香港龜友論壇

查看: 2535|回復: 24
打印 上一主題 下一主題

退出學聯好大件事??

樓主
近日睇新聞話浸大退出學聯 又話今會削弱學聯影響力

其實係埋新聞影響左我地既判斷   先覺得好大件事...??

同埋浸大退唔退出學聯有好大分別咩??

因為我認為佢地都係覺得有得投票就是最好的 好似好為民主可以付出任何代價
其實係逃避既現實........    同埋佢地搞埋D公投係埋因為香港冇想體驗下英國民主係幾今美好...

閒來冇事吹下水   有錯勿插

回復

沙發
講呢D~~~~~
回復

板凳
應該係分贓唔勻

我覺得似係條船要沉 劃清界線  發表於 2015-4-24 00:07
回復

地板
港大、理工、浸會 已退聯, 中大next....骨牌效應.

學聯變成: 非專上聯誼會 & 剩下羅37.  

回復

狗咬狗骨,每次在"民主人"失敗的前後都出現的.
不分是自有份錯,分了就是別人錯.
"民主人"永無錯,永無敗!!!
(所謂的民主是:順我者是民主,逆我者就不民主了!!!)

Well Said !!!  發表於 2015-4-24 11:30
swh
講得好  發表於 2015-4-24 09:47
回復

其實浸大退不退聯都不是重點, 重點是學聯係浸大退聯之前已經有一半大學退左聯, 學聯已經處於半虛空狀態。
回復

問題係退聯目的係咩, 退聯D人係話學聯吾夠民主, 做吾到野,
但退出左學聯, 人數分散晒, 仲有咩機構能像上次一樣叫咁多人出黎?
即係退聯D人係吾會因退聯而做到佢地想做的事,
而依家大學學生會組成已好多內地學生加入, 更加難圈結, 更加做吾到野,
你睇前兩日政改就知, 邊叫到人出黎..........
回復

KPS 發表於 2015-4-24 09:22
問題係退聯目的係咩, 退聯D人係話學聯吾夠民主, 做吾到野,
但退出左學聯, 人數分散晒, 仲有咩機構能像上次 ...

我覺得佢地退聯係想將錯推比學聯5#個位講得好有道理

仲有咩機構能像上次一樣叫咁多人出黎

我覺得出左來就係民主既體現??   佢地出來似係玩鬥地主多過為民主 唔係既話點會有今次既事件
回復

4848 發表於 2015-4-24 10:02
我覺得佢地退聯係想將錯推比學聯5#個位講得好有道理

仲有咩機構能像上次一樣叫咁多人出黎

咁要解釋兩樣野, 鬥地主-想鬥D咩返黎, 為民主-點樣做先覺得係為民主
回復

大家睇下退聯班人, 退左聯後有咩新建議, 退聯後又做過D咩?
回復

raymondcheng 發表於 2015-4-24 04:03
狗咬狗骨,每次在"民主人"失敗的前後都出現的.
不分是自有份錯,分了就是別人錯.
"民主人"永無錯,永無敗!!!
(所謂的民主是:順我者是民主,逆我者就不民主了!!!)

講得好!! 追求民主係冇錯, 但民主自由到最終, 就係我有我民主, 我有我自由, 我有我想法, 不能求同存異, 不能容下別人. Chaotic!

大家睇下基督教及回教既不停分裂, 不斷自立門戶、派別就可見到.

大家再睇下民主三狗既下場就知道: 三狗脫離支聯、民主派, 自創射民連, 跟住黃狗、大舊分裂創立淫民力量, 跟住黃狗又分裂創熱狗,黃狗現以無黨派自居.

香港民主 = 狗咬狗骨式民主    點同人鬥????  收皮啦.

回復

KPS 發表於 2015-4-24 10:23
咁要解釋兩樣野, 鬥地主-想鬥D咩返黎, 為民主-點樣做先覺得係為民主

學聯小圈子投票, 羅37絕對民主.  
回復

Tony_Chu 發表於 2015-4-24 11:48
學聯小圈子投票, 羅37絕對民主.

1. 因為大學學生會通常無學生想理,
2. 退聯公投D人盡量吾傳播退聯公投資訊, 好多學生根本唔知有退聯公投
3. 前學聯成員驚再被攻擊, 表示中立, 令更小人知退聯公投
最後得1/10 投票率
回復

KPS 發表於 2015-4-24 10:23

我意思既玩鬥地主係佢地當係活動去舉行  似係玩多D

同埋我都唔知點樣做先為民主  今講好似我都冇咩資格話佢地錯

可能佢地有追求更高級既心靈   而我只追求兀實既生活...
回復

4848 發表於 2015-4-24 16:31
我意思既玩鬥地主係佢地當係活動去舉行  似係玩多D

同埋我都唔知點樣做先為民主  今講好似我都冇咩資格 ...

明白, 不過想同你講, 學聯果幾位同學吾係玩,
佢地因依件事遲左一年畢業, 而讀法律果D仲胆心緊畢業後無律師行請......

所以我都冇咩資格話佢地錯  發表於 2015-4-24 21:17
冇Return Home Card不請. ;)  發表於 2015-4-24 18:26
回復

學聯可恨係反中亂港認賊作父
回復

有多少人係真心為左爭取民主?就算有,最後都會被錢所迷惑,變成空有爭取民主之名,實則爭名奪利,搞亂社會既衰人。

good point!!!  發表於 2015-4-25 07:37
一針見血  發表於 2015-4-24 20:12
讚同  發表於 2015-4-24 19:42
回復