香港龜友論壇

查看: 1768|回復: 10
打印 上一主題 下一主題

急!!!!斑龜仔,好似腐皮,已經拒食快一星期

樓主
近排買入兩隻班龜,但可能無太留意,原來買返泥已經有少許白點,其中一隻只係眼邊有一兩點白色,肯食肯走肯開眼,但另一隻好嚴重,頸,眼邊,手仔腳仔,全部有白點,頸同眼最嚴重,係咩病,要點醫!?我只係今晚先開始夜晚上一支叫龜之樂既黃色藥係患處後干養,眼問題,龜眼一開一合,我本來已經另一隻眼好精靈,點知係上眼藥水前發現佢係合唔到,好似比野頂住,佢會唔會眼干,可否干養,又要點先有效醫,點先令佢食番野。。   ⼁
回復

沙發
用聚維酮碘搽在白點,干養一至兩小時,再放落水,在水中再落幾滴酮碘,這碘對龜傷害最少!
回復

板凳
普通藥房有得買?仲有其實係咩病?
回復

地板
你講呢隻碘可唔可以入眼?
回復

【情】命脈聚維酮碘溶液250ml JWTD 2015-03-06
http://www.hkturtle.org/forum.ph ... 2&fromuid=19750
(出處: 香港龜友論壇)

魚佬水族都有得賣, 地址係呢個網可找到,  隻龜好似好腫, 斑龜對水質有要求, 苗要用隔夜水, 養龜多留意龜健康情況.
回復

聚維酮碘可以入眼?
回復

sunsun226 發表於 2015-4-1 11:11
聚維酮碘可以入眼?

溝淡一點是可以!
回復

眼有問題可買以下龜眼水直接滴落眼,眼周圍滴幾滴落棉花搽

要令佢食返野可嘗試買下圖物品令龜龜胃口好啲食返野

祝小班龜早日好返

回復

Zoo med眼藥水我有,但下面果個係咩泥,點用架?因為佢太虛,我準備買腥味較重既蝦乾加溫水引佢食
回復

sunsun226 發表於 2015-4-2 08:33
Zoo med眼藥水我有,但下面果個係咩泥,點用架?因為佢太虛,我準備買腥味較重既蝦乾加溫水引佢食 ...

個隻係電解水, 試下比寶礦力水龜仔浸.
回復

sunsun226 發表於 2015-4-2 08:33
Zoo med眼藥水我有,但下面果個係咩泥,點用架?因為佢太虛,我準備買腥味較重既蝦乾加溫水引佢食 ...

REPTOBOOST係一包白色粉末(咩成份答你唔到),用黎溝落水俾龜龜飲

每500毫升落一匙,你隻斑仔咁細隻應該浸一個鐘多啲就夠,每日浸一次

我隻成年巴西女眼炎兼流鼻水又係唔食野,星期日落中鋒度睇完買左啲針藥,眼藥水同埋REPTOBOOST

女女打左幾日針同浸左幾日已開始食返野,我阿媽話女女今日食左十幾條魚仔
回復