香港龜友論壇

查看: 2159|回復: 21
打印 上一主題 下一主題

各大神幫小弟睇下點樣解決

樓主
隻豹龜點解會甘ga屎? 有咩解決辦法?求教學

隻龜點解會甘ga屎?

隻龜點解會甘ga屎?
回復

沙發
係吾係餵得菜多呀?
回復

板凳
無丫 只係日日喂一餐m,s糧 混熱水整淋左 之後就用膠手套壓一壓翻d水岀黎  不過m,s糧就放一日 一日換一次
回復

地板
豹龜要多食高纖,糧不能浸太濕,可撈埋牧草碎,將水兜攞走改為天天浸暖水,肯食糧就盡量唔好餵返菜喇!
回復

金金 發表於 2015-2-12 15:51
豹龜要多食高纖,糧不能浸太濕,可撈埋牧草碎,將水兜攞走改為天天浸暖水,肯食糧就盡量唔好餵返菜喇! ...

無丫 買翻黎都依家無喂過菜比佢食 不過m,s糧各二位 用熱水整淋曬 整到一大粒先喂比佢食 甘洗唔洗用re tor boost  沖涼呢?
回復

試試食新版細粒M糧,暫不用Boost沖涼
回復

小弟有個理論:

可能樓主日日浸暖水, 偏熱(35-40度?), 然後隻豹仔日日痾好多屎.  長期係咁痾清光, 冇足夠植物糞便留在肚中養住D益生菌, 跟住就會肚痾, 腹瀉, 痾爛屎, 腸胃炎...

如果我既理論正確, 樓主就應該降低水溫到30-33度, 浸5分鐘就夠, 免得太耐、太高溫刺激排便.  或者拿掉水盤, 隔日浸一次暖水.  盡量令佢幾日才大便一次, (我D龜6-7日大便一次), 讓植物糞便在腸中停留耐D, 養好D益生菌先.

<< 我有可能會錯, 只供參考 >>
回復

alex5825 發表於 2015-2-12 16:07
無丫 買翻黎都依家無喂過菜比佢食 不過m,s糧各二位 用熱水整淋曬 整到一大粒先喂比佢食 甘洗唔洗用re tor ...

其實你可以將S糧放落凍水碌一碌, 令佢表面濕,唔好用水浸住粒糧, 會過爛,  然後等一陣, 外面就開始軟, 你用手指鏈下粒糧令入面硬個D都吸收水份軟化,  如果都係太硬, 可加一滴水落去,  甘就唔需要壓翻d水岀黎.
回復

Tony_Chu 發表於 2015-2-12 18:34
小弟有個理論:

可能樓主日日浸暖水, 偏熱(35-40度?), 然後隻豹仔日日痾好多屎.  長期係咁痾清光, 冇足夠植 ...

多口一問, 我 隻豹B(4.5CM 大) 2日先食1粒 S糧,我 每天早上幫佢浸水(30度左右), 不過龜B多數只浸2/3分鐘就自己爬返出來,  龜B日日都有便便(都成形), 情況是否唔係甘好?

如果便便成形就唔使驚  發表於 2015-2-12 20:49
回復

Tony_Chu 發表於 2015-2-12 18:34
小弟有個理論:

可能樓主日日浸暖水, 偏熱(35-40度?), 然後隻豹仔日日痾好多屎.  長期係咁痾清光, 冇足夠植 ...

係丫 係熱點下面溫度大約35啦 水應該30左右掛 無真正量過 日日2次屎 早晚一次 但係就喂一餐比佢食  今晚清左d水先 唔該c兄 之前未換呢個大型水盤 日日好小水就會岀d令屎 換左大就⋯
回復

正所謂:

在血中冇免疫(抵抗)力, 食幾多抗生素都會死.

在腸中冇益生菌, 食幾多腸胃藥都會死.

所以樓主要餵多D益生菌、纖維、同埋痾少D屎(隻龜)
回復

益生菌如何補充N.BAC?
回復

wyman0319 發表於 2015-2-14 00:36
益生菌如何補充N.BAC?

正路用N.BAC.  好多人都建議俾N.BAC, 但係你好難保存N.BAC, 而且你買返黎都好難肯定賣家既儲存方式.

我本人建議平時餵小小香蕉, 因為香蕉含最多既天然益生菌, (唔信你上網查下), 香蕉同時有3%可溶性纖維, 可溶性纖維用黎在腸中養住D益生菌, 雙得益彰!!
回復

多謝高人指点
回復

Tony_Chu 發表於 2015-2-14 02:19
正路用N.BAC.  好多人都建議俾N.BAC, 但係你好難保存N.BAC, 而且你買返黎都好難肯定賣家既儲存方式.

我 ...

想請教N. BAC加入龜糧, 是否會令D糧痴立立, 我想D龜可能唔食, 店員叫我加落水比龜龜當水飲, 甘做法會否減低效用.  

甘大蕉比香蕉是否更好, 多D FIBRE, 同時我覺得依家入口香蕉好甜, 好似打 左糖水咁!

唔該哂.
回復

iris007 發表於 2015-2-14 10:02
想請教N. BAC加入龜糧, 是否會令D糧痴立立, 我想D龜可能唔食, 店員叫我加落水比龜龜當水飲, 甘做法會否減 ...

N.BAC係麥牙糖精混合益生菌, 所以黏力好強, 可以加入龜糧. OK.

如果加入水中, 第一、會形成一舊一舊,沉澱; 第二、佢未必會即時飲,麥牙糖精過一段時間會被細菌侵食,益菌死亡.

所以N.BAC平時儲存不能潮濕!!!

回復

iris007 發表於 2015-2-14 10:02
想請教N. BAC加入龜糧, 是否會令D糧痴立立, 我想D龜可能唔食, 店員叫我加落水比龜龜當水飲, 甘做法會否減 ...

大蕉都OK, 小小好啦, 蕉太甜.

THANKS  發表於 2015-2-14 16:09
回復

唔該曬各位 我今晚會買蕉比佢試試

我覺得豹龜最好少食  發表於 2015-2-14 17:51
回復