香港龜友論壇

查看: 2295|回復: 7
打印 上一主題 下一主題

養歐陸問題

樓主
新手報到想養隻歐陸,有咩要特別注意? 市價是多少?
同埋用玻璃缸養既話有無問題?
須要咩嚟墊底,因我睇到有人就咁用磚鋪箱,有人整到好靚
同埋係咪要照藍光同紅光, 照光嘅話係咪一定要每日12-14個鐘?(電費會貴)
原諒我的無知,爬文爬了很久只係知都養陸龜嘅知識但無教養歐陸
感謝各位
回復

沙發
市價?  樓上舖幾年前曾經賣過$550, 地舖$850. 現在唔知.  著藍衫既地舖好似賣1500-2000?

玻璃缸養既話會好焗, 焗病你D龜!  歐陸龜怕熱唔怕凍, 用半開放式既爬箱啦!

墊底用乜都得, 但係我中意用瓷磚反轉, 因為乾淨衛生, 方便清洗, 底材唔會生蟲.  而且歐陸有地域性, 會用好臭既尿劃地盤, 所以歐陸D龜尿好押、屎好臭, 用瓷磚方便清洗.  加上歐陸好中意挖地洞, 成晚刮刮刮, 你用其他底材, 我驚你見唔到你隻愛龜(在箱底),也照唔倒UVB燈!

用咩燈,可以參考其他非洲陸龜或星龜,一樣的.  但唔好太熱, 要有溫差, 歐陸天氣夜晚好凍, 我覺得歐陸BB晚上26度, 白天30度OK.

香港電費收費係階梯式, 大約HK$0.7 到 HK$2.0 一度, 視乎你家中總用電量, 我會用平均HK$1.5一度來計算.

一度電 = 1 KW / h,  即是: 1000火數 用一小時 才HK$1.5

如果你D燈係 100W燈, 照一個鐘要付HK$0.15, 照12個鐘=HK$1.8, 一個月=HK$54.00, 落街食個餐都冇左啦.
回復

板凳
魚街好似無乜歐陸, 賀曼就大把

想買歐陸, 去跑馬地個間, 仲有幾隻, 千多元~

點解喺阿擇個網上鋪就賣$780嘅?  發表於 2015-1-22 00:27
回復

地板
回復 圓圓龜 的帖子

賀萬係咪一樣養法?同埋係咪Testudo品種排洩物都好臭?
回復

回復 drogba123 的帖子

養法一様,新手入隻大隻D,又好玩又易養
回復

Tony_Chu 發表於 2015-1-21 17:36
市價?  樓上舖幾年前曾經賣過$550, 地舖$850. 現在唔知.  著藍衫既地舖好似賣1500-2000?

玻璃缸養既話會好 ...

太熱龜係咪會唔食嘢同脫水?

yes. :)  發表於 2015-1-22 00:05
回復

回復 drogba123 的帖子

"點解喺阿擇個網上鋪就賣$780嘅? "

有時要睇供求, 有時要睇地點舖租, 有時要睇龜既質素.  有時要留意著藍衫既舖頭 - 佢地mark高一倍價.

回復

回復 圓圓龜 的帖子

佢係咪真係有貨先?
同埋, size/質素也有分別, 當然, 亦都唔排除佢真係賣平尐...阿澤尐龜也不錯既~總之唔好幫襯魚街藍衫鋪喇
回復