香港龜友論壇

查看: 5789|回復: 58
打印 上一主題 下一主題

浮水不沉是否病了?

樓主

各位C HING, 青B買回來快有兩個月, 一直正常, 依兩日唔見青B痾便便, 前天仲見到佢有痾, 上網爬文知龜會有可能自己食番D便便, 平時餵既份糧不多佢以前會食淨DD, 今早開始起佢好似餓鬼咁起勁食糧, 今晚落多少少糧比佢食, 依舊餓鬼一隻。

我早晚都餵佢, 剛剛餵完佢之後學C HING們等佢食完就換左D新既溫水比佢睇下佢會唔會排便, 從買回來一直水到而家水位我只去到佢龜背邊多少少, 今次就比多咗水就發現佢浮水不沉。
請問各位C HING, 青B咁既情況正唔正常?打完篇文都過咗20-30分鐘都未見有便便...

依兩日水溫都係20度以上左右, 我要唔要加支暖管比佢暖暖佢?
依兩日留意到佢好中意係水度時收起一隻前手企同行, 但見到我行近就好正常用哂四肢逃走...

回復

沙發
係肺炎…………用黑藥
回復

板凳
如果佢用力游都游唔到落缸低就係肺炎!!餵食黑藥後用淺水養 暫時唔好餵食
回復

地板
如果加埋不斷張開囗有聲發出才算肺炎

同埋會唔肯食野
回復

我隻斑龜仔都係水面多 ,有糧係底先潛落去追 ,你之前水只去到龜背邊 ,佢邊有水位潛落去
我就2吋水有多, 隻龜都唔會係底行乜制, 一係上石, 一係水面係咁游, 見你埋佢,佢要走佬,如果有八隻腳,佢會用哂八隻腳走佬
回復

回復 janede1314 的帖子

佢呢個水位高度,係度難判斷是否則游,用腳企係度就出到水面,都唔駛點游吧,又勁大食 ,不過冇疴好似係一問題
回復

回復 東方不敗 的帖子

今早八點起床就見到有一條便便,而青B趴在水底, 當我行近看時,佢又打回原形浮在水面, 直到我出門口返工為止依舊在水面,胃口很好,今早沒比太多佢食,有帖講過龜只會飽死而很少餓死,而佢食完好似嫌少咁向我爬下爬下,但我行近少少望佢又逃走=×=……  昨晚半夜幫佢加咗支50w暖管,雖然冇水流水溫會不平均,但都想暖住佢等佢便便順暢…… 如果真的肺炎要減低水位有點難,因為支暖管橫放缸底也很高, 肺炎要加溫吧? 我又工作時間很長不在家的時間我不放心全日開著暖燈或太陽燈比佢,怕出意外……(手機版很難打字)
回復

回復 小粒子 的帖子

所以養魚係有點麻煩, 照你講的情形又唔似費炎 , 我個時隻都係食完又食咁 ,唔駛理佢, 你自己估計佢夠就算 , 水位唔駛減住,睇下點先,你咁少水,25w都夠了, 好似要高d水位先知佢係咪游唔到落水底
回復

回復 東方不敗 的帖子

原來暖管w數係睇水位架?仲以為缸越大要越高w數添,又上一課, 不過正在考慮好唔好改用電暖墊等水溫受熱平均d。 我唔再放咁多水入去,因為個缸放係我房間內,同廁所有段距離,捧去換水很費力,個缸空缸時都唔輕,真係唔洗玩啞鈴都可以手瓜起輾
回復

回復 小粒子 的帖子

暖管w數唔係睇水位 ,係睇容量,  我意思係見你水位咁低,水量有限,太熱驚佢息唔切,因為當水溫去到要求的溫度時,唔係敏感到一到即息,佢仲會著多一陣 , 有時可能仲會升多度先息, 所以要有預算,
你缸有幾大呀, 你換水未必日日要洗缸, 太重,可以用個桶仔,不d水走, 我換魚缸水係一個桶仔,一隻杯, 用杯不水入桶,通常二杯多就一桶,拿去廁所倒,因為唔係換得多 ,所以幾轉攪掂
回復

回復 東方不敗 的帖子

冇實際度過, 長約33cm 闊約25~30cm。我每日時間很緊湊,所以選擇一口氣捧成個缸去洗, 唔洗會唔安樂,再加上青b開始換皮,每晚回到家見到個水缸底都好壯觀,好多一小塊皮屑飄飄下…  我在家久不久會檢查溫度計留意住暖管溫度,怕過熱煲龜湯
回復

回復 小粒子 的帖子

你個缸接近四方形缸,一般濶度冇咁長
回復

回復 東方不敗 的帖子

我缸係長形-3-, 回家度完話你知,不過要凌晨先回到家~
回復

回復 小粒子 的帖子

咁長時間工作,你搵好多, 隻龜冇事就唔好亂攪佢了, 你怕照燈成日唔得 ,可用溫控,夠度數關電源
回復

回復 東方不敗 的帖子

原來有溫控既燈架?係點既樣架?
我一直冇咁留意設備上既事,隻大巴西天生天養,冇任何設備下由苗長大,淨係每日餵食同換水,最近先添加咗座有窿既爬石比佢玩,隻青b原定買來陪佢等佢有個伴,果時仲有一隻同青b一齊買回來,不過成咗佛,但隻大巴西唔爭氣,咬人地個屁股甲邊,當場嚇死我,搞到而家仲係一支公,日日係到對我手震震,所以唯有放隻假龜係缸出面,等佢冇咁悶,佢又久唔久望隻假龜望好耐
回復

回復 小粒子 的帖子

巴西龜惡少少,易咬 人,溫控係一個電子野 ,類似時間制咁, 將燈的電制插去溫控,佢感應氣溫夠度數,就會關電源, 暖管自己有開關 ,唔駛用溫控, 刀背旦長期係水,冬天冇咁麻煩
回復

回復 東方不敗 的帖子

C HING~ 個缸40CM x 26CM

剛剛回到家見到青B瞓咗喺浮台上, 見到我回來就打咗個C EGG入咗水, 之後四處供供下就食自己D脫出來既碎皮 , 即刻拿拿聲放飯, 好快脆一粒冇剩

而家三缸三龜, 未有打算再買龜, 等我日子有功養得好先再買其他龜養, 目前服侍佢地三隻已經夠皮了
回復

回復 小粒子 的帖子

三隻都係巴西嗎,下次再加 ,諗下刀背旦,幾得意架 ,又唔駛點晒太陽 ,我如果唔養紅腿就養刀背旦
你驚有事個隻如果食得咁勁,唔似有病
回復

回復 東方不敗 的帖子

兩隻巴西, 一隻草B

其實我養龜都會養一對, 但唔知點解養親都會死一隻... 生存下來就會超健康 我成日對我媽講 家中比人咀咒, 冇一樣野係一雙一對 之後我媽答我 買多兩隻草B回來三隻一個缸咁米唔會死剩隻囉
隻青B剛剛先曬完太陽燈, 一開即衝上去, 草B一曬UVB燈就會捐入山洞, 熄咗先出返來 所以逐粒糧餵佢食順便留住佢曬曬, 大巴從來冇曬太陽, 前排試比佢曬燈, 嚇到佢相反方向逃走...

回復

回復 小粒子 的帖子

你養d龜咁攪野ge ,天氣涼應中意曬下 , 唔曬驚個背有事姐
你係一個缸三隻,定三個缸,每缸一隻
回復