香港龜友論壇

查看: 1760|回復: 7
打印 上一主題 下一主題

亞成巴西趾蹼間呈粉紅及唔識浮上水

樓主

各位C HING, 2/1時我兄長係金魚街買咗隻亞成巴西回來, 昨晚我兄長發現巴西趾蹼間呈粉紅, 係唔係生病?如是生病應點樣去治理?
巴西買回來後, 唔知係唔係天氣冷關係, 只食一至兩粒糧, 有時甚至唔食,又少郁動同經常瞓(小妹另一隻大巴西就超活躍) 另外在換水期間放亞成巴西在洗手盆加水比佢游水時, 發現佢好似冇力甘游, 游來游去都浮唔到上水面, 咁樣係唔係病了?

另外巴西有口角炎, 要唔要干養?

請各C HING指教小妹, 感恩。
回復

沙發
係咪水溫太凍
冬眠左
回復

板凳
回復 pointpoint 的帖子

原來佢係生疥瘡.... Orz 點算
回復

地板

引用返之前ching講既方法
iris007 發表於 2015-1-7 19:29
回復 pointpoint 的帖子

似疥瘡, 遲D熟左 要整穿佢.  可參考下面LINKhttp://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=117911&fromuid=19750

回復

另外有人俾左啲點樣醫同預防既方法
btw我都係新手
回復

回復 小粒子 的帖子

如果挤穿D疥瘡,就要搽藥膏先得,否則怕傷口易發痰, 我之前係用優碘消毒之後,就只乾養過夜,到疥瘡熟左 先整穿佢, 但甘時間會長D先 好.  唔知以下方法得唔得, 有無不良影响,你可參考。
http://www.turtle-family.com/Discuz50/viewthread.php?tid=102359

魚皮 CHING 好似有鹽酸金霉素眼膏, 問下佢啦,

http://www.hkturtle.org/forum.ph ... p;extra=&page=1

回復

回復 iris007 的帖子

謝謝 c hing, 龜龜幫佢搽野同吱瘡時冇乜反抗,好似好攰冇乜力,成日閉上眼,睇來好虛弱,明天家人帶佢去睇中鋒兄,但咁岩老闆唔在港,只能買藥
回復

回復 小粒子 的帖子

多數叫你浸黃粉, 之前我隻龜都病左好耐, 口腔又生左D嘢, 浸左好耐龜精靈, 以為佢唔得, 好彩佢肯食嘢, 依家肥返哂又大食.
回復