香港龜友論壇

查看: 2829|回復: 29
打印 上一主題 下一主題

龜龜bb第一次同我過冬

樓主
9月頭買左兩隻龜bb返黎……

一隻巴西龜,買返黎3.5cm,宜家有5cm……
一隻長尾龜,買返黎3cm,宜家已經就黎7cm啦……

今年係佢地第一年同我過冬,我要好小心照顧佢地,有無人可以話比我知有乜野要注意呢???

我星期六去買左支燈燈,Deluxe Porcelain Clamp Lamp 14cm……其實呢個燈几時可以開始用?點用?我個係膠箱黎,用唔用得呢?定要買返個玻璃箱呢?

同埋佢地呢几日好似食少左啲,我係咪要開返燈燈比佢地呢?

萬分感激大家答我的…………
回復

沙發
水龜最緊要應該係買支暖管吧
回復

板凳
你個燈罩裝咗乜燈膽?膠箱都可以裝燈放頂。另外有冇加暖管?
回復

地板

Hihi 好開心你咁快就上來這來呢
你可以貼埋缸相,應該會多d人教到你點樣改善

Ps你的頭像豬豬真是可愛呀

回復

spoonmanu 發表於 2014-11-19 13:10
你個燈罩裝咗乜燈膽?膠箱都可以裝燈放頂。另外有冇加暖管?

我唔知係咩膽黎架,係買燈嗰個人幫我整架……

無加呀,我諗住星期六去買……

其實駛唔駛宜家就開始照佢呢?定等再凍啲先照?
回復

janede1314 發表於 2014-11-19 13:33
Hihi 好開心你咁快就上來這來呢
你可以貼埋缸相,應該會多d人教到你點樣改善

係呀,因為我真係好想有多啲人教我點做……

等我今晚返去影下缸既相先……

ps隻豬豬喺香港架,不過喺落馬洲嗰邊……
回復

如果係uvb 膽(好似慳電膽咁)就日間開八個鐘可以,但沒有保溫功能,其實如果你室內養唔係好凍連熱膽都唔使加!暖管就可以了。
回復

如果係uvb 膽(好似慳電膽咁)就日間開八個鐘可以,但沒有保溫功能,其實如果你室內養唔係好凍連熱膽都唔使加!暖管就可以了。
回復

lovelybaby723 發表於 2014-11-19 11:14
9月頭買左兩隻龜bb返黎……

一隻巴西龜,買返黎3.5cm,宜家有5cm……

你隻長尾龜背甲兩個月就長 4 cm, 大得好快.

為龟加熱有助佢地榖生長健康, 除非你日日帶佢地矖太陽(不只限冬天),否則你要比佢地矖燈, 普通射橙(如philips 射橙十幾元就得),已經可以做加熱效果.  其他如uvb, uva資料, 可以爬多D文了解.

http://www.hkturtle.org/forum.ph ... &extra=page%3D1

http://www.hkturtle.org/forum.ph ... id=10420&extra=
回復

回復 lovelybaby723 的帖子

可以用Deluxe Porcelain Clamp Lamp 14cm 放射橙,陶瓷橙,但現在加暧管緊要D,因為佢地大部份時間係水,苗加溫比佢地過冬安全D,自然冬眠怕佢唔識醒。

換水注意,舊水新温度不同.
回復

spoonmanu 發表於 2014-11-19 15:21
如果係uvb 膽(好似慳電膽咁)就日間開八個鐘可以,但沒有保溫功能,其實如果你室內養唔係好凍連熱膽都唔使 ...

係呀,係好似慳電膽咁,但都好似好熱下……
回復

iris007 發表於 2014-11-19 18:47

可以用Deluxe Porcelain Clamp Lamp 14cm 放射橙,陶瓷橙,但現在加暧管緊要D,因 ...

咁我都係快啲去買暖管罷啦……
回復

國產暖管卡奇有好幾款選,25-50w細缸夠用, 外國貨就貴一倍以上.
回復

thanks,咁要去邊度先買到國產?同埋大約几錢呀?
回復

卡奇係店名,不是暖管牌子, 店係權X粉麵对面,魚街近太子方向.

暖管25-50w 大約$60 -70左右. 注意有D比較長身,要睇你個缸大小.
回復

thanks thanks
回復

你所講既長尾龜係咪即係斑龜呀? 影張相睇睇....

仲有, 最好買個温度計(卡計有賣$30果款Aqua電子温度計), 暖管我覺得買枝貴少少既牌子好少少, 安全d, 記任水要浸過晒枝暖管, 如果水位太高, 最後加浮枱喇~

龜龜食少左野就係因為凍左, 要快快加熱, 如果感冒就手尾長....
回復

當心!當他們長大 巴西龜可能會咬長尾龜!
回復

圓圓龜 發表於 2014-11-20 15:00
你所講既長尾龜係咪即係斑龜呀? 影張相睇睇....

仲有, 最好買個温度計(卡計有賣$30果款Aqua電子温度計),  ...

可能係,其實我都唔係好知,哈哈……
等我研究下點POST相先……

今日買好左暖管啦,陣間試下用下先……

尋晚第一次開燈,兩隻小八卦係咁追住支燈黎望,好得意呀……

尋晚開左燈之後就食返平時既份量啦……所以應該真係凍得滯啦!
回復

Healthy 發表於 2014-11-20 15:24

當心!當他們長大 巴西龜可能會咬長尾龜!

呢件事喺我買佢地返黎既第一個禮拜已經發生左,嚇死我呀!之後我將佢地分居左成兩個月,近排先一齊返咋……
回復