香港龜友論壇

查看: 7630|回復: 32
打印 上一主題 下一主題

請教大家一下 如何快速進盾臂排酸

樓主
各位師兄師組:我只盾低甲13cm 溫度在35上少少 溼度在40左右 吃粮 一星期一次生菜 現在一星期冇排酸 望指教
回復

沙發
一星期先食一次菜,唔排酸係正常囉~
回復

板凳
回復 金金 的帖子

食菜先會排酸???
回復

地板
我之前有喂菜,兩三日就有酸排,依家只喂糧,就十日八日先有酸排。
回復

我怕唔排酸 溼度低忍尿 就甘去左
回復

又吾洗太過擔心,一星期冇排酸姐,首先提高濕度,濕度40實在太低,每日浸暖水,加長浸水時間,睇吓有冇幫助。
回復

回復 oooooo50 的帖子

請問溼度幾多先好呢
回復

建議七八十左右
回復

Lau19890401 發表於 2015-1-18 00:55
各位師兄師組:我只盾低甲13cm 溫度在35上少少 溼度在40左右 吃粮 一星期一次生菜 現在一星期冇排酸 望指教 ...

溫度35度, 溼度40%rh.

我覺得太熱, 太乾!  

你應該要保持30度, 最好有冷暖區.  濕度40%時或以下,水份會開始嚴重流失.  忍尿、忍尿酸係警號, 下一步生石,或缺水死亡.

我建議起碼濕度50%以上, 80%以下.
回復

Tony_Chu 發表於 2015-1-18 12:00
溫度35度, 溼度40%rh.

我覺得太熱, 太乾!  

支持.

我認為小盾臂的最佳溫度是28c, 加熱燈下射點別超過35c. 濕度最好75-79%.

回復

Lau19890401 發表於 2015-1-17 11:55
各位師兄師組:我只盾低甲13cm 溫度在35上少少 溼度在40左右 吃粮 一星期一次生菜 現在一星期冇排酸 望指教 ...

提高溼度到60-79%, 給水份大的粮.
回復

回復 waiman 的帖子

請問仙人掌多唔多葉酸呢? 我家盾仔好鐘意食, 不過又唔敢成日比佢食
回復

圓圓龜 發表於 2015-1-19 11:13

請問仙人掌多唔多葉酸呢? 我家盾仔好鐘意食, 不過又唔敢成日比佢食 ...

本人愚見,

1) 葉酸唔係尿酸, 只要濕度夠, 飲水多, 龜龜就唔會忍尿, 就唔會在膀胱內形成草酸鈣石.

2) 尿酸係高蛋白、高核酸食物在體內代謝後, 形成嘌玲, 再轉化成液態尿酸, 經腎流入膀胱.  只要濕度夠, 飲水多, 龜龜就唔會忍尿, 就唔會在膀胱內形成尿酸鈣晶體石.

3) 沙漠龜會食仙人掌解渴, 所以DNA內好中意食仙人掌, 可以餵!!!
回復

圓圓龜 發表於 2015-1-18 22:13

請問仙人掌多唔多葉酸呢? 我家盾仔好鐘意食, 不過又唔敢成日比佢食 ...

網上查到的都是說食用的仙人掌係冇草酸既.
回復

回復 Tony_Chu 的帖子

多謝師兄指教...實情係, 家中小盾唔知係咪有先天排酸問題

熱點大概30度, 濕度70-80%(有放濕機), 每日浸水三次!!!, 餵M糧的情況下都排不出膏狀既酸, 只排石/粉狀物

最近更加唔食野(但又食仙人掌), 帶佢睇余醫生照X光, 發現有粒大結石, 而家希望佢可以排出果粒大結石, 如果唔係要決定做唔做手術...

五位數既手術費不計較, 最大問題係...佢做完之後會唔會都係咁...

唔知你比唔比到少少意見呢?  謝謝~

希望可以排出果粒大結石  發表於 2015-1-20 00:18
冇得救, 幾萬做完手術, 日後生存率50%, 手尾長, 費用多, 唉, 痛苦....  發表於 2015-1-20 00:13
回復

多謝師兄指教...實情係, 家中小盾唔知係咪有先天排酸問題

熱點大概30度, 濕度70-80%(有放濕機), 每日浸水三次!!!, 餵M糧的情況下都排不出膏狀既酸, 只排石/粉狀物

最近更加唔食野(但又食仙人掌), 帶佢睇余醫生照X光, 發現有粒大結石, 而家希望佢可以排出果粒大結石, 如果唔係要決定做唔做手術...

五位數既手術費不計較, 最大問題係...佢做完之後會唔會都係咁...

唔知你比唔比到少少意見呢?  謝謝~
回復

回復 圓圓龜 的帖子

有先天排酸問題的可能性是極少.

從你提供的資料來看, 我估計, 最大的問題, 首要是在食物的水份, 次之是在空氣的濕度.

M糧15%蛋白中纖版是吸水力強, 但是喂M糧是很少水份的, 因為少少水就已令M糧足夠軟, 再多一點水, M糧就泡到溶爛. 而吃菜草其實更少水份.
所以養昜結石龜, 最好是在各糧中先找出一種, 可補水又只中(15%蛋白)至低蛋白的糧, 來作為補水之用.
我自己選中的就是T-rex糧(13%蛋白), T-rex糧的吸水量, 是比M糧吸多5-7倍水之時, 每粒T-rex糧還是不溶不爛的.

另外就是, 當蘇每次晒完太陽之後, 都必需立即補水, (是晒完太陽之後, 不是之前或正晒之時). 因為蘇每次太陽就必定烤干了一定程度的水份.
當体內水份不足的情況下, 蘇就會忍尿, (其實不是忍尿, 而是膀胱的水量水壓形成的满漲感不足, 達不到有要排尿的感覺), 腎臟就會從尿液中反覆重複吸收利用尿中的水分, 形成尿酸的濃度提高, 而形成酸多, 酸濃, 及沙石酸.

濕度70-80%(有放濕機), 並不代表你的蘇, 能得到40%的濕度.

我們在網上查到, 蘇的原生地濕度是40%-50%, 但這濕度是在太陽這個天然加熱燈的正下方的濕度, 而我們在箱中正中央的後方放著濕度錶, 當調到濕度有70-80%之時, 加熱燈的正下方實際上的濕度, 是可以連35%也沒, (加熱燈離地面的距離, 也是會令到濕度差距巨大), 而幼龜全天大部份時間是在加熱燈的正下方.
你可用一個有外接濕度探頭的濕度表, 放在加熱燈的正下方來代替龜, 就會測到龜牠得到的真正的濕度. 我自己是用噴霧加濕, 但只直射向加熱燈的正下方局部加濕, 蘇從不需要排酸.

至於已有大結石, 就要醫生判斷石的大小, 及石的型狀是否有尖角, 和是否已達到超過肛門口的最大直徑. 如沒尖角和不超過肛門口的最大直徑, 不做手術自然排出的能性就大, 幼龜都是能不做手術就不做為妙.

如不做手術, 我們需要做的是, 保証加熱燈的正下方, 至少要有濕度50%, 保証龜每天都從吃或喝之中, 得到大量的水, 原因是1)排除空氣濕度不足而使龜從呼吸中流失体內水份, 2)保証食入充足水份, 使排除有濃酸而令原有的石的体積增大, 3)食入充足水份, 使膀胱的水量水壓漲高, 令龜會排尿及有更大的尿液壓將石沖出体外.

別用什麼化石粉之類的藥物. 浸水泡龜是沒用的, 除非泡時龜必習慣性的喝水.

提供給希望蘇能不用排酸, 不會隆背, 和想控制生長紋的朋友
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=111249

評分

參與人數 1威望 +2 收起 理由
Tony_Chu + 2 一針見血

查看全部評分

回復

回復 圓圓龜 的帖子

多謝師兄意見, 都擔心佢之後會唔會影響生長, 請問會有什麼手尾?
回復

多謝燈神咁詳細既意見

如果我放多一盤水係燈下會唔會好尐呢?

據醫生所講, 粒石大概13mm,而龜龜的肛門為12mm, 希望佢有機會排出
另, 如果做手術既話,開左殼會唔會影響佢日後成長呢?
回復

圓圓龜 發表於 2015-1-19 21:58

多謝燈神咁詳細既意見

放多盤水係燈下係會有幫助.

只差1mm, 如果能做好降低酸, 使石不增長, 龜天天長大, 肛門好快就超過13mm.
手術後既成長, 就唔係我呢種普通人會知既事啦, 問下有統計經驗既醫生至可靠.
回復