香港龜友論壇

查看: 4063|回復: 41
打印 上一主題 下一主題

哎呀…裝左暖管後……驚驚……

樓主
死啦…因為啲水要蓋過支暖管,最後搞到咁深水……

佢地兩個好似好驚咁呀……一路喺度掙扎……又唔肯去啲石頭度……

點解佢地好似唔識游水咁既??我會唔會浸死佢地架??

2014-11-20 23.24.20_resized.jpg (276.97 KB, 下載次數: 64)

2014-11-20 23.24.20_resized.jpg
回復

沙發
水深暫時不要放太高
回復

板凳

回復 lovelybaby723 的帖子

你隻斑龟有7cm同我隻一樣,三四吋應不成問題,加個曬台比龟龟,可比佢地上去乾身曬燈.

巴西龟應該好游得.
回復

地板
你支暖管咁放,d水深極有限, d龜游水係咁上下樣
回復

反而我怕你嘅龜推舊石而整爛支暖管!
回復

應買膠套套住支暖管好d
回復

Re Masuku.....如果啲水無咁深就浸唔曬支暖管架啦……

Re Iris.....但因為我個箱係細箱,嗰個人話如果用暖管就唔好用燈,唔可以一齊用……我啲石全部啱啱同支暖管一樣高,佢地宜家得好少陸地咋,聽日可能要去買返個浮台……

Re 東方不敗......你都唔好睇小,啲水都有成4cm深呀…………

Re Spoonmanu.......你講得無錯,佢地係搬石頭,但又唔搬去支管度喎…………
回復

你個缸细左D,如果继續用,出面賣D台可能太大,最簡單係用格仔DlY做個台,D石都幾沾地方,冬天水有暖管,龟多数係水訓。
回復

iris007 發表於 2014-11-21 00:36
你個缸细左D,如果继續用,出面賣D台可能太大,最簡單係用格仔DlY做個台,D石都幾沾地方,冬天水有暖管,龟 ...

格仔係咩黎架??
回復

自製格仔板
http://www.hkturtle.org/forum.ph ... id=10428&extra=

回復

iris007 發表於 2014-11-21 00:41

自製格仔板

wow......好似都易整喎,星期六整返個先,多謝……
回復

浮台如不固定,浮來浮去,缸细就遮哂個缸.

燈any time 都要比龟曬(除非你帶佢常常曬太陽), 龟甲先健康.

The sellers are not right all the time.

回復

iris007 發表於 2014-11-21 01:11

浮台如不固定,浮來浮去,缸细就遮哂個缸.

咁即係整返個浮台比佢就可以雙管齊下……好…………
回復

固定台好D, 尤其你個缸细.
哂燈跟暖管無冲突.
回復

水有幾深? 留意...水會蒸發, 要時常留意加水避免暖管出水面
其實, 個缸唔夠大, 平平地既話, $100都買到個18寸既缸架喇~
回復

iris007 發表於 2014-11-21 01:37

固定台好D, 尤其你個缸细.

我陣間lunch就去買啲格仔黎試下先……
回復

圓圓龜 發表於 2014-11-21 10:35
水有幾深? 留意...水會蒸發, 要時常留意加水避免暖管出水面
其實, 個缸唔夠大, 平平地既話, $100都買到個18 ...

哎呀……咁就死啦……我無諗過啲水會蒸發,又驚會浸死佢地,所以我整到啲水啱啱好蓋過支暖管咋喎……我仲要等到今晚成11點先會返到去……咁會唔會爆炸架?定會易壞啲咋??

其實因為屋企細同埋屋企人既問題……我暫時只可以用細缸……我都想換個大啲既,等佢地有多啲地方玩……但呢個要啲時間,要去感動下我屋企人唔好覺得佢地阻住先……
回復

屋企有無人? 叫佢加加水穏陣d...
你而家個缸幾大到? 有無一呎?
回復

圓圓龜 發表於 2014-11-21 10:43

屋企有無人? 叫佢加加水穏陣d...

無呀……

未夠一尺呀……11吋左右咋……
回復

魚街近太子方向,$15一塊(12吋x12吋) ,簡單就用2個有吸盘clamp(Dazs 店有得買,魚街近太子) 放二邊, 好似我上載照片, 加樓梯完成。

回復