉,打爆活性炭,最小一個月換一次炭!
緊記活性炭買回來不要用水洗,直接放落缸,一開動潛濾會全缸變黑,
不用怕,待半小時後便回復正常!

希望幫到你啦!
回復

mr.cheng 發表於 2014-11-8 21:01
請問樓主,咁樣setup, 幾耐換一次水? 每次換幾多?

基本上我祇加水,一個月左右會換一半水和換炭!
平時三日左右洗缸頂白棉便可,很方便,用水喉一沖,都唔使兩分鐘!
水的清晰度能長期保持如上圖!
回復

cys487980 發表於 2014-11-8 21:24
創星國內大品牌,DF700 細左小小,如果用上DF1300 效果會好很多!
現建議加個前置放白綿和生化綿,DF700  ...

Thanks!!!!
試試先
但龜大 如果掛濾得唔得?
回復

回復 cys487980 的帖子

想請教活性炭点解唔要洗,之前店員話包野好污穢,要用水冲幾冲佢,其實活性炭是否會令水变黑,如果只用一個濾桶放活性炭次序是怎樣。

見活性炭整到個桶內黑哂。
回復

iris007 發表於 2014-11-8 22:32

想請教活性炭点解唔要洗,之前店員話包野好污穢,要用水冲幾冲佢,其實活性炭是否 ...

自來水含有很多化學元素,包括鐵、氯……等等!(唔知點講好)
炭本身作用就是用來分解這些元素,同時將其依付在炭中!(不是專業,可能有錯)
所以用水沖洗會將其功效減弱!(大致理解是這樣)

通常放在白棉下做第一層過濾!
回復

keipip 發表於 2014-11-8 22:18
Thanks!!!!
試試先
但龜大 如果掛濾得唔得?

無話得與唔得,最重要是就自己就地方!
試過效果理想便可!
回復

甘生化棉係唔係放係活性炭後面, 再放生物環?

活性炭冲左好多次係唔係唔用得?唔該哂。
回復

iris007 發表於 2014-11-8 23:18

甘生化棉係唔係放係活性炭後面, 再放生物環?

是!
無話唔用得的!祇是效果無咁好!
回復

回復 iris007 的帖子

活性炭你點洗都會黑,d炭粉灰走出黎,用水沖下,頭一下一定好黑,沖一陣見d黑色少左, 就放落濾水器,唔好亂郁佢就唔會有黑色粉走出黎, 如果話用水沖洗過會失效,咁佢又如何可以在水中發揮作用,用水沖可能幾分鐘,但你放入濾水器內, 會係最數以日計的日子
回復

好文章
回復

滴漏箱放什麽濾材?
回復

你好, 我係養龜龜新手   而家有2隻黃耳龜bb  1隻南部油彩bb
我聽買個魚缸加齊全套濾水設備+造流器等
36吋缸養3隻bb會唔會大得濟? 另外我見你都混養好多龜 佢地會唔會打交? 因為如果第日買大缸既話都想養多1,2隻
另外我聽人講龜缸唔好擺石  免得d大便積住清唔走, 咁係咪一定要清缸養呢?
麻煩你幫手解答下啦  多謝你
回復